Νέα έρευνα «αθωώνει» το κόκκινο κρέας για την υγεία μας και η Δρ Ελένη Παπαγιαννίδου μάς εξηγεί τα δεδομένα

Καινούργια δεδομένα για το κόκκινο κρέας και την υγεία μας δίνει νέα έρευνα.

02.10.2019

Γράφει: Ελένη Δασκαλάκη

εχεις διαβασει

Πόσο κρέας είναι πολύ

Συνεργάστηκε η Δρ Ελένη Παπαγιαννίδου, κλινικός διαιτολόγος- διατροφολόγος, Γ.Ν. Ασκληπιείο Βούλας (www.rebalance.gr).

Τελικά το κόκκινο κρέας βλάπτει την υγεία μας; Να το αποφεύγουμε και να στραφούμε σε μια διατροφή που το αποκλείει ή μήπως είναι όλα ένας μύθος;

Τα νέα δεδομένα για το κόκκινο κρέας για την υγεία μας

Η έρευνα που έκανε «ντόρο» από την πρώτη στιγμή που βγήκε δημοσιεύτηκε στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «Annals of Internal Medicine». Η έρευνα διήρκεσε 3 χρόνια, συμμετείχαν 14 ερευνητές σε επτά χώρες και επικεφαλής ήταν ο αναπληρωτής καθηγητής επιδημιολογίας Μπράντλεϊ Τζόνστον του καναδικού Πανεπιστημίου Νταλουζί. Όπως δήλωσε, «με βάση την έρευνα μας, δεν μπορούμε να πούμε με καμία βεβαιότητα ότι η κατανάλωση κόκκινου ή επεξεργασμένου κρέατος προκαλεί καρκίνο, διαβήτη ή καρδιοπάθεια».

Τι άλλο αναφέρεται στη μελέτη;

Ότι τα επιστημονικά στοιχεία πως το κόκκινο κρέας και τα αλλαντικά σχετίζονται με κινδύνου για καρκίνο, διαβήτη ή καρδιοπάθεια είναι ανεπαρκή. Και κατέληξε στο ανατρεπτικό -αν μη τι άλλο- συμπέρασμα ότι οι άνθρωποι που μειώνουν ή βγάζουν από το διαιτολόγιό τους τις παραπάνω τροφές, στην πραγματικότητα έχουν ελάχιστα έως μηδαμινά οφέλη στην υγεία τους.

Νέα κόντρα ανάμεσα στους ειδικούς

Η δημοσιοποίηση της έρευνας προκάλεσε όπως ήταν αναμενόμενο αντιδράσεις. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει ταξινομήσει το επεξεργασμένο κρέας ως δυνητικά καρκινογόνο από το 2015, ενώ το Παγκόσμιο Ταμείο Ερευνών για τον Καρκίνο (WCRF) έχει κάνει ανάλογη προειδοποίηση από το 2010. Η ελληνικής καταγωγής δρ Γιώτα Μήτρου, διευθύντρια ερευνών του WCRF, δήλωσε ότι “συνεχίζουμε να στηρίζουμε την αξιόπιστη έρευνα μας των τελευταίων ετών και προτρέπουμε το κοινό να ακολουθεί τις τρέχουσες συστάσεις για το κόκκινο και επεξεργασμένο κρέας”.

Το σχόλιο της Δρ Ελένης Παπαγιαννίδου

«Η νέα έρευνα στα Annals of Internal Medicine, υποστηρίζει σθεναρά ότι είναι μύθος η καθιερωμένη αντίληψη ότι το κόκκινο κρέας προκαλεί καρκίνο. Αυτή η ανασκόπηση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν ελάχιστες ενδείξεις ότι το κόκκινο ή το επεξεργασμένο κρέας βλάπτει την υγεία. Το κόκκινο κρέας είναι ένα υψηλής θρεπτικής πυκνότητας τρόφιμο με υψηλής ποιότητας πρωτεΐνη, βιταμίνη Β12, Β6, νιασίνη, σελήνιο, ψευδάργυρο, κάλιο, αιμικό σίδηρο, ενώ το ελευθέρας βοσκής είναι πλούσιο σε ω-3 λιπαρά.

Είναι σαφές ότι οι άνθρωποι δεν τρώνε ένα μεμονωμένο τρόφιμο. Το συνολικό διατροφικό μοτίβο είναι πολύ πιο σημαντικό από ένα απομονωμένο γεύμα. Η διατροφή μας συνολικά και όχι κάποια απομονωμένα τρόφιμα σε συνδυασμό με τα γονίδια και τον τρόπο ζωής μας παίζουν όλα μαζί ρόλο στην πρόκληση ή όχι καρκίνου ή άλλης ασθένειας. Το ανθρώπινο είδος έχει εξελιχθεί για να τρώει κρέας και λίπος και αυτός είναι ο λόγος που έχουμε μεγάλο εγκέφαλο. Μόνο όταν βάλαμε στη διατροφή μας τα φλεγμονώδη σπορέλαια, τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες και τεράστιες ποσότητες ζάχαρης (πάνω από 100 κιλά το χρόνο ανά άτομο!) οι ασθένειες που σχετίζονται με τη διατροφή άρχισαν να αυξάνονται. Το συμπέρασμα είναι να ακούτε το σώμα σας, να κάνετε αυτό που είναι σωστό για εσάς και να τρώτε αληθινά ανεπεξέργαστα τρόφιμα υψηλής θρεπτικής πυκνότητας».

Διάβασε επίσης: 7 facts για τα καρδιαγγειακά νοσήματα που απειλούν την υγεία σου

Διάβασε επίσης: Καθιστική ζωή και προβλήματα υγείας: Τα αντιστρέφει η άσκηση;

Editor's Picks

Περισσότερα από Υγεία

#shapegreece

This error message is only visible to WordPress admins

Error: API requests are being delayed for this account. New posts will not be retrieved.

There may be an issue with the Instagram Access Token that you are using. Your server might also be unable to connect to Instagram at this time.