Ολιστική γυναικολογία: Είσαι έτοιμη γι' αυτή την εναλλακτική επιλογή;

Θα δοκίμαζες την εμπειρία μιας επίσκεψης σε έναν ολιστικό μαιευτήρα-γυναικολόγο; Πρόκειται για μια τάση που αποκτά όλο και περισσότερο έδαφος διεθνώς.

γυναίκα istock

Τελευταία τάση στην υγειονομική φροντίδα των γυναικών είναι οι ολιστικές πρακτικές σε κάθε ειδικότητα. Συγκεκριμένα, όλο και περισσότερες γυναικολογικές πρακτικές –έτσι όπως ασκούνται επίσημα από τους εξειδικευμένους γιατρούς– εμφανίζονται ενοποιημένες. Τι σημαίνει αυτό; Οι γιατροί προτιμούν να εφαρμόζουν τόσο την κλασική όσο και μια πιο εναλλακτική προσέγγιση στη γυναικολογία για μια πιο ολιστική εμπειρία. "Οι γυναίκες είναι απογοητευμένες από το παραδοσιακό μοντέλο της ιατρικής και αναζητούν άλλες επιλογές" επισημαίνει η Suzanne Jenkins, MD, ολιστική μαιευτήρας-γυναικολόγος στο Οχάιο των ΗΠΑ. Μήπως αυτή η προσέγγιση σου κεντρίζει το ενδιαφέρον και σκέφτεσαι να κλείσεις ραντεβού σε έναν ολιστικό γυναικολόγο; Παρακάτω θα δεις τι μπορείς να περιμένεις.

Μεγαλύτερη διάρκεια ραντεβού

Μια τυπική επίσκεψη σε ένα ιατρείο δε διαρκεί περισσότερο από 30 λεπτά. Αυτό δημιουργεί άγχος και στους ίδιους τους γιατρούς, εφόσον πιθανόν δεν υπάρχει η δυνατότητα μιας εξονυχιστικής εξέτασης και συζήτησης με τον ασθενή. Στη διάρκεια της επίσκεψης σε ένα ολιστικό ιατρείο θα χρειαστεί να δεσμεύσεις μία ολόκληρη ώρα –τόσο κρατά η επίσκεψη–, ίσως και περισσότερο, αν είναι το πρώτο σου ραντεβού. Σε αυτή την επίσκεψη μπορείς να μιλήσεις με τον γιατρό σου για οτιδήποτε. Θα δεις πως οι ανησυχίες σου θα βοηθήσουν στην οικοδόμηση μιας σχέσης εμπιστοσύνης. "Με τη συμβατική οδό είναι δύσκολο να μπεις σε ένα ιατρείο, να γδυθείς και να συζητήσεις θέματα όπως το επώδυνο σεξ με έναν κατ’ ουσίαν ξένο" λέει η δρ Jenkins.

Ολιστική προσέγγιση και στη θεραπεία

Είναι αλήθεια ότι οι ολιστικοί γιατροί επιλέγουν να ελαχιστοποιούν τη λήψη χημικών φαρμάκων, τα οποία χορηγούν ωστόσο όπου είναι ανάγκη. Αντί γι’ αυτά, προτιμούν να χρησιμοποιούν την αποτοξίνωση, την αποκατάσταση του ανοσοποιητικού μέσω της διατροφής και να παρέχουν φυσικά συμπληρώματα, όπου είναι δυνατόν. Είναι σημαντικό να γνωρίζεις ότι κατά τη διάρκεια της επίσκεψής σου θα συζητήσεις πολύ περισσότερα θέματα από την ημερομηνία της τελευταίας περιόδου σου. Για παράδειγμα, ο γιατρός θα ρωτήσει για τη διατροφή, το πρόγραμμα ύπνου, τα επίπεδα στρες και τη ρουτίνα άσκησης που έχεις, αφού όλα τα παραπάνω συμβάλλουν στην ορμονική και την κολπική υγεία. Αυτή η πολύπλευρη προσέγγιση ισχύει και στη θεραπεία που θα ακολουθηθεί. Ας πούμε ότι έχεις μια λοίμωξη, όπως βακτηριακή κολπίτιδα. Στο συμβατικό γυναικολογικό ιατρείο θα φύγεις κρατώντας στο χέρι μια συνταγή με αντιβίωση. Σε μια πιο ολιστική κατεύθυνση ο γιατρός σου θα επανεξετάσει όλες τις πιθανές λύσεις, δηλαδή τόσο τη συνταγογράφηση αντιβιοτικών όσο και τη λήψη υπόθετων βορικού οξέος, ενώ παράλληλα θα σου προτείνει διαιτητικές αλλαγές.

Διαβάστε Επίσης

Εκπαίδευση και εξειδίκευση

Ο ολιστικός μαιευτήρας-γυναικολόγος έχει την ίδια επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση όπως κάθε άλλος πτυχιούχος ειδικευμένος γιατρός. Η διαφορά είναι ότι ο ολιστικός γιατρός θα κοιτάξει την "ευρύτερη εικόνα" και δε θα εστιάσει μόνο στα γεννητικά όργανα της γυναίκας, ενώ θα κάνει ό,τι μπορεί για να βοηθήσει την ασθενή να διατηρήσει στον μεγαλύτερο βαθμό την υγεία της από πνευματική, ψυχολογική, διανοητική και βιολογική άποψη. Η δυνατότητα που έχει να ασχολείται με το σύνολο του ανθρώπινου οργανισμού τον αναγκάζει να παρακολουθεί τη σύγχρονη επιστημονική έρευνα και όλα τα νέα δεδομένα. Στόχος του είναι πάντα η υποστήριξη του ανοσοποιητικού συστήματος των ασθενών αποφεύγοντας τη χορήγηση τοξικών για το σώμα ουσιών.

Βέβαια...

Στη χώρα μας οι γυναικολόγοι λειτουργούν πολλές φορές ολιστικά, χωρίς απαραίτητα να το επισημαίνουν στον τίτλο τους. Σε κάθε περίπτωση, ο γυναικολόγος που αφιερώνει χρόνο για να ακούσει τα προβλήματα και τους προβληματισμούς σου και εξετάζει περισσότερες πτυχές της καθημερινότητάς σου θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι ανήκει στη "σχολή" της ολιστικής αντιμετώπισης.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i