Μπήκα στην εμμηνόπαυση: "Μπορώ να συνεχίσω να απολαμβάνω μια υγιή ερωτική ζωή;"

Ποιες αλλαγές παρατηρούνται σε αυτό το νέο κεφάλαιο που ανοίγει, πώς θα βελτιώσεις τη σεξουαλική σου ζωή και πώς θα επικοινωνήσεις στον σύντροφό σου αυτό που νιώθεις.

εμμηνοπαυση σεξ iStock

Πολλές γυναίκες δυσκολεύονται να μιλήσουν για τη σεξουαλική τους ζωή είτε υπάρχει πρόβλημα σε αυτή, είτε όχι, με αποτέλεσμα όταν η εμμηνόπαυση προστεθεί σε αυτό το κάδρο, τα εμπόδια να μοιάζουν απροσπέλαστα. Η περίοδος της εμμηνόπαυσης αποτελεί ένα τεράστιο κεφάλαιο στη ζωή μιας γυναίκας, καθώς οι ορμονικές αλλαγές που βιώνει έχουν αντίκτυπο στην καθημερινότητά της, αλλά και στον τρόπο ζωής της. 

Οι αλλαγές αυτές είναι πιθανό να επηρεάσουν τη σεξουαλική ζωή της γυναίκας που έχει μπει στην εμμηνόπαυση, ωστόσο δεν συναντώνται τα ίδια συμπτώματα σε όλες τις περιπτώσεις. Για παράδειγμα, υπάρχουν γυναίκες που απολαμβάνουν περισσότερο το σεξ στο νέο αυτό κεφάλαιο, ενώ άλλες αναφέρουν πως το σκέφτονται λιγότερο και δεν το απολαμβάνουν το ίδιο με παλιά. Αυτό οφείλεται στην πτώση των επιπέδων των ορμονών, που οδηγούν στη λέπτυνση και τη ξηρότητα των κολπικών ιστών, που είναι ένα από τα συμπτώματα που θα παρατηρήσεις. Ποια είναι τα υπόλοιπα;

Συμπτώματα εμμηνόπαυσης

Όπως προαναφέρθηκε, η πτώση των επιπέδων των ορμονών θα οδηγήσουν σε αλλαγές στην περιοχή του κόλπου, με αποτέλεσμα το σεξ να μην είναι το ίδιο με πριν. Ειδικότερα, η ξηρότητα στην εν λόγω περιοχή είναι ένα σύνηθες σύμπτωμα, με αποτέλεσμα πολλές γυναίκες να αναφέρουν πως νιώθουν πόνο κατά τη σεξουαλική πράξη. Παράλληλα, η αλλαγή στις ορμόνες μπορεί να γίνει φανερή και στη σεξουαλική επιθυμία, που θα είναι μειωμένη, ενώ ενδέχεται να χρειαστείς περισσότερο χρόνο για να ερεθιστείς. Οι εξάψεις και η εφίδρωση μπορεί να προκαλέσουν δυσκολία στον ύπνο, με αποτέλεσμα να νιώθεις την ημέρα κουρασμένη σε συνδυασμό με τις αλλαγές στη διάθεσή σου που θα σε κάνουν να αισθάνεσαι άγχος και θυμό. 

Βελτίωση της σεξουαλικής ζωής

Αρχικά, αν νιώσεις την ανάγκη να μιλήσεις σε κάποιον ειδικό, μπορείς να το κάνεις, ώστε να φύγει από πάνω σου το βάρος των αλλαγών που βιώνεις. Παράλληλα, μπορείς να συζητήσεις χωρίς ντροπή με τον/ την γυναικολόγο σου για τα συμπτώματα, αλλά και το πώς να μειώσεις την ξηρότητα στην περιοχή του κόλπου, όσο και να λάβεις συμβουλές για τον συγκεκριμένο τομέα. Παράλληλα, κατά τη διάρκεια της περιεμμηνόπαυσης αλλά και μετά την εμμηνόπαυση μπορείς να:

  • Είσαι πιο ενεργή μέσω της άσκησης, που θα αυξήσει τα επίπεδα της ενέργειάς σου και θα σου ανεβάζει τη διάθεση. Παράλληλα, μην ξεχνάς πως η καλή εικόνα του σώματός σου θα σου δώσει περισσότερη αυτοπεποίθηση που είναι βασική σε ό,τι αφορά τη σεξουαλική σου ζωή. 
  • Να κάνεις πιο συχνά σεξ. Μέσω της πράξης, αυξάνεται η ροή του αίματος στον κόλπο, με αποτέλεσμα οι ιστοί σου να είναι πιο υγιείς, εξηγούν έρευνες.
  • Να κάνεις ασκήσεις που θα επικεντρώνονται στη λεκάνη, ώστε να αυξηθεί η ροή του αίματος στον κόλπο και να δυναμώσουν οι μύες που είναι υπεύθυνοι για τον οργασμό.
  • Να κόψεις το κάπνισμα, καθώς μειώνει τη κυκλοφορία του αίματος, αλλά και την επίδραση των οιστρογόνων 
  • Να το συζητήσεις με τον σύντροφό σου. Πέρα από το ότι το να μοιράζεσαι πράγματα με το άλλο σου μισό θα δυναμώσει τη σχέση σας, θα βοηθήσει στο να βελτιωθεί η ερωτική σας ζωή. Αρχικά, προσπάθησε να εκφράσεις τα συναισθήματά σου για το πώς νιώθεις, τι σου αρέσει και τι όχι πλέον, ποιες στάσεις σε βολεύουν πιο πολύ, το ότι χρειάζεσαι περισσότερο χρόνο για να μπεις στο mood, τις ανησυχίες για το σώμα σου.

Σίγουρα, κανείς δεν λατρεύει τις αλλαγές. Ωστόσο, μόλις αρχίσεις να ανακαλύπτεις τον νέο, ανανεωμένο εαυτό σου και ακολουθήσεις τις συμβουλές των ειδικών, θα καταφέρεις να απολαύσεις ξανά το σεξ, αλλά και τη στενή, ουσιαστική σύνδεση με τον σύντροφό σου.

Διαβάστε Επίσης

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i