Τεστ Παπ: Τι να αποφύγεις πριν την εξέταση

Μάθε εδώ τι μπορεί να επηρεάσει τα αποτελέσματα του τεστ Παπ και τι πώς θα προετοιμαστείς για την εξέταση ένα 48ωρο πριν.

τεστ παπ iStock

Πλέον το γνωρίζουμε καλά. Το τέστ Παπ είναι μία γυναικολογική εξέταση που είναι αναγκαίο να γίνεται το ελάχιστο μία φορά τον χρόνο και που μπορεί να μας σώσει τη ζωή εντοπίζοντας έγκαιρα τυχόν προκαρκινικές αλλοιώσεις στον τράχηλο της μήτρας. Προκειμένου, όμως, το αποτέλεσμα να είναι έγκυρο και να μη χρειαστεί να οδηγηθείς ξανά στο ιατρείο του γυναικολόγου σου, το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να προετοιμαστείς σωστά για το ραντεβού σου. 

Διαβάστε Επίσης

Δεδομένου ότι το τεστ Παπ αποτελεί μία εξέταση στον τράχηλο της μήτρας, κατά την οποία συλλέγεται υλικό από τα κύτταρα της περιοχής, που ελέγχεται στο μικροσκόπιο, οφείλεις να αποφύγεις κάποιες συνήθειες και προϊόντα που ενδέχεται να αλλοιώσουν τα αποτελέσματα. 

Τι πρέπει να αποφύγεις πριν από το τεστ Παπ

  • Η αποχή από το σεξ για λίγες ημέρες είναι το πρώτο πράγμα που πρέπει να εφαρμόσεις πριν επισκεφθείς τον γυναικολόγο σου για το τεστ Παπ, καθώς όπως αναφέρει και ο μαιευτήρας - γυναικολόγος, Michael Green, επικεφαλής των κλινικών λειτουργιών στο Winona, "αυτό συμβαίνει γιατί η σεξουαλική δραστηριότητα μπορεί να προσθέσει βακτήρια και άλλες ουσίες στον κόλπο, κάνοντας τη λήψη ενός έγκυρου τεστ Παπ πιο δύσκολη". Ο ειδικός αναφέρει πως οποιοδήποτε είδος σεξουαλικής επαφής πρέπει να αποφεύγεται, ενώ η χρήση προφυλακτικού δεν θα βοηθήσει σε κάτι. Παράλληλα, το στοματικό σεξ, επίσης, μπορεί να επηρεάσει - σίγουρα λιγότερο- τα αποτελέσματα, όμως και πάλι ενδέχεται να προωθήσει την είσοδο βακτηρίων στην περιοχή. 
  • Πέρα από την αποχή από το σεξ, καλύτερα να αποφύγεις να χρησιμοποιήσεις ορισμένα προϊόντα, τα οποία επίσης μπορούν να αλλοιώσουν τα αποτελέσματα. Ο γυναικολόγος Green υπογραμμίζει πως τα λιπαντικά, οι κολιπκές κρέμες και θεραπείες, οι σπερματοκτόνοι αφροί και τα αφρόλουτρα jellies είναι απαγορευτικά. 

Για να έχεις έγκυρο αποτέλεσμα ο γιατρός θα σου συστήσει να αποφύγεις την ερωτική επαφή 24 - 48 ώρες πριν από τεστ. Δες το ως έναν τρόπο να αναθερμάνεις τη σχέση, με την αναμονή να ανεβάζει τη λίμπιντο. Από την άλλη, δεν υπάρχει κάποια οδηγία για το πότε μπορείς να κάνεις σεξ μετά το τεστ, καθώς συνήθως εξαρτάται από την κάθε γυναίκα. Όπως αναφέρει και ο ειδικός, συνήθως το τεστ σε αφήνει με μια άβολη αίσθηση, με αποτέλεσμα να μην έχεις ερωτική διάθεση. "Μπορεί να μην έχει αλλάξει τίποτε στην ερωτική σου διάθεση ή μπορεί να έχεις για λίγες ώρες μετά το τεστ Παπ σταγόνες αίματος. Ακολούθησε το ένστικό σου", συμβουλεύει ο Green.

Διαβάστε Επίσης

Πρώτη φορά τεστ Παπ;

Αν είναι η πρώτη φορά που θα επισκεφτείς τον / την γυναικολόγο σου, είναι φυσιολογικό να νιώσεις άβολα. Αυτό που πρέπει να κάνεις κατά τη διάρκεια της εξέτασης είναι να βγάλεις τα ρούχα σου από τη μέση και κάτω και να τοποθετήσεις τα πόδια σου στις βάσεις που βρίσκονται στο κάτω μέρος της γυναικολογικής καρέκλας. Τότε, ο ειδικός θα χρησιμοποιήσει τον κολποδιαστολέα, ένα εργαλείο που θα τον βοηθήσει να λάβει το υλικό από τον τράχηλο, μαζί με ένα μικρό βουρτσάκι για τη λήψη. Η λήψη κυττάρων δεν πονάει μπορεί όμως να νιώθεις μια μικρή ενόχληση - θυμήσου ότι  θα διαρκέσει μόνο λίγα δευτερόλεπτα. 

Διαβάστε Επίσης

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i