Εμμηνόπαυση: Πώς να αντιμετωπίσεις τον καύσωνα

Μπορεί στην εμμηνόπαυση οι ορμόνες να μας βάζουν... τρικλοποδιά και να υποφέρουμε από εξάψεις, μπορούμε όμως να τις αντιμετωπίσουμε, ακόμη και στον καύσωνα!

εμμηνόπαυση και εξάψεις istock

Η εμμηνόπαυση, συχνά αναφερόμενη ως "η αλλαγή της ζωής", είναι μια βιολογική διαδικασία που σηματοδοτεί το τέλος των εμμηνορροιών μιας γυναίκας. Ένα από τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης είναι το αίσθημα καύσου, επίσης γνωστό και ως εξάψεις. 

Τα 10 θετικά στοιχεία της εμμηνόπαυσης

Εμμηνόπαυση, εξάψεις και καύσωνας

"Αυτή η ξαφνική αίσθηση έντονης ζέστης, συχνά συνοδευόμενη από ιδρώτα και ταχυκαρδία, είναι συχνά τόσο έντονη που η γυναίκα υποφέρει. Για πολλές γυναίκες, οι εξάψεις μπορούν να διαταράσσουν τις καθημερινές δραστηριότητες και να επηρεάσουν σημαντικά την ποιότητα ζωής τους" επισημαίνει ο Ευάγγελος Γκικόντες Μαιευτήρας – Χειρουργός Γυναικολόγος M.Sc.Hom και προσθέτει: 

"Οι εξάψεις (HFs) είναι μια ταχεία και υπερβολική απόκριση απαγωγής θερμότητας, που αποτελείται από άφθονη εφίδρωση, περιφερική αγγειοδιαστολή και αισθήματα έντονης, εσωτερικής ζέστης. Προκαλούνται από μικρές αυξήσεις στη θερμοκρασία του πυρήνα του σώματος (Tc) που δρουν μέσα σε μια πολύ μειωμένη θερμοουδέτερη ζώνη, δηλαδή την περιοχή Tc μεταξύ του ανώτερου (εφίδρωση) και του κατώτερου (ρίγος) ορίου. Αυτό οφείλεται εν μέρει, αλλά όχι εξ ολοκλήρου, στην εξάντληση των οιστρογόνων κατά την εμμηνόπαυση. 

Η αυξημένη κεντρική συμπαθητική ενεργοποίηση, που διαμεσολαβείται μέσω α2-αδρενεργικών υποδοχέων, είναι ένας παράγοντας υπεύθυνος για τη στένωση της θερμοουδέτερης ζώνης. Τα HFs είναι υπεύθυνα για ορισμένες, αλλά όχι για όλες, τις διαταραχές του ύπνου κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης. Πρόσφατες εργασίες θέτουν υπό αμφισβήτηση το ρόλο της σεροτονίνης στα HFs (εξάψεις).

Η αίσθηση θερμότητας είναι γνωστό ότι επιδεινώνεται από τον καύσωνα. Όταν οι εξωτερικές θερμοκρασίες αυξάνονται, το σώμα πρέπει να εργαστεί πιο σκληρά για να διατηρήσει μια σταθερή θερμοκρασία στον πυρήνα του. Για τις γυναίκες που βιώνουν εξάψεις στην εμμηνόπαυση, η επιπλέον θερμότητα μπορεί να ενεργοποιήσει πιο συχνές και σοβαρές αντιδράσεις. 

Η συνδυασμένη υπερθέρμανση και εξωτερική θερμοκρασία μπορεί να δημιουργήσει μια "τέλεια καταιγίδα", κάνοντας τις εξάψεις στον καύσωνα να γίνονται αντιληπτές  ως μια ανυπόφορη δοκιμασία, την οποία η γυναίκα πρέπει να υπομείνει.

Εκτός από την επιδείνωση της σωματικής και ψυχικής διάθεσης από τις εξάψεις, η υψηλή θερμοκρασία μπορεί να φέρει άλλες προκλήσεις για τις γυναίκες που περνούν μέσα από την εμμηνόπαυση.

Οι υψηλές θερμοκρασίες μπορεί να οδηγήσουν σε αφυδάτωση, η οποία μπορεί να επιδεινώσει συμπτώματα της εμμηνόπαυσης όπως κόπωση, πονοκεφάλους και αίσθημα θολούρας και ζάλης.

Επιπλέον, η παρατεταμένη έκθεση στη θερμότητα μπορεί να διακόψει τα μοτίβα ύπνου, προσθέτοντας προβλήματα όπως η αϋπνία και οι νυκτερινές όξυνες ερυγές και η παλινδρόμηση".

Πώς να αντιμετωπίσεις τον καύσωνα στην εμμηνόπαυση

Το να διατηρείς δροσερό και ενυδατωμένο το σώμα σου είναι ουσιώδες για τη διαχείριση της επίδρασης του καύσωνα στα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης.

"Φορώντας ελαφριά, διαπνέοντα ρούχα, μένοντας σε καλά αεριζόμενους χώρους και χρησιμοποιώντας ανεμιστήρες ή κλιματισμό, ανακουφίζεστε από τη δυσφορία που προκαλείται από την υπερβολική θερμότητα. Είναι επίσης κρίσιμο για τις γυναίκες στην εμμηνόπαυση να παραμένουν ενυδατωμένες πίνοντας άφθονο νερό καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Επίσης, ο γυναικολόγος που είναι ειδικευμένος στην εμμηνόπαυση, μπορεί να παίξει σημαντικότατο ρόλο στην αντιμετώπιση και, τελικά, την αποδρομή αυτών των τόσο ενοχλητικών συμπτωμάτων, ιδιαίτερα τις θερμές ημέρες του καλοκαιριού" καταλήγει ο κ. Γκικόντες.

Μπαίνεις στην εμμηνόπαυση; Αυτές είναι οι 20 ενδείξεις!

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i