Μύθοι και αλήθειες για τους μύκητες, τις τριχομονάδες, τα χλαμύδια και άλλα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα

Μάθε τι πραγματικά ισχύει για τις τριχομονάδες, τα χλαμύδια και άλλα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα για να έχεις πάντα τον έλεγχο της υγείας σου.

ζευγάρι filadendron

Μάθε να ξεχωρίζεις τους μύθους από την αλήθεια σχετικά με τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Είναι πολύ σημαντικό για την υγεία σου.

Μύθος ή αλήθεια; Τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα είναι σπάνια, οπότε δεν κινδυνεύω να κολλήσω.

Μύθος: Τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ) αποτελούν σημαντικό πρόβλημα υγείας. Τα νοσήματα που μεταδίδονται με τη σεξουαλική επαφή περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τις λοιμώξεις από τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων, δηλαδή τα κονδυλώματα, τον έρπητα των γεννητικών οργάνων, τη σύφιλη, τη γονόρροια, τα χλαμύδια, τις ουρηθρίτιδες, τη μη ειδική κολπίτιδα ή βακτηριακή κολπίτιδα, τις λοιμώξεις από τριχομονάδες, τις ηπατίτιδες και την ιδιαίτερα σημαντική HIV λοίμωξη.

Μύθος ή αλήθεια; Τα ΣΜΝ αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά με τα αντιβιοτικά.

Αλήθεια, αλλά ας μην μας εφησυχάζει. Η σύφιλη, η γονόρροια, οι ουρηθρίτιδες και οι κολπίτιδες θεραπεύονται με την κατάλληλη αντιβιοτική αγωγή. Για το λόγο αυτό πρέπει να γίνεται εργαστηριακός έλεγχος όταν υπάρχει υποψία λοίμωξης από ΣΜΝ. Θα πρέπει, επίσης, να λαμβάνουμε υπόψη ότι πολλά από τα ΣΜΝ δεν προκαλούν πάντα συμπτώματα και ιδιαίτερα στις γυναίκες. Εάν δε χορηγηθεί αγωγή μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρά προβλήματα υγείας.

Αυτό που είναι σημαντικό να γνωρίζεις είναι πως σε ευρωπαϊκό, αλλά και παγκόσμιο επίπεδο, ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί η αυξανόμενη αντοχή του γονοκόκκου στα αντιβιοτικά. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της Ευρωπαϊκής Μελέτης Αντοχής Γονοκόκκου στα αντιβιοτικά, η μειωμένη ευαισθησία του γονοκόκκου στην κεφιξίμη (ένα από τα συνιστώμενα αντιβιοτικά για τη θεραπεία του) αυξήθηκε από 4% το 2009 σε 9% το 2010 σε 17 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η παρατήρηση αυτή έχει οδηγήσει σε αναθεώρηση των θεραπευτικών κατευθυντηρίων οδηγιών. Για τους λόγους αυτούς, εάν μετά την ολοκλήρωση της θεραπευτικής αγωγής συνεχίζουν να υπάρχουν συμπτώματα, ο ασθενής πρέπει να επισκεφθεί εκ νέου τον ιατρό του για επανεκτίμηση της εξέλιξης της νόσου.

Διάβασε επίσης: Τι είναι τα χλαμύδια, τα συμπτώματα, πώς μεταδίδονται και η θεραπεία

Διάβασε επίσης: Τι είναι οι τριχομονάδες, τα συμπτώματα, η μετάδοση και η θεραπεία

Αλήθεια ή μύθος; Τα προφυλακτικά προστατεύουν έναντι όλων των ΣΜΝ

Αλήθεια, σε ένα βαθμό. Η συστηματική χρήση προφυλακτικού κατά τη διάρκεια της στοματικής, κολπικής και πρωκτικής επαφής προφυλάσσει έναντι των ουρηθριτίδων, της λοίμωξης από χλαμύδια, της σύφιλης, της γονόρροιας, καθώς και έναντι της μετάδοσης των ηπατιτίδων και του HIV. Αν και το προφυλακτικό δεν προστατεύει με απόλυτη ασφάλεια από τη μετάδοση όλων των ΣΜΝ, όπως των κονδυλωμάτων όταν αυτά εντοπίζονται στην περιγεννητική περιοχή, η χρήση του παραμένει η καλύτερη επιλογή προστασίας από τη μετάδοση των ΣΜΝ. Η χρήση αντισυλληπτικών προσφέρει προστασία μόνο έναντι ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης, όχι όμως έναντι των ΣΜΝ.

Αλήθεια ή μύθος; Ο άνθρωπος που πάσχει από ΣΜΝ «φαίνεται» από την συμπεριφορά του

Μύθος. Τα ΣΜΝ δεν κάνουν διακρίσεις, κάθε σεξουαλικώς ενεργό άτομο μπορεί να μολυνθεί από ΣΜΝ.

Αλήθεια ή μύθος; Εάν προσβληθώ από σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα θα έχω συμπτώματα.

Μύθος: Πολλές λοιμώξεις από χλαμύδια μπορεί να παραμένουν αδιάγνωστες λόγω του υψηλού ποσοστού ασυμπτωματικών ασθενών (70% των γυναικών και πάνω από 50% των ανδρών). Χωρίς να υποβληθούν σε διαγνωστικό έλεγχο, οι ασυμπτωματικοί ασθενείς πιθανώς να μεταδώσουν τη λοίμωξη στους σεξουαλικούς τους συντρόφους.

Αλήθεια ή μύθος: Το τεστ ΠΑΠ θα δείξει εάν πάσχω από σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.

Μύθος: Το τεστ ΠΑΠ δεν είναι ειδικό για κανένα ΣΜΝ. Εάν υπάρχει υποψία μετάδοσης κάποιου ΣΜΝ είναι σκόπιμο να μιλήσεις με τον γιατρό σου ώστε να υποβληθείς στον κατάλληλο διαγνωστικό έλεγχο.

Αλήθεια ή μύθος: Τα προφυλακτικά είναι ο μόνος τρόπος προστασίας από τα ΣΜΝ

Μύθος: Τα προφυλακτικά είναι ένας πολύ καλός τρόπος προφύλαξης από τα ΣΜΝ, αλλά δεν είναι ο μόνος. Σημαντικό ρόλο για την προστασία σου κατέχουν οι εμβολιασμοί έναντι του ιού της ηπατίτιδας Β (HBV) και του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV).

Δύο εμβόλια υπάρχουν έναντι του HPV: το τετραδύναμο Gardasil και το διδύναμο Cervarix. Η έναρξη εμβολιασμού έφηβων κοριτσιών στα 11-12 έτη με κάποιο από αυτά προσφέρει προστασία έναντι της ανάπτυξης λοιμώξεως από τον HPV και, επομένως, έναντι πιθανής ανάπτυξης καρκίνου του τραχήλου της μήτρας στο μέλλον. Το τετραδύναμο εμβόλιο προσφέρει ενός βαθμού προστασία από την ανάπτυξη οξυτενών κονδυλωμάτων, τόσο σε κορίτσια όσο και σε αγόρια. Το εμβόλιο έναντι του HBV θα πρέπει να εφαρμόζεται σε άτομα όλων των ηλικιών τα οποία δεν έχουν μολυνθεί ποτέ από αυτόν. Προστατεύει αφενός από την ηπατίτιδα Β κι αφετέρου από το ηπατοκυτταρικό καρκίνωμα.

Πηγή: ΚΕΕΛΠΝΟ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i