Κύστεις στις ωοθήκες: Τι είναι και πώς δημιουργούνται

Πόσο συχνές είναι, πώς δημιουργούνται και ποια είναι τα συμπτώματα από τις κύστεις στις ωοθήκες;

γυναίκα ωοθήκες σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών RyanKing999

Συνεργάστηκε ο Δρ. Ιωάννης Π. Βασιλόπουλος, MD, MSc, μαιευτήρας-χειρουργός γυναικολόγος

Η κύστεις στις ωοθήκες είναι μια αρκετά συχνή κατάσταση σε γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας. Πρόκειται για μικρούς «ασκούς» γεμάτους υγρό ή ιστούς επάνω ή μέσα στην ωοθήκη.

Πόσο συχνές είναι και σε ποιες ηλικίες

Σύμφωνα με το Γραφείο Υγείας της Γυναίκας (OWH) του αμερικανικού υπουργείου Υγείας & Ανθρώπινων Υπηρεσιών, οι κύστεις στην ωοθήκη είναι πολύ συχνές στις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας με τακτική έμμηνο ρύση. Στην πραγματικότητα, οι περισσότερες γυναίκες θα έχουν μία κύστη ωοθυλακίου ή ωχρού σωματίου κάθε μήνα. Ωστόσο δεν θα νιώσουν κάποια ενόχληση, εκτός κι αν μία κύστη μεγαλώσει πολύ ή σχηματίσουν πολλές κύστεις. Υπολογίζεται ότι το περίπου 8% των νεαρών γυναικών εκδηλώνουν μεγάλες ωοθηκικές κύστεις οι οποίες χρειάζονται θεραπεία.

Κύστεις στις ωοθήκες στην εμμηνόπαυση

Οι κύστεις στην ωοθήκη είναι λιγότερο συχνές μετά την εμμηνόπαυση, αλλά μπορεί να είναι πιο σοβαρές. Και αυτό διότι οι μετεμμηνοπαυσικές γυναίκες που παρουσιάζουν κύστεις στις ωοθήκες διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν καρκίνο των ωοθηκών. Υπολογίζεται ότι κύστεις στην ωοθήκη μετά την εμμηνόπαυση παρουσιάζει ποσοστό έως 16% των γυναικών.

Κύστεις στις ωοθήκες σε ανήλικα κορίτσια

Ακόμα και τα ανήλικα κορίτσια μπορεί να έχουν κύστεις ωοθήκης. Στην πραγματικότητα, τα περισσότερα κορίτσια ηλικίας από λίγων μηνών έως 12 ετών μπορεί να έχουν κάποια κύστη στην ωοθήκη τους, σύμφωνα με ορισμένες μελέτες. Ωστόσο κατά κανόνα οι μικρές κύστεις συνήθως εξαφανίζονται μέσα σε 6 μήνες, ενώ οι μεγάλες χρειάζονται περισσότερο καιρό.

Πώς δημιουργούνται

Οι πιο συχνές ωοθηκικές κύστεις αναπτύσσονται κατά τον έμμηνο κύκλο και συνήθως είναι καλοήθεις (μη καρκινικές). Οι δύο πιο συχνοί τύποι είναι οι κύστεις ωοθυλακίου και ωχρού σωματίου:

Κύστεις ωοθυλακίου Σε έναν φυσιολογικό έμμηνο κύκλο παράγεται ένα ωάριο τον μήνα. Το ωάριο αναπτύσσεται μέσα σε έναν μικροσκοπικό θύλακα (ασκό) που λέγεται ωοθυλάκιο. Όταν το ωάριο ωριμάσει, το ωοθυλάκιο σπάει (ρήξη) και το απελευθερώνει. Οι κύστεις ωοθυλακίου σχηματίζονται όταν δεν γίνει η ρήξη του ωοθυλακίου και συνήθως δεν προκαλούν συμπτώματα. Ο εντοπισμός τους συνήθως είναι τυχαίο εύρημα στη διάρκεια ενός υπερηχογραφήματος, αλλά σπανίως θα χρειασθούν θεραπεία, αφού υποχωρούν μόνες τους μέσα σε 1-3 μήνες.

Κύστεις ωχρού σωματίου Όταν σπάσει το ωοθυλάκιο και απελευθερωθεί το ωάριο, το άδειο ωοθυλάκιο συρρικνώνεται σε μία μάζα κυττάρων που ονομάζεται ωχρό σωμάτιο. Το ωχρό σωμάτιο παράγει ορμόνες, οι οποίες προετοιμάζουν τις ωοθήκες για την ωρίμανση του επόμενου ωαρίου. Οι κύστεις ωχρού σωματίου δημιουργούνται όταν δεν συρρικνωθεί το ωοθυλάκιο, αλλά «αυτοσφραγιστεί» και γεμίσει υγρό. Οι περισσότερες κύστεις ωχρού σωματίου υποχωρούν έπειτα από λίγες εβδομάδες, αλλά μερικές μπορεί να γίνουν πολύ μεγάλες. Μπορεί επίσης να αιμορραγήσουν ή να προκαλέσουν συστροφή στην ωοθήκη, που συνοδεύεται από έντονο πόνο. Μερικά φάρμακα που χορηγούνται για την πρόκληση ωοθυλακιορρηξίας μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο ανάπτυξης τέτοιου είδους κύστεων.

Εκτός από αυτές τις δύο συχνότερες μορφές κύστεως υπάρχουν οι ενδομητριωσικές κύστεις, ο δερμοειδείς κύστεις ή τερατώματα και τα κυσταδενώματα. Πρόκειται όμως για πιο σπάνιες περιπτώσεις.

Διάβασε επίσης: Καρκίνος των ωοθηκών: Όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζεις για να τον προλάβεις

Διάβασε επίσης: 6 ερωτήσεις και απαντήσεις για τις πολυκυστικές ωοθήκες

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i