Ο αναλυτικός χάρτης των ΣΜΝ

Ο αναλυτικός χάρτης των ΣΜΝ. Μάθε τα πάντα για τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.

 

Γονόρροια Μεταδίδεται κατά το σεξ χωρίς προφυλάξεις. Υπεύθυνο γι' αυτήν είναι το μικρόβιο γονόκοκκος.

Θα το καταλάβεις Πολλές φορές δεν υπάρχουν συμπτώματα. Όταν υπάρχουν, αυτά είναι: πόνος και κάψιμο κατά την ούρηση, δύσοσμες κολπικές εκκρίσεις, επώδυνη συνουσία, συχνουρία.

Θεραπεία Χρήση αντιβιοτικών και επανέλεγχος. Αν το μικρόβιο είναι επίμονο, γίνεται προσαρμογή της θεραπείας.

 

Χλαμύδια Προκαλείται από τα βακτήρια clamydia trachomatis.

Θα το καταλάβεις Είναι ασυμπτωματικά. Αν υπάρξουν, θα φανούν στο σύντροφό σου και είναι συχνουρία και δυσουρία (δυσκολία να αποβάλλεις τα ούρα), πόνος κατά την επαφή, κνησμός, έκκριση υγρών από το πέος.

Θεραπεία Περιλαμβάνει αντιβιοτικά και είναι μονοήμερη ή εβδομαδιαία και για τους δύο.

 

HPV Προσβάλλει κυρίως τον τράχηλο της μήτρας, τον κόλπο και το αιδοίο.

Θα το καταλάβεις Υπάρχουν περισσότερες από 100 παραλλαγές του ιού των κονδυλωμάτων, που μπορούν να προκαλέσουν γεννητικές ή μη ανωμαλίες. Τέλος, έχουν ανιχνευτεί 10 παραλλαγές του ιού που συνδέονται με τον καρκίνο του τραχήλου.

Θεραπεία Δίνεται τεράστια σημασία στην πρόληψη με το τεστ Παπανικολάου , το οποίο πρέπει να επαναλαμβάνεται τακτικά. Στην περίπτωση που υπάρχει λοίμωξη εφαρμόζεται θεραπευτικό λέιζερ στην περιοχή και τακτική παρακολούθηση της ασθενούς.

 

Σύφιλη Προκαλείται από το βακτήριο Treponema Pallidum και προσβάλλει την επιδερμίδα, τους ιστούς, τον εγκέφαλο και τα νεύρα προκαλώντας ακόμη και παράλυση ή θάνατο.

Θα το καταλάβεις Η σύφιλη μιμείται συμπτώματα άλλων ασθενειών. Τα βασικά είναι: εμφάνιση πληγών (δερματικά έλκη) στο αιδοίο, στον κόλπο, τον τράχηλο, στο στόμα και σε όλη την περιοχή των γεννητικών οργάνων, πόνος στη σπονδυλική στήλη, πυρετός,πονοκέφαλοι, ανορεξία, καρδιοπάθειες, ναυτία.

Θεραπεία Με πενικιλίνη ή τετρακυκλίνη. Πρέπει να την ακολουθήσουν και οι δύο.

 

Έρπης γεννητικών οργάνων Προκαλείεται από τον ιό HSV τύπου 1 και 2.

Θα το καταλάβεις Τα κυριότερα συμπτώματα είναι: πυρετός, δυσουρία, αίσθημα καύσου, φυσαλίδες και έλκη στα γεννητικά όργανα, διόγκωση των λεμφαδένων.

Θεραπεία Ο ιός δε θεραπεύεται πλήρως, αλλά παραμένει σε αδράνεια στον οργανισμό. Διάφορα αντιικά φάρμακα έχουν καλό θεραπευτικό αποτέλεσμα.

 

Μόλυνση από τριχομονάδες Οφείλεται σε ένα παράσιτο, την τριχομονάδα (trichomonas vaginalis), που προσβάλλει άνδρες και γυναίκες (στην ουρήθρα και στον κόλπο αντίστοιχα) έπειτα από σεξουαλική επαφή.

Θα το καταλάβεις Στις γυναίκες 5-28 ημέρες μετά τη μόλυνση παρατηρείται δύσοσμη κολπική έκκριση, κιτρινοπράσινου χρώματος, συχνά αφρώδης, που συνοδεύεται από ερυθρότητα, φαγούρα και μερικές φορές ήπιο πόνο.

Θεραπεία Χορηγείται αντιβιοτική αγωγή και στους δύο.

 

Βακτηριδιακή κολπίτιδα Συχνά προκαλείται από βακτήρια, μύκητες και παράσιτα. Επίσης, η πρόωρη έναρξη της σεξουαλικής ζωής, ο αριθμός των σεξουαλικών συντρόφων και το ιστορικό άλλων ΣΜΝ.

Θα το καλάβεις Υπάρχουν δύσοσμες, λεπτόρρευστες, λευκοκίτρινες κολπικές εκκρίσεις, έντονος κνησμός ή αίσθημα καύσους.

Θεραπεία Με κοινά αντιβιοτικά ή σε μορφή κολπικής γέλης ή κρέμας.

 

Ιός του AIDS (HIV) Η λοίμωξη από τον ιό HIV μπορεί να παραμείνει ουσιαστικά αδιάγνωστη για αρκετά χρόνια μέχρι την εκδήλωση του AIDS. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, το άτομο είναι φορέας του ιού και μπορεί να τον μεταδώσει, συχνά όμως δεν έχει καμιά κλινική εκδήλωση.

Θεραπεία Αν και οριστική θεραπεία δεν έχει βρεθεί, η πρόοδος στον τομέα της φαρμακοθεραπείας προσφέρει σημαντικά τόσο στην ποιότητα όσο και στην επιμήκυνση της ζωής των ασθενών με AIDS.

 

Ηπατίτιδες Β ή C Μεταδίδονται με το αίμα και τη σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλακτικό. Έχουν διαφορετικά συμπτώματα και εξέλιξη.

Θεραπεία Στην οξεία μορφή της ηπατίτιδας Β δεν υπάρχει ιδιαίτερη θεραπεία. Οι χρόνιες μορφές της αντιμετωπίζονται με ενέσεις ιντερφερόνης Α, με Lamivudine (Epivir) και Adefovir. Η ηπατίτιδα C συνήθως διαγιγνώσκεται όταν, πλέον, είναι χρόνια πάθηση. Σε αυτή την περίπτωση αντιμετωπίζεται με ιντερφερόνη A και το αντιιικό φάρμακο Ribavirin.Συνεργάστηκε ο Θωμάς Γ. Γκίας, μαιευτήρας-χειρουργός γυναικολόγος, Member of British Society for Colposcopy &Cervical Pathology, BSCCP

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i