Ποια μέθοδος αντισύλληψης σου ταιριάζει; Μάθε εδώ τα υπέρ και τα κατά κάθε επιλογής

Κάθε μέθοδος αντισύλληψης έχει τα δικά της μειονεκτήματα και πλεονεκτήματα.

beautiful-young-couple-expressing-their-feelings-on-the-street-picture-id1086628458

Συνεργάστηκαν οι Γιώργος Φαρμακίδης, μαιευτήρας- γυναικολόγος και Αναστάσιος Γιαντζόγλου, μαιευτήρας-γυναικολόγος

Η αντισύλληψη, όποια μέθοδος αντισύλληψης σου ταιριάζει, σε βοηθά να χαρείς τον έρωτα μειώνοντας σε πολύ μικρό ποσοστό την πιθανότητα εμφάνισης μιας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης. Αν και υπάρχουν πολλές αντισυλληπτικές μέθοδοι, δεν θεωρούνται όλες το ίδιο αξιόπιστες, αποτελεσματικές ή κατάλληλες. Ποια είναι, όμως, τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα κάθε μεθόδου; Υπάρχει κάποια που προσφέρει απόλυτη ασφάλεια;Μιλήσαμε με ειδικούς και σου παραθέτουμε όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για τις πιο δημοφιλείς μεθόδους για αντισύλληψη. Εσύ δεν έχεις παρά να επιλέξεις εκείνην που ταιριάζει σ' εσένα και στον τρόπο ζωής σου.

Η μέθοδος αντισύλληψης: Το προφυλακτικό

Τα ανδρικά προφυλακτικά φτιάχνονται από λατέξ και η αντισυλληπτική τους προστασία αυξάνεται με την ταυτόχρονη χρήση σπερματοκτόνων ουσιών.

Υπέρ: Εκτός από την αντισυλληπτική προστασία, που είναι αρκετά ικανοποιητική, προφυλάσσουν και από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (λοίμωξη από γονόκκοκο, χλαμύδια, HIV, HPV κ.λπ.). Απαραίτητη φυσικά προϋπόθεση είναι η χρησιμοποίησή τους καθ’ όλη τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής.

Κατά: Έχουν καταγραφεί αλλεργικές αντιδράσεις στο λατέξ, ενώ υπάρχει περίπτωση να «σπάσει».

Ποσοστό ασφαλείας: 97%.

Το γυναικείο προφυλακτικό αποτελείται από δύο δακτυλίους από πολυουρεθάνη και μια θήκη από λατέξ.

Υπέρ: Υπερτερεί ως προς την προστασία από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, διότι καλύπτει, εκτός από τον κόλπο και τον τράχηλο, και τα έξω γεννητικά όργανα.

Κατά: Ανεπιθύμητες ενέργειες του ανδρικού ή του γυναικείου προφυλακτικού εμφανίζονται σπανίως και αφορούν αλλεργική τοπική αντίδραση στο λατέξ.

Ποσοστό ασφαλείας: Η αντισυλληπτική τους προστασία είναι παρόμοια μ' εκείνη του ανδρικού προφυλακτικού.

Οι μέθοδοι που μόνο ο γιατρός μπορεί να σου συστήσει

Μέθοδος αντισύλληψης: Αντισυλληπτικά χάπια

Τι είναι: Πρόκειται για ορμονική μέθοδο αντισύλληψης. Περιέχουν είτε συνδυασμό ορμονών (οιστρογόνων και προγεστερόνης) είτε αποκλειστικά κάποιο προγεστερινοειδές. Σήμερα κυκλοφορούν πολλά εμπορικά σκευάσματα με ποικίλη αναλογία και δόση ορμονών. Η επιλογή του σωστού σκευάσματος προϋποθέτει πάντοτε τη συνδρομή του γιατρού σου.

Τι κάνουν: Αναστέλλουν την έκκριση δύο βασικών ορμονών –την ωχρινοποιητική ορμόνη LH και τη θυλακιοτρόπο ορμόνη FSH–, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα να παρεμποδίζεται η ανάπτυξη του ωοθυλακίου και, κατά συνέπεια, η ωορρηξία. Επίσης, δρουν στο ενδομήτριο, καθιστώντας το ακατάλληλο να δεχτεί γονιμοποιημένο ωάριο, όπως και στην τραχηλική βλέννα, κάνοντάς την «απροσπέλαστη» για τα σπερματοζωάρια.

Υπέρ: Παρέχουν προστασία από τον καρκίνο των ωοθηκών και του ενδομητρίου, βελτιώνουν ακμή και τριχοφυΐα, τις ανωμαλίες του κύκλου και τα συμπτώματα δυσμηνόρροιας και πολυμηνόρροιας. Επίσης, προφυλάσσουν από την ανεπιθύμητη κύηση.

Κατά: Η εξέλιξη των αντισυλληπτικών χαπιών σήμερα έχει ελαχιστοποιήσει τις αντενδείξεις τους. Κατά κανόνα δεν προκαλούν παρενέργειες, οι οποίες παλαιότερα συνδέονταν με τη δοσολογία και τα συστατικά τους, όπως, π.χ., αύξηση βάρους, τριχοφυΐα, ημικρανίες, διαταραχές στη σεξουαλική επιθυμία. Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, τυχόν παρενέργειές τους σήμερα σχετίζονται με το κάπνισμα (επιτρέπονται μόνο μέχρι 5 τσιγάρα ημερησίως), την κατανάλωση αλμυρών τροφών ή το λανθασμένο τρόπο λήψης τους.

Ποσοστό ασφάλειας: Στα σύγχρονα αντισυλληπτικά χάπια αυτό ανέρχεται σχεδόν στο 100%. Για προστασία από άλλες ανεπιθύμητες παρενέργειες της ερωτικής επαφής, όπως, π.χ., τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, η χρήση τους αντενδείκνυται.

Μέθοδος αντισύλληψης: ενδομητρικό σπείραμα, κοινώς σπιράλ

Τι είναι: Πρόκειται για μια λεπτή συσκευή από χαλκό, η οποία τοποθετείται από το γυναικολόγο μέσα στη μήτρα, αμέσως μετά το τέλος της έμμηνης ρύσης. Αντικαθίσταται ανά περίπου δύο χρόνια. Η τοποθέτησή της είναι απλή και δεν χρειάζεται νάρκωση. Καλό είναι, όμως, να ακολουθεί υπερηχογραφικός έλεγχος για να διαπιστωθεί αν έχει τοποθετηθεί σωστά.

Τι κάνει: Εμποδίζει τη σύλληψη. Σήμερα κυκλοφορούν και σπιράλ που απελευθερώνουν μικρές ποσότητες προγεστερινοειδούς ουσίας.

Υπέρ: Συνίσταται από τους ειδικούς μόνο σε γυναίκες που έχουν ήδη τεκνοποιήσει και δεν σκοπεύουν να αποκτήσουν άλλα παιδιά. Θεωρείται, επίσης, η πλέον ενδεικνυόμενη μέθοδος αντισύλληψης για φανατικές καπνίστριες, για όσες γυναίκες έχουν μπει στην πέμπτη δεκαετία της ζωής τους ή είναι υπέρβαρες, έχουν ογκίδια στο μαστό ή ινομυώματα στη μήτρα και, τέλος, για εκείνες που έχουν ιστορικό θρομβοφλεβίτιδας, ημικρανίας, κατάθλιψης, καρδιοπάθειας, υπέρτασης και ηπατοπάθειας.

Κατά: Η εφαρμογή του αντενδείκνυται αυστηρά και κατηγορηματικά στις περιπτώσεις γυναικών που, παρότι το επιθυμούν ή δεν το αποκλείουν, δεν έχουν τεκνοποιήσει. Αυτό διότι η εφαρμογή του μπορεί να προκαλέσει σοβαρή φλεγμονή της πυέλου (σαλπιγγίτιδα με πιθανή απόφραξη των σαλπίγγων ή ενδομητρίτιδα), γεγονός που μπορεί να καταστήσει δύσκολη έως και ανέφικτη την κύηση. Επίσης, σε ορισμένες περιπτώσεις,  για την εφαρμογή του σπιράλ δίδει ισχυρές αντενδείξεις ο ίδιος ο οργανισμός της γυναίκας αμέσως μετά την τοποθέτησή του – εμφανίζονται μεγάλες αιμορραγίες ή επίμονα πυελικά άλγη, Σε αυτές αφαιρείται από το γιατρό.

Ποσοστό ασφάλειας: «Συναγωνίζεται» τα αντισυλληπτικά χάπια ως προς την ασφάλεια από ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη, καθώς το ποσοστό επιτυχίας του ως μεθόδου αντισύλληψης αγγίζει το 90%. Προσοχή, όμως! Οι ειδικοί επισημαίνουν πως η εφαρμογή του σπιράλ προϋποθέτει τακτική γυναικολογική εξέταση, έτσι ώστε να διασφαλιστεί ότι δεν έχει μετακινηθεί.

Οι φυσικές αντισυλληπτικές μέθοδοι

Διακεκομμένη συνουσία

Είναι η παλαιότερη μέθοδος αντισύλληψης. Πώς λειτουργεί; Ο άνδρας απομακρύνεται από τον κόλπο πριν από την εκσπερμάτιση. Ως εκ τούτου, και η παραμικρή καθυστέρηση σε αυτή την απομάκρυνση σημαίνει αποτυχία της μεθόδου.

Υπέρ: Δεν κοστίζει!

Κατά: Το μεγάλο ρίσκο της ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης που παίρνουν όσοι την επιλέγουν είναι ένας από τους αποτρεπτικούς παράγοντες για την εφαρμογή της. Ο άλλος σημαντικός παράγοντας αφορά τη μειωμένη σεξουαλική απόλαυση και των δύο.

Ποσοστό ασφάλειας: Δεν είναι τυχαίο ότι η εν λόγω μέθοδος έχει υψηλό ποσοστό αποτυχίας, έως και 40%.

Προγραμματισμένη συνουσία

Βασίζεται στον ακριβή υπολογισμό του κύκλου της έμμηνης ρύσης. Με δεδομένο, δηλαδή, ότι η γυναίκα γνωρίζει πως η ωορρηξία συμβαίνει στο μισό του κύκλου των 28 ημερών, άρα τη 14η μέρα, δεν έχει ερωτικές επαφές τρεις ημέρες πριν (από) και τρεις μετά από αυτήν.

Υπέρ: Δεν κοστίζει!

Κατά: Ο αστάθμητος παράγοντας που μειώνει δραστικά την αποτελεσματικότητα της αντισυλληπτικής μεθόδου: η μη σταθερότητα του κύκλου.

Ποσοστό ασφάλειας: Η συγκεκριμένη μέθοδος διακρίνεται για τα υψηλά ποσοστά αποτυχίας της, που φθάνουν στο 30%.

Θερμομετρική μέθοδος

Στηρίζεται, όπως μαρτυρά το όνομά της, στη μέτρηση της θερμοκρασίας της γυναίκας. Την ημέρα της ωορρηξίας η θερμοκρασία αυξάνεται κατά μισό βαθμό, οπότε στη διάρκειά της απαγορεύεται η ερωτική επαφή.

Υπέρ: Δεν κοστίζει!

Κατά: Δημιουργεί εκνευρισμό και μόνιμη εξάρτηση από το θερμόμετρο.

Ποσοστό ασφάλειας: Πολύ χαμηλό, 2-3%.

Διάβασε επίσης: Μύθοι και αλήθειες για τους μύκητες, τις τριχομονάδες, τα χλαμύδια και άλλα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα

Διάβασε επίσης: 10 πληροφορίες για τον HPV – Ποια είναι τα επικίνδυνα στελέχη; Πώς συνδέεται με τον καρκίνο;

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i