Οικογενής υπερχοληστερολαιμία: Τι είναι και γιατί αποτελεί κίνδυνο για έμφραγμα και στεφανιαία νόσο στις γυναίκες

Στις γυναίκες με οικογενή υπερχοληστερολαιμία η στεφανιαία νόσος εμφανίζεται 20 με 30 χρόνια νωρίτερα.

υγεία καρδιά hudiemm

Η οικογενής υπερχοληστερολαιμία (FH) είναι μια συχνή απειλητική γενετική νόσος, η οποία προκαλείται από την υψηλή χοληστερόλη. Εάν δεν θεραπευτεί έγκαιρα, οδηγεί σε πρώιμη καρδιαγγειακή νόσο. Οι πάσχοντες από FH εμφανίζουν υψηλές τιμές LDL χοληστερόλης (κακή χοληστερόλη), που οφείλεται σε μια μετάλλαξη ενός από τα γονίδια που ελέγχουν τον τρόπο με το οποίο μεταβολίζεται από τον οργανισμό. Η Βασιλική  Γιαννακοπούλου, Διευθύντρια Καρδιολογίας, και μέλος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας εξηγεί περισσότερα για τη νόσο.

Πόσους ανθρώπους αφορά

Η συχνότητά της είναι περίπου 1 στα 200 άτομα. Υπολογίζεται ότι παγκόσμια περίπου 13 εκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν από οικογενή υπερχοληστερολαιμία, και μόνο το 25% είναι διαγνωσμένοι, ενώ οι περισσότεροι υποθεραπεύονται. Στην Ελλάδα η πραγματική επίπτωση της πάθησης, είναι άγνωστη. Η συχνότητα της εκτιμάται στο 1 στα 250 άτομα, με έναν υπολογισμό ύπαρξης τουλάχιστον 40.000 ασθενών.

Σε τι οφείλεται

Η μετάλλαξη αυτή μεταφράζεται σε μείωση του αριθμού των υποδοχέων της LDL χοληστερόλης στο ήπαρ. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την συγκέντρωση της LDL χοληστερόλης στο αίμα (συχνά ξεπερνούν τα 190mg/Dl), και την εναπόθεσή της στο τοίχωμα των αρτηριών, υπό μορφή αθηρωματικών πλακών, οι οποίες αργότερα θα προκαλέσουν στενώσεις και θα οδηγήσουν σε κάποιο καρδιαγγειακό σύμβαμα, όπως έμφραγμα του μυοκαρδίου ή αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, σε νεαρούς ενήλικες ή ακόμα και σε παιδιά.

Μπορεί να κληρονομηθεί από έναν γονέα, οπότε ονομάζεται ετερόζυγος οικογενής υπερχοληστερολαιμία, ή και από τους δύο γονείς, και ονομάζεται ομόζυγος οικογενής υπερχοληστερολαιμία. Οι ασθενείς με την ομόζυγο μορφή, χωρίς θεραπεία, σπάνια θα επιβιώσουν πέρα της δεκαετίας των 20.

Αυξημένος κίνδυνος για στεφανιαία νόσο σε άντρες και γυναίκες

Οι ασθενείς με FH, έχουν 20 φορές περισσότερο κίνδυνο να αναπτύξουν στεφανιαία νόσο. Οι άνδρες εμφανίζουν 10 με 20 χρόνια νωρίτερα στεφανιαία νόσο. Εάν δεν λάβουν θεραπεία, θα εμφανίσουν έμφραγμα ή στηθάγχη πριν την ηλικία των 50 ετών, ή για μερικούς ακόμα και από την δεκαετία των 20. Στις γυναίκες, η στεφανιαία νόσος εμφανίζεται 20 με 30 χρόνια νωρίτερα, ενώ το 30% των γυναικών που πάσχουν από FH, θα εμφανίσουν έμφραγμα πριν την ηλικία των 60 ετών. Αυτός ο αυξημένος κίνδυνος της νόσου, είναι ανεξάρτητος από άλλους παράγοντες κινδύνου, οι οποίοι όμως όταν υπάρχουν, κάνουν ακόμα χειρότερη την πρόγνωση.

Η διάγνωση και η θεραπευτική αντιμετώπιση

Η διάγνωση της πάθησης βασίζεται στην φυσική εξέταση (συχνά εμφανίζουν ξανθώματα στον αχίλλειο τένοντα στις αρθρώσεις των χεριών, στους αγκώνες), στις εργαστηριακές εξετάσεις, αλλά και στο ατομικό και οικογενειακό ιστορικό. Όταν ανιχνεύεται ένα άτομο με FH σε μια οικογένεια, τότε θα πρέπει να ελέγχονται όλοι οι συγγενείς πρώτου βαθμού.

Τα καλά νέα είναι ότι η οικογενής υπερχοληστερολαιμία μπορεί να θεραπευτεί με τον συνδυασμό φαρμάκων και αλλαγή του τρόπου ζωής, με πολύ καλή πρόγνωση. Τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται είναι οι στατίνες, η εζετιμίμπη και οι ενέσιμες θεραπείες με μονοκλωνικά αντισώματα (αναστολείς PCSK9). Τα  άτομα με πολύ αυξημένες τιμές LDL χοληστερόλης, όπως συμβαίνει στην ομόζυγο μορφή, ωφελούνται και από μια άλλη θεραπεία που ονομάζεται LDL αφαίρεση.

Ομόζυγη Οικογενειακή Υπερχοληστερολαιμία

Η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία επισημαίνει ότι η Ομόζυγη Οικογενειακή Υπερχοληστερολαιμία (HoFH) αποτελεί την πιο σοβαρή μορφή οικογενειακής υπερχοληστερολαιμίας (FH). Ενώ η Οικογενής Υπερχοληστερολαιμία είναι  συχνή και επηρεάζει 1 στα 250 άτομα παγκοσμίως, η Ομόζυγη Υπερχοληστερολαιμία  (ΗοFH) επηρεάζει 1 στα 300.000 άτομα, πολλά από τα οποία δεν έχουν ακόμη διαγνωστεί.

Διάβασε επίσης: Η υπέρταση προκαλεί καρδιακή αρρυθμία, δείχνει έρευνα Ελλήνων ερευνητών

Διάβασε επίσης: Πώς η υψηλή χοληστερόλη συμβάλλει στις καρδιακές παθήσεις στις γυναίκες;

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i