Παιδική παχυσαρκία: Γιατί είναι επικίνδυνη και τι να θυμόμαστε

Παρότι η παιδική παχυσαρκία είναι μια σοβαρή κατάσταση, τα παιδιά δεν επιτρέπεται να κάνουν δίαιτα.

παιδί φρούτα καλοκαίρι διακοπές stock_colors

Παρότι η παιδική παχυσαρκία είναι ένα σοβαρό πρόβλημα που μπορεί να επηρεάσει τη μελλοντική υγεία του παιδιού, είναι μια κατάσταση που μπορούμε να αντιστρέψουμε.

Στην Ελλάδα, μια από τις χώρες που συνδέονται στο μυαλό μας με τη μεσογειακή διατροφή, ένα μεγάλο ποσοστό παιδιών έχουν παραπάνω βάρος από το φυσιολογικό. Σύμφωνα με την έκθεση για την παιδική παχυσαρκία από το Κοινό Ερευνητικό Κέντρο (Joint Research Centre -JRC) της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το 39% των παιδιών ηλικίας 11 ετών στην Ελλάδα είναι παχύσαρκα ή υπέρβαρα. Προτού όμως φτάσουμε να μιλάμε για την παιδική παχυσαρκία, οι σωστές διατροφικές συνήθειες και η φυσική δραστηριότητα είναι τα κλειδιά για να μεγαλώνουμε πιο υγιή παιδιά.

Παιδική παχυσαρκία και υγεία

Πολλοί γονείς δυσκολευόμαστε να αντιληφθούμε αντικειμενικά ότι το παιδί μας είναι υπέρβαρο. Τα τελευταία χρόνια οι ειδικοί προτείνουν ως μέτρο το Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ). Σύμφωνα με διεθνή στοιχεία έχει προκύψει ένας πίνακας για αγόρια και κορίτσια από 2 – 18 ετών, με βάση το ΔΜΣ, που μπορούμε να διαπιστώσουμε αν το παιδί μας θεωρείται υπέρβαρο ή παχύσαρκο.

Έτσι κι αλλιώς όμως είναι πολλοί οι λόγοι που το παιδί πρέπει να κυμαίνεται στα φυσιολογικά πλαίσια βάρους και οι κυριότεροι έχουν σχέση με την υγεία του. Πολλά προβλήματα υγείας συνδέονται με την παιδική παχυσαρκία, όπως τα μεταβολικού τύπου νοσήματα, δυσλιπιδαιμίες, η υπέρταση, ο διαβήτης και προβλήματα ορθοπεδικής φύσης. Επίσης σημαντικό πρόβλημα είναι η ψυχολογική πίεση που ασκείται από συνομηλίκους του παιδιού, τους δασκάλους, το οικογενειακό περιβάλλον, η αδυναμία του παιδιού να συμμετέχει σε διάφορες δραστηριότητες λόγω αυξημένου βάρους.

Διάβασε επίσης: Παραμύθι για παιδιά: Πώς θα αγαπήσει το παιδί μας το βιβλίο και πώς διαλέγουμε ένα “καλό” παραμύθι

Διάβασε επίσης: Υγιεινά μπισκότα για τα παιδιά με 3 υλικά

Σωστές διατροφικές συνήθειες

Η δίαιτα είναι μια απαγορευτική λέξη για τα παιδιά που λόγω της συνεχούς ανάπτυξης έχουν ανάγκη θρεπτικών συστατικών σε καθημερινή βάση. Αυτός είναι και ο βασικότερος λόγος που δεν συστήνονται υποθερμιδικές για παιδιά, εκτός αν συνυπάρχουν σοβαρά προβλήματα υγείας οπότε η άμεση μείωση του βάρους θα έχει μικρότερες συνέπειες από το ίδιο το πρόβλημα.

Στις περισσότερες περιπτώσεις αυτό που οι ειδικοί συστήνουν είναι η σταθεροποίηση ή η μείωση του ρυθμού αύξησης του βάρους, ώστε καθώς το παιδί ψηλώνει η σχέση βάρους και ύψους να έρχεται σιγά σιγά κοντά στο φυσιολογικό.

Και πάλι όμως δεν πρέπει να καθιερώσουμε για το παιδί ένα διαιτολόγιο που παραπέμπει σε δίαιτα, αφού εκτός από το θέμα της ανεπάρκειας θρεπτικών συστατικών, υπάρχουν πολλοί ψυχολογικοί λόγοι που αυξάνουν κατακόρυφα των κίνδυνο διατροφικών διαταραχών όπως η βουλιμία και η ανορεξία.

Καλές συνήθειες στην πράξη

Η οικογένεια θα πρέπει να συμμετέχει ενεργά στην διατροφή και το παιχνίδι του παιδιού. Όσον αφορά στη διατροφή καλό είναι να υπάρχει μεγάλη ποικιλία και μέτρο. Όλα τα τρόφιμα επιτρέπονται, εφόσον όμως το παιδί καταναλώνει όλα τα τρόφιμα. Είναι επίσης σημαντικό να διαμορφώσουμε ένα κατάλληλο περιβάλλον διατροφής: να τρώμε όλη μαζί η οικογένεια ή τα περισσότερα μέλη τουλάχιστον ένα γεύμα την ημέρα, σε ωραίο περιβάλλον, με στρωμένο τραπέζι, σπιτικό φαγητό και ηρεμία. Όπως έχει αποδειχτεί από έρευνες μέσα από αυτή τη διαδικασία το παιδί μαθαίνει να ελέγχει το βάρος του. Ένας ακόμη σημαντικός κανόνας είναι πως ποτέ δεν παραλείπουμε το πρωινό. Επίσης το παιδί θα πρέπει να καταναλώνει τρία κύρια γεύματα την ημέρα με φρούτα ενδιάμεσα ανάμεσα. Κάθε γεύμα για να είναι πλήρες θα πρέπει να περιέχει κάτι και από τις τρεις κύριες ομάδες τροφών: κρέας (κρέας, αυγό, γαλακτοκομικά, ψάρια), δημητριακά ή όσπρια και λαχανικά ή φρούτα.

Ναι στη φυσική δραστηριότητα

Για τη ρύθμιση του βάρους των παιδιών πολύ πιο σημαντικό από το φαγητό είναι η φυσική δραστηριότητα, το παιχνίδι. Ίσως ο κυριότερος παράγοντας που οφείλεται για την αύξηση του σωματικού βάρους των παιδιών σήμερα είναι η έλλειψή της και όχι τόσο η αύξηση της ποσότητας του φαγητού. Πρώτοι εμείς λοιπόν θα πρέπει να γίνουμε θετικά πρότυπα, να συμμετέχουμε μαζί με το παιδί σε φυσικές δραστηριότητες και το παιχνίδι του.

Πού μπορείς να απευθυνθείς για την παιδική παχυσαρκία

Στο Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία» λειτουργεί Τμήμα Ενδοκρινολογίας, Μεταβολισμού και Διαβήτη, της Α’ Παιδιατρική Κλινική Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών. Μπορείς να τηλεφωνήσεις στο 213 2013 666 ή να μπεις στην σελίδα childhood-obesity.gr

The Mamagers Update

Ιούνιος | Φρούτα και λαχανικά εποχής

Τα παιδιά πάντα θα θέλουν να είμαστε το ασφαλές μέρος στο οποίο μπορούν να επιστρέφουν

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i