Ποια αντισύλληψη σου ταιριάζει; Εάν καπνίζεις, εάν φοβάσαι μην παχύνεις, εάν έχεις πολυκυστικές...

Καθώς υπάρχουν πολλές διαφορές μεταξύ των ορμονικών αντισυλληπτικών, είναι σημαντικό να είσαι ενημερωμένη.

χάπια παυσίπονα αντισύλληψη istock

Συνεργάστηκε ο Δηµήτρης Α. Μπιλάλης, MBBCH MMedSc FRCOG CCST, χειρουργός-γυναικολόγος, µέλος Βασιλικού Κολεγίου Μαιευτήρων Γυναικολόγων Μεγ. Βρετανίας, διευθυντής Athens Women’s Health Clinic (womenshealthclinic.gr, hpvpaptest.gr)

Ακόμα κι αν η ζήτηση σήμερα παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, η προσφορά είναι μεγάλη και παρέχει πολλαπλές επιλογές: Υπάρχει μια ποικιλία αντισυλληπτικών που βασίζονται σε ορμόνες και, πάντα με τη συμβουλή του γυναικολόγου σου, θα βρεις εκείνο που ταιριάζει καλύτερα στις ανάγκες σου, σύμφωνα πάντα με τα δεδομένα της υγείας σου και τον τρόπο ζωής σου.

Εάν είναι το πρώτο σου αντισυλληπτικό μέτρο

"Στους πολύ νέους η διπλή προστασία είναι απαραίτητη: Επομένως, τι χρειάζεται; Ένα ορμονικό αντισυλληπτικό, το οποίο προσφέρει μέγιστη αποτελεσματικότητα για την αποφυγή ανεπιθύμητων κυήσεων, το οποίο θα συνδυαστεί με προφυλακτικό, τη μόνη προστασία από σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα" συμβουλεύει ο χειρουργός-γυναικολόγος Δημήτρης Μπιλάλης. Για το ορμονικό αντισυλληπτικό η επιλογή μπορεί να γίνει ανάμεσα στις προγεστερόνες ή σε συνδυασμό με οιστρογόνα, αν χρειάζεται να ρυθμιστεί και ένας ακανόνιστος κύκλος. "Αν θέλουμε να μειώσουμε παράλλληλα τον κίνδυνο που μπορεί να προκύψει σε ένα νεαρό κορίτσι να ξεχαστεί το χάπι, τότε ο κολπικός δακτύλιος είναι μια βολική λύση, ενώ το ενδομήτριο σπιράλ (τοποθετείται στη μήτρα από το γυναικολόγο) θα σου επιτρέψει να απελευθερώσεις τον εαυτό σου από αυτό το άγχος για 3 έως 5 χρόνια" εξηγεί ο ειδικός, αρκεί να υπάρχει μόνιμη σχέση και να μην είναι μεγάλος ο κίνδυνος για ΣΜΝ.

Εάν έχεις πολυκυστικές ωοθήκες

"Το ιδανικό σε αυτές τις περιπτώσεις είναι το χάπι οιστρογόνου-προγεσταγόνου και ακόμα καλύτερα αν το προγεσταγόνο έχει συγκεκριμένη αντιανδρογονική δράση. Εκτός από την αντισύλληψη, θα ρυθμίσει την εμμηνόρροια, τη δραστικότητα των ωοθηκών, ενώ θα αυξήσει τα επίπεδα μιας πρωτεΐνης που ονομάζεται SHBG και βοηθά στην εξουδετέρωση των αρσενικών ορμονών. Η πιο αποτελεσματική σύνθεση είναι σε μορφή χαπιού" επισημαίνει ο γυναικολόγος.

Εάν καπνίζεις

Το κάπνισμα είναι ένας παράγοντας που, σε σχέση πάντα με την ηλικία, δεν ενδείκνυται για τη λήψη οιστρογόνων, επειδή αυτός ο συνδυασμός αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων. Αν είσαι άνω των 35 ετών, ειδικά αν καπνίζεις περισσότερα από 10 τσιγάρα την ημέρα, συζήτησε με το γιατρό σου, που γνωρίζει το ιατρικό/ οικογενειακό ιστορικό σου, ποια είναι η κατάλληλη μέθοδος για εσένα. Ο συνδυασμός οιστρογόνων-προγεστίνης είναι η πιο ευρέως συνταγογραφούμενη μέθοδος αντισύλληψης. "Ο τρόπος χορήγησης μπορεί να είναι από το στόμα ή με μηνιαίες ενέσεις" συμβουλεύει η Rossella Nappi, αναπληρώτρια καθηγήτρια Μαιευτικής και Γυναικολογίας του Πανεπιστημίου Pavia, Policlinico Irccs S. Matteo. Τα οιστρογόνα όμως προκαλούν μια δοσο-εξαρτώμενη παραγωγή σφαιρινών από το ήπαρ, οι οποίες αυξάνουν την πηκτικότητα του αίματος και τον κίνδυνο για θρομβωτικά επεισόδια. Οι νεότεροι καπνιστές, από την άλλη πλευρά, μπορούν να πάρουν οιστρογόνα-προγεστίνες, με χαμηλή δοσολογία (15-20 mcg) αιθινυλικής οιστραδιόλης ή με το λεγόμενο φυσικό οιστρογόνο, που έχουν μικρότερη επίδραση στον οργανισμό" προσθέτει η ίδια.

Εάν είσαι νέα μαμά

Μετά τον τοκετό ο βασικός παράγοντας επιλογής του αντισυλληπτικού είναι να είναι συμβατό με το θηλασμό, που, αν και θεωρείται από μόνος του φυσικό αντισυλληπτικό, εντούτοις δεν είναι απολύτως αξιόπιστος. "Οι γυναίκες που θηλάζουν δεν μπορούν να λάβουν αντισυλληπτικά, καθώς αυτά παρεμβαίνουν στη διαδικασία παραγωγής γάλακτος. Αν λοιπόν θέλεις περισσότερη ασφάλεια σε ό,τι αφορά την αντισυλληπτική μέθοδο που θα ακολουθήσεις, το σπιράλ αποτελεί μια καλή επιλογή, ιδιαίτερα αν δεν επιθυμείς άλλες εγκυμοσύνες για τα επόμενα χρόνια. Για τις γυναίκες που για κάποιον λόγο δε θηλάζουν, από την άλλη πλευρά, μπορεί επίσης να ενδείκνυται ένα αντισυλληπτικό με οιστρογόνο-προγεστίνη, ξεκινώντας πάντα τουλάχιστον 6 εβδομάδες μετά τον τοκετό και εφόσον δεν υπάρχει κάποια αντένδειξη βάσει ιστορικού" τονίζει ο Δημήτρης Μπιλάλης.

Εάν πάσχεις από δυσανεξία ή από γαστρεντερικά προβλήματα

Πρόκειται για έναν πολύ σημαντικό παράγοντα που πρέπει να λαμβάνεται υπόψη στην αντισύλληψη. Ο εμετός, η διάρροια, οι δυσανεξίες σε κάποια τρόφιμα και τα γαστρεντερικά προβλήματα μπορούν να παρεμποδίσουν την απορρόφηση των αντισυλληπτικών που λαμβάνονται από το στόμα, με κίνδυνο να μειωθεί ή να εξουδετερωθεί η επίδρασή τους. "Σε αυτές τις περιπτώσεις η στοματική χορήγηση πρέπει να αποφεύγεται επιλέγοντας το αυτοκόλλητο ή το δακτύλιο, με το δακτύλιο και το ενδομήτριο σπιράλ να αποτελούν καλή επιλογή" αναφέρει ο γυναικολόγος.

Εάν ανησυχείς μην πάρεις βάρος

Ένας από τους κύριους λόγους άρνησης των ορμονικών αντισυλληπτικών μεταξύ των γυναικών είναι ο φόβος για την αύξηση του βάρους που ίσως προκαλέσουν αυτά τα φάρμακα (συνήθως όχι πάνω από 2-3 κιλά, κυρίως λόγω της κατακράτησης νερού). "Για να αποφευχθεί αυτό, έχεις δύο επιλογές: είτε χάπια με φυσικό οιστρογόνο, ικανά να μην αλλοιώνουν το μεταβολισμό των λιπών και των σακχάρων, είτε χάπια που συνδυάζουν το προγεσταγόνο drospirenone με το οιστρογόνο. Το τελευταίο έχει μια συγκεκριμένη δράση κατά της κατακράτησης νερού και δρα στα λιπώδη κύτταρα, προάγοντας το μεταβολισμό του λίπους και καταπολεμώντας την αντίσταση στην ινσουλίνη" σημειώνει ο ειδικός. Εναλλακτικά, μπορείς επίσης να επιλέξεις χάπια ή κολπικούς δακτυλίους με χαμηλές δόσεις οιστρογόνων (15-20 mcg) ή να επικεντρωθείς μόνο σε ό,τι έχει στη σύστασή του προγεσταγόνο.

Εάν έχεις μεγάλο κύκλο

Ορισμένες γυναίκες εμφανίζουν εμμηνόρροια που διαρκεί περισσότερο από 7 ημέρες, με μεγάλη απώλεια αίματος, μερικές φορές μάλιστα συνοδεύεται από θρόμβους αίματος. "Το ιδανικό αντισυλληπτικό σε αυτά τα περιστατικά είναι ένα χάπι που συνδέει το οιστρογόνο με τη διενογέστη, το προγεσταγόνο που είναι ικανό να μειώσει τον πολλαπλασιασμό του ενδομητρίου και, με την αραίωσή του, να περιορίσει την ποσότητα αίματος που χάνεται με την έμμηνο ρύση" τονίζει ο ειδικός.

Εάν πάσχεις από προεμμηνορροϊκό σύνδρομο

Οι ημέρες πριν από τη ροή προκαλούν σοβαρά συμπτώματα σε ορισμένες γυναίκες, όπως ισχυρή κεφαλαλγία τάσης, κατακράτηση, νεύρα κ.ά., όλα εκφάνσεις μιας κατάστασης που ονομάζεται δυσμηνόρροια. "Σε αυτές τις περιπτώσεις το αντισυλληπτικό χάπι και μάλιστα κάποιες φορές χωρίς διακοπή για 2 ή 3 κύκλους μπορεί να σε βοηθήσει στην απάλυνση των συμπτωμάτων" καταλήγει ο Δημήτρης Μπιλάλης.

Διάβασε επίσης: Ο έμμηνος κύκλος 28 ημερών μιας γυναίκας σε 2 λεπτά. Να τι νιώθεις κάθε μέρα

Διάβασε επίσης: Μήπως έχω πολυκυστικές ωοθήκες και δεν το ξέρω;

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i