Πόσο πιθανή και ασφαλής είναι η εγκυμοσύνη μετά τον καρκίνο του μαστού;

Όχι μόνο η πρόληψη αλλά και η έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού, οδηγεί σε ποσοστά θεραπείας μεγαλύτερα από 90-95% των περιπτώσεων.

ωοθήκες, σύνδρομο, εγκυμοσύνη, Deagreez

Από τον δρα Ιωάννη Ζερβομανωλάκη, MD, PhD, MBA, MPH, μαιευτήρα-χειρουργό γυναικολόγο, διδάκτορα Πανεπιστημίου Βόννης, ιδρυτικό μέλος Μονάδας Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής Institute of Life ΙΑΣΩ, επιστημονικό υπεύθυνο Κέντρου Woman Center Athens-Care & Cure (womancenter.gr).

Οι περισσότερες νέες γυναίκες θεωρούν ότι ο καρκίνος του μαστού αφορά ηλικίες άνω των 40 ετών. Ωστόσο, ακόμα και σε νεότερες γυναίκες ο καρκίνος του μαστού αποτελεί την πιο συχνή μορφή καρκίνου. Στην Ελλάδα περίπου 5.000 Ελληνίδες κάθε χρόνο βρίσκονται αντιμέτωπες με τη διάγνωση του καρκίνου του μαστού. Από αυτές, ένα ποσοστό γύρω στο 20% βρίσκονται σε αναπαραγωγική ηλικία και στην πλειοψηφία τους δεν έχουν ολοκληρώσει ακόμη τον οικογενειακό τους προγραμματισμό. Επομένως, η μητρότητα είναι ένα θέμα που αργά ή γρήγορα θα τις απασχολήσει μετά το τέλος της θεραπείας.

Είναι ασφαλής μια εγκυμοσύνη μετά από καρκίνο;

Η εντύπωση ότι μια γυναίκα με ιστορικό καρκίνου δεν επιτρέπεται να μείνει έγκυος είναι ένας μύθος που καταρρίπτεται από τις μελέτες. Ακόμα και για γυναίκες που δεν έχουν αποκτήσει παιδιά τη στιγμή της διάγνωσης η εγκυμοσύνη μπορεί να ακολουθήσει μετά το τέλος της θεραπείας και είναι απόλυτα ασφαλής. Μάλιστα, παρατηρείται το λεγόμενο healthy mother effect, δηλαδή μια γυναίκα με ιστορικό καρκίνου του μαστού έχει καλύτερο προσδόκιμο επιβίωσης, καθώς η εγκυμοσύνη και ο θηλασμός δρουν προστατευτικά.

Τα βήματα πριν από τη θεραπεία για τον καρκίνο

Πριν ξεκινήσει μια νέα γυναίκα τη θεραπεία της, η κατάψυξη ωαρίων εξασφαλίζει τη διατήρηση της γονιμότητας, ώστε να είναι δυνατή η απόκτηση παιδιών, όταν ο ογκολόγος το επιτρέψει. Είναι γεγονός ότι η γυναίκα με καρκίνο του μαστού αντιμετωπίζει τον κίνδυνο πρόωρης εμμηνόπαυσης λόγω των φαρμάκων. Με τη βοήθεια των γιατρών και την ειδική θεραπεία, που δε θέτει σε κίνδυνο την υγεία της, μια νέα γυναίκα που δεν έχει παιδιά μπορεί να κρατήσει τα ωάριά της για να τα χρησιμοποιήσει όταν το πρόβλημα υγείας θα είναι παρελθόν. Tα ποσοστά επιβίωσης ωαρίων είναι περίπου 90%, ενώ η πιθανότητα εγκυμοσύνης ξεπερνά το 50%. Σε περίπτωση που, παρ’ όλ’ αυτά, δεν καταφέρει να μείνει έγκυος, υπάρχει ο δρόμος της εξωσωματικής γονιμοποίησης με ξένα ωάρια. Η υποβοηθούμενη αναπαραγωγή δίνει λύσεις, αρκεί οι γυναίκες να απευθυνθούν σε εξειδικευμένα κέντρα.

Διάβασε επίσης: Πόση είναι η ακτινοβολία της μαστογραφίας; Μάθε εδώ την απάντηση

Διάβασε επίσης: Έχουμε καλά νέα για τον καρκίνο του μαστού

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i