Οι βιταμίνες για την εγκυμοσύνη ανά τρίμηνο - ένας πρακτικός μίνι οδηγός

Ποιες είναι οι απαραίτητες βιταμίνες στην εγκυμοσύνη για κάθε τρίμηνο; Επιπλέον, ξέρεις ποια βιταμίνη είναι σημαντικό να παίρνεις εάν προγραμματίζεις να μείνεις έγκυος;

εγκυμοσύνη τεστ εγκυμοσύνης gpointstudio

Η εγκυμοσύνη είναι μια απαιτητική περίοδος για τον οργανισμό σου. Μάθε ποιες είναι οι απαραίτητες βιταμίνες στην εγκυμοσύνη που θα εξασφαλίσουν τη δική σου καλή υγεία αλλά και την υγεία του μωρού σου. Σε κάθε περίπτωση, ο γιατρός σου είναι αυτός που θα σου συστήσει τι ακριβώς βιταμίνες χρειάζεσαι.

Οι απαραίτητες βιταμίνες στην εγκυμοσύνη

Πριν από την εγκυμοσύνη: Ξεκίνα από τώρα το φυλλικό οξύ

Παίζει σπουδαίο ρόλο κατά τη διάρκεια της σύλληψης και τις πρώτες 28 ημέρες έπειτα από αυτήν. Η επάρκεια σε φυλλικό οξύ σημαίνει μικρότερες πιθανότητες ανωμαλιών στο νευρικό σύστημα του μωρού κατά 70%. Λαμβάνοντας συμπληρώματα φυλλικού οξέος 3 μήνες πριν συλλάβεις εξασφαλίζεις επαρκή αποθέματα στον οργανισμό. Η συνιστώμενη δόση είναι 0,4 mg την ημέρα.

Α' τρίμηνο: αύξησε το σίδηρο

Οι ανάγκες σου για σίδηρο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης διπλασιάζονται κατά 30 mg. Χρειάζεσαι επαρκή αποθέματα, γιατί ο σίδηρος είναι απαραίτητος για το σχηματισμό της αιμογλουβίνης των ερυθροκυττάρων.

Β' τρίμηνο: αύξησε την βιταμίνη C

Ενθαρρύνει την απορρόφηση του σιδήρου και του ασβεστίου από τον οργανισμό, που είναι σημαντικά για σένα και το μωρό σου. Η συνιστώμενη δόση είναι 70mg την ημέρα, δύο φορές.

Ποια είναι η καλύτερη πολυβιταμίνη για την υγεία; Πώς θα διαλέξεις τις σωστές βιταμίνες για σένα;

ΟΔΗΓΟΣ: Αυτές είναι οι 12 απαραίτητες βιταμίνες και οι καλύτερες πηγές τους! Να σε ποιες τροφές θα τις βρεις

Γ' τρίμηνο: αύξησε το ασβέστιο και τις βιταμίνες του συμπλέγματος Β

Και τα δύο είναι σημαντικά για την ισχυροποίηση του αιμοποιητικού και σκελετικού συστήματος του νοεγνού. Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β (Β1-θειαμίνη, Β2-ριβοφλαβίνη, Β3–νιασίνη, Β6, Β12, παντοθενικό οξύ και φυλλικό οξύ) συμμετέχουν ως συνένζυμα στη διαδικασία μεταβολισμού των θρεπτικών συστατικών των τροφών και διασφαλίζουν την καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος. Επιπλέον, οι βιταμίνες Β6 και Β12 βοηθούν στο σχηματισμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Το ασβέστιο είναι σημαντικό σε όλα τα στάδια της εγκυμοσύνης, όμως τις τελευταίες εβδομάδες το μωρό χρειάζεται μεγαλύτερες ποσότητες.

Οι συνιστώμενες δόσεις είναι:

  • B1: 1,5 mg
  • B2: 1,6 mg
  • B3: 17 mg
  • B6: 2,3 mg
  • B1: 2, 2 mg
  • φυλλικό οξύ: 400 mg.
  • Τα συμπληρώματα της εγκυμοσύνης εμπεριέχουν αυτές τις δόσεις. Για το ασβέστιο είναι 1.200 – 1.500 mg.

Τι πρέπει να θυμάσαι πάντα

Μην παίρνεις βιταμίνες χωρίς να συμβουλευτείς πρώτα το γιατρό σου. Ιδιαίτερα προσεκτική θα πρέπει να είσαι με τις λιποδιαλυτές βιταμίνες (Α, Κ, Ε, D), επειδή αποθηκεύονται στον οργανισμό.  Η λήψη Β6 μειώνει τα συμπτώματα της πρωινής ναυτίας.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i