Έρευνα: Πόσο βοηθούν οι πολυβιταμίνες τελικά;

Αξίζει να παίρνεις πολυβιταμίνες ή δεν έχουν να προσφέρουν κάτι σπουδαίο; Δες τι αποκαλύπτουν τρεις σημαντικές έρευνες!

vitamins

Με τρεις νέες μελέτεςγια τις πολυβιταμίνες να διαπιστώνουν πως μία πολυβιταμίνη την ημέρα δεν συμβάλει στην ενίσχυση της υγείας του μέσου Αμερικανού, οι ειδικοί πίσω από την έρευνα παροτρύνουν τον κόσμο να εγκαταλείψει τη χρήση συμπληρωμάτων.

Συγκεκριμένα:

  • Οι μελέτες βρήκαν πως η καθημερινή λήψη πολυβιταμίνης δεν αποτρέπει τα προβλήματα καρδιάς ή την απώλεια μνήμης και δεν συνδέεται με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.

  • Οι μελέτες, που δημοσιεύτηκαν στο τεύχος της επιθεώρησης Annals of Internal Medicine της 17ης Δεκεμβρίου 2013, βρήκαν πως οι πολυβιταμίνες και τα συμπληρώματα μετάλλων δεν είχαν καλύτερο αποτέλεσμα από τα χάπια placebo.

  • Τα συμπληρώματα διατροφής είναι μία βιομηχανία δισεκατομμυρίων στις Ηνωμένες Πολιτείες και οι πολυβιταμίνες αποτελούν περίπου τις μισές από τις πωλήσεις βιταμινών, σύμφωνα με το Αμερικανικό Γραφείο Συμπληρωμάτων Διατροφής.

  • Ωστόσο, όλο και περισσότερα στοιχεία υποδεικνύουν πως οι πολυβιταμίνες προσφέρουν λίγα ή καθόλου οφέλη υγείας και ορισμένες μελέτες υποδεικνύουν πως οι υψηλές δόσεις ορισμένων βιταμινών μπορεί να προκαλούν ζημιές.

  • Ως αποτέλεσμα, οι συγγραφείς πίσω από τη νέα έρευνα είπαν πως είναι ώρα να πάψουν να τις παίρνουν οι περισσότεροι άνθρωποι. «Πιστεύουμε πως είναι σαφές ότι οι βιταμίνες δεν έχουν αποτέλεσμα», είπε ο Dr. Eliseo Guallar, ένας καθηγητής επιδημιολογίας στο Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health.

Διάβασε κι εδώ: Ξέρεις το σωστό τρόπο να παίρνεις τις βιταμίνες;

Στην εισαγωγή των τριών μελετών, ο Guallar και οι συν-συγγραφείς, πρότειναν στους ανθρώπους να σταματήσουν να ξοδεύουν χρήματα σε πολυβιταμίνες. Ακόμη και ένας εκπρόσωπος της βιομηχανίας των βιταμινών ζήτησε από το καταναλωτικό κοινό να μετριάσει τις προσδοκίες από τα συμπληρώματα διατροφής. «Πρέπει όλοι να διαχειριστούμε τις προσδοκίες που έχουμε όταν λαμβάνουμε πολυβιταμίνες», δήλωσε ο Duffy MacKay, αντιπρόεδρος επιστημονικών ρυθμιστικών θεμάτων για το Council for Responsible Nutrition, μία εμπορική ομάδα που εκπροσωπεί τους κατασκευαστές συμπληρωμάτων.

«Έρευνα δείχνει πως οι δύο βασικοί λόγοι που οι άνθρωποι παίρνουν πολυβιταμίνες είναι για τη συνολική τους υγεία και για να καλύψουν διατροφικά κενά», είπε ο MacKay. «Η επιστήμη εξακολουθεί να αποδεικνύει πως οι πολυβιταμίνες είναι αποτελεσματικές για αυτούς τους σκοπούς και πως αυτό και μόνο προσφέρει λόγο στους ανθρώπους να πάρουν μία πολυβιταμίνη».

Ωστόσο, είπε ο Guallar, δεν είναι ξεκάθαρο πως η λήψη συμπληρωμάτων για την κάλυψη κενών σε μία όχι-τόσο-ιδανική διατροφή μεταφράζεται πραγματικά σε οποιοδήποτε όφελος για την υγεία. «Θα ήταν υπέροχο αν όλα τα διατροφικά προβλήματα μπορούσαν να λυθούν με ένα χάπι», είπε. «Δυστυχώς, αυτό δεν ισχύει».

Διάβασε κι εδώ: 6 βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία που χρειάζεσαι!

Δες στην επόμενη σελίδα λεπτομερώς όσα αποκαλύπτουν για τις πολυβιταμίνες αυτές οι τρεις μελέτες...

  • Η 1η μελέτη

Για την πρώτη μελέτη, οι ερευνητές επέλεξαν τυχαία σχεδόν 6.000 άντρες γιατρούς πάνω από την ηλικία των 65 ετών για να παίρνουν καθημερινά είτε μία πολυβιταμίνη είτε ένα όμοιο εμφανισιακά χάπι placebo. Κάθε μερικά χρόνια, οι ερευνητές έκαναν στους άντρες μια σειρά τηλεφωνικών τεστ για να ελέγξουν τη μνήμη τους.

Αρχικά, οι άντρες στη μελέτη είχαν αρκετά καλή υγεία και το 84% είπε πως έπαιρνε με συνέπεια το χάπι κάθε μέρα. Μετά από 12 χρόνια, δεν υπήρχε καμία διαφορά στα προβλήματα μνήμης ανάμεσα στις δύο ομάδες.

«Όπως και αν το αναλύσαμε, δεν υπήρχε καμία επίδραση», είπε η συγγραφέας της μελέτης Jacqueline O'Brien, ερευνήτρια στο Brigham and Women's Hospital στη Βοστόνη. «Συχνά τα συμπληρώματα διαφημίζονται πως έχουν οφέλη για την εγκεφαλική υγεία και άλλα παρόμοια και αυτό είναι ένα αρκετά ξεκάθαρο μήνυμα που στέλνεται».

Η ίδια μελέτη, ωστόσο, είχε προηγουμένως βρει πως οι πολυβιταμίνες μπορεί να μειώσουν σε μέτριο βαθμό τον κίνδυνο για καρκίνο και καταρράχτη. Η πιθανότητα καρκίνου μειώθηκε κατά 8% ενώ ο κίνδυνος για καταρράχτη έπεσε κατά 9%, συγκριτικά με το placebo.

Διάβασε κι εδώ: Χρειάζεσαι πραγματικά ένα συμπλήρωμα διατροφής;

  • Η 2η μελέτη

Στη δεύτερη μελέτη, οι ερευνητές όρισαν τυχαία 1.700 επιζήσαντες από καρδιακή προσβολή σε μία δοκιμαστική θεραπεία, γνωστή ως ενδοφλέβια θεραπεία χηλίωσης, κατά την οποία έπαιρναν καθημερινά υψηλές δόσεις βιταμινών και μετάλλων ή χάπια placebo.

Ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να παίρνουν έξι μεγάλα χάπια τη μέρα και οι ερευνητές πιστεύουν πως πολλοί κουράστηκαν με τα χάπια. Σχεδόν οι μισοί από τους συμμετέχοντες σε κάθε ομάδα σταμάτησαν να παίρνουν τα φάρμακά τους πριν από το τέλος της μελέτης. Ο μέσος χρόνος που οι άνθρωποι έμειναν πιστοί στη θεραπεία ήταν περίπου δυόμισι χρόνια.

Μετά από κατά μέσο όρο 55 μήνες, δεν υπήρχε καμία σημαντική διαφορά ανάμεσα στις δυο ομάδες σε μία σύνθετη σύγκριση που μέτρησε τον αριθμό των θανάτων, δεύτερη καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικά, επεισόδια σοβαρού πόνου στο στήθος και διαδικασίες για τη διάνοιξη φραγμένων αρτηριών.

Διάβσε κι εδώ: Bιταμίνες & συμπληρώματα! Όλα όσα πρέπει να ξέρεις!

  • Η 3η μελέτη

Η τρίτη μελέτη, μία ανασκόπηση της έρευνας, εκτίμησε τα στοιχεία από 27 μελέτες για τα συμπληρώματα βιταμινών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων που συμπεριέλαβαν πάνω από 450.000 ανθρώπους. Εκείνη η μελέτη, που διενεργήθηκε για το U.S. Preventive Services Task Force, δεν βρήκε στοιχεία πως τα συμπληρώματα προσφέρουν κάποιο όφελος απέναντι σε καρδιοπάθειες ή πως καθυστερούν το θάνατο από οποιαδήποτε αιτία. Βρήκαν μόνο ένα ελάχιστο όφελος για τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου.

Τα αποτελέσματα των ερευνών είναι τόσο ξεκάθαρα και συνεπή, είπαν οι συγγραφείς της μελέτης, που είναι ώρα να σταματήσουμε να χαλάμε ερευνητικά κονδύλια αναζητώντας στοιχεία για κάποιο όφελος. «Η πιθανότητα μιας σημαντικής επίδρασης είναι τόσο μικρή που δεν αξίζει να κάνουμε μελέτες επί μελετών και να χαλάμε ερευνητικά δολάρια για τέτοια ερωτήματα», είπε ο Guallar.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i