Πώς θα είσαι 100% υγιής: Η health coach Μαλού Λαρσινού έχει την απάντηση

Η καλή υγεία -σωματική και ψυχική- είναι το βασικό ζητούμενο όλων μας. Πόσο, όμως, περνάει από το χέρι μας να την κατακτήσουμε;

χαρούμενες γυναίκες ευεξία και καλή υγεία istock

Η Μαλού Λαρσινού, Health & wellness lifestyle coach και Co-founder του Nama μας εξηγεί πώς η καλή υγεία είναι και δική μας επιλογή. 

Καλή υγεία και πώς θα την κατακτήσεις

Ο ιδιαίτερα ανεπτυγμένος εγκέφαλος του ανθρώπου, ο οποίος του προσδίδει ανεπτυγμένη διανοητική ικανότητα, σε συνδυασμό με τη δίποδη όρθια στάση του, που του απελευθερώνει τα χέρια, καθιστούν τον άνθρωπο το μόνο είδος ικανό να κάνει εκτεταμένη χρήση εργαλείων συγκριτικά με τα άλλα ζώα. Αυτή λοιπόν είναι η βασική μας διαφορά με τα ζώα!

Το ανθρώπινο σώμα δεν θέλει πολλά για να λειτουργεί στο 100% του. Το μυαλό μας σε συνδυασμό με τους εξωτερικούς παράγοντες δημιουργούν αυτή την ανησυχία, ειδικά όταν πρόκειται για τον τρόπο ζωής που θα επιλέξουμε. 
Το ανθρώπινο σώμα είναι προγραμματισμένο έτσι ώστε να δουλεύει στο 100% του όταν νιώθει ευεξία. Άρα λοιπόν, να είμαστε υγιής, να ζούμε μια ζωή που θέλουμε, είναι στην φύση μας. Στο δικό μας χέρι είναι να πάρουμε την απόφαση και να το πετύχουμε.

Εάν το σκεφτείτε, είναι ένας φαύλος κύκλος. Ο τρόπος ζωής μας καθορίζει τις σκέψεις μας, τις συνήθειες μας, την συμπεριφορά μας – και αντίστροφα.
Αυτό συμβαίνει γιατί όλα τα παραπάνω είναι στο χέρι μας. Είναι στον δικό μας έλεγχο να καθορίσουμε πως θα ζούμε, ποια θα είναι η καθημερινότητά μας. 

Το wellness lifestyle, αν και θα μπορούσε να θεωρηθεί trend των τελευταίων χρόνων, είναι ο τρόπος ζωής που ταιριάζει πραγματικά στον άνθρωπο. Το πως θα το εφαρμόσει ο κάθε άνθρωπος στην ζωή του είναι καθαρά υποκειμενικό. Και εδώ είναι που παίζει ρόλο ο παράγοντας της μοναδικότητας του κάθε ανθρώπου. Ο κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός σε αυτόν τον πλανήτη. Έχει διαφορετική σύσταση DNA, άλλες εμπειρίες και ερεθίσματα. 

Ο τρόπος για να πετύχουμε να έχουμε έναν υγιή και ολοκληρωμένο τρόπο ζωής είναι να πειραματιστούμε, να δούμε τι μας ταιριάζει και να το εφαρμόσουμε. Δεν υπάρχει μια διατροφή, ένα είδος άσκησής, ένα συγκεκριμένο ωράριο ύπνου που να ταιριάζει σε όλους! 

Σίγουρα καλό είναι να ξεκινήσουμε από τους πυλώνες της ευζωίας – η διατροφή, η κίνηση, ο ύπνος, η πνευματικότητα. 

Δεν υπάρχει ένα καλούπι σωστής διατροφής ή ιδανικής κίνησης. Αυτό καθορίζεται από τον ίδιο τον άνθρωπο, την φάση ζωής στην οποία βρίσκεται την δεδομένη στιγμή. Γι’ αυτό και το wellness lifestyle είναι μια συνεχή εξέλιξη των συνηθειών που αποκτούμε στην καθημερινότητα μας. 

Ο τρόπος που επιλέγουμε να θρέψουμε το σώμα μας είναι καθοριστικός για την λειτουργία του σε όλα τα επίπεδα. Η διατροφή μας επηρεάζει από τον τρόπο που δουλεύουν τα όργανα μας, μέχρι την δύναμη των μυών μας και την διάθεση μας! 

Η κίνηση είναι απαραίτητη για την υγεία του σώματος και του νου μας. Δεν χρειάζεται να κολλάμε στα εποχιακά trends, αρκεί να βρούμε αυτό που ταιριάζει στον ωράριο, την διάθεση, τους στόχους που έχουμε θέσει.

Ο ύπνος είναι ίσως το πιο σημαντικό για την σωστή λειτουργία μυαλού και σώματος. Την ώρα που κοιμόμαστε το σώμα μας ξαναγεννιέται, το μυαλό μας ξεκουράζεται για να είναι ακόμα πιο παραγωγικό, η ψυχή μας ηρεμεί. 

Η πνευματικότητα δεν είναι τίποτα παραπάνω από τον τρόπο που θα επιλέξουμε να επικοινωνήσουμε με την ψυχή μας, το μέσα μας. Είτε είναι αναπνοές, είτε μια ήσυχη βόλτα στην φύση, το αποτέλεσμα έχει σημασία. Οι δογματικές απόψεις καταφέρνουν μόνο να περιορίζουν και να τρομάζουν τον κόσμο σχετικά με την πνευματικότητα.

Το wellbeing μας είναι στο δικό μας χέρι και είναι πολύ απλό να το πετύχουμε. Τα απαραίτητα συστατικά είναι η αγάπη και ο σεβασμός στην μοναδικότητας μας, με υπομονή και επιμονή για τους στόχους μας!   

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i