Υγιής καρδιά: Μάθε τα "SOS" για την προστασία της!

Στην εποχή της πανδημίας COVID-19, ας μην ξεχνάμε ότι η καρδιαγγειακή νόσος παραμένει ο Νο 1 εχθρός της υγείας μας.

καρδιά υγεία onairjiw

Ο Ευάγγελος Λυμπερόπουλος, αν. καθηγητής Παθολογίας του Ιατρικού Τμήματος Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, μας υπενθυμίζει την "απειλή" από τα καρδιαγγειακά νοσήματα και πώς μπορούμε να την προλάβουμε. Και ναι, ας μην το ξεχνάμε, αφορά σε μεγάλο βαθμό και τις γυναίκες, ειδικά μετά τη φάση της εμμηνόπαυσης!

Διαβάστε Επίσης

Υγιής καρδιά: Οι επιβαρυντικοί παράγοντες που πρέπει να προσέχουμε

Mερικοί από τους παράγοντες που επηρεάζουν την υγεία της καρδιάς και των αγγείων δεν τροποποιούνται (ηλικία, φύλο, γονίδια), ενώ άλλοι είναι κυρίως θέμα απόφασης (κάπνισμα, βάρος, διατροφή και άσκηση). Η αποτελεσματική αντιμετώπιση όμως των δύο μεγαλύτερων απειλών, της υψηλής πίεσης και της χοληστερόλης, εξαρτάται από την καλή συνεργασία με τον γιατρό μας. Έχουν μάλιστα σημαντικές ομοιότητες:
▶ Περίπου ένας στους τρεις ενηλίκους έχει αυξημένη αρτηριακή πίεση (υπέρταση). Το ίδιο συχνή είναι και η υψηλή χοληστερόλη. 
▶ Δρουν ύπουλα, γιατί δεν προειδοποιούν με συμπτώματα.  
▶ Για να τα αντιληφθούμε, χρειάζονται μετρήσεις –στο ιατρείο, στο σπίτι ή όλο το 24ωρο– για την υπέρταση και εξέταση αίματος για τη χοληστερόλη. 
▶ Για να ρυθμιστούν, συχνά δεν αρκεί μόνο η αλλαγή στον τρόπο ζωής (δίαιτα, απώλεια βάρους, άσκηση), αλλά απαιτείται και η προσθήκη φαρμακευτικής αγωγής.
▶ Η αγωγή εξουδετερώνει τον κίνδυνο λόγω αυξημένης πίεσης ή χοληστερόλης για όσο διάστημα την ακολουθούμε.

Και ας μην ξεχνάμε: 

▶ Η χοληστερόλη δεν εξαρτάται ιδιαίτερα από τη δίαιτα, σε αντίθεση με τα τριγλυκερίδια. 
▶ Υπάρχει η "καλή" (HDL) και η "κακή" (LDL) χοληστερόλη. Έχει αποδειχτεί ότι οι υψηλές τιμές LDL χοληστερόλης προκαλούν βλάβη στα αγγεία (αθηρωματική πλάκα). 
▶ Δεν έχουν όλοι το ίδιο όριο για την LDL χοληστερόλη. Άλλο έχει ένας νέος άνθρωπος χωρίς επιβαρυντικούς παράγοντες, ενώ πολύ χαμηλότερο ένας ασθενής με στεφανιαία νόσο.  

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i