Δυσανεξία στη γλουτένη: Η κοιλιοκάκη και τα συμπτώματά της

Αέρια στο έντερο, προβλήματα στις κενώσεις, απώλεια βάρους είναι μερικά από τα πιθανά συμπτώματα της κοιλιοκάκης.

διατροφή χωρίς γλουτένη Istock

Σύμφωνα με στοιχεία από την Ελληνική Εταιρεία Κοιλιοκάκης, η κοιλιοκάκη είναι μια ασθένεια με πολυποίκιλα συμπτώματα. Η "κακή κοιλιά", "bad stomach”, δεν μπορεί να απορροφήσει τη γλουτένη, μία πρωτεΐνη που περιέχεται στο σιτάρι, το κριθάρι, τη σίκαλη και τη βρώμη (Dowd B, et al, 1974).

Η λήψη γλουτένης προκαλεί αλλοιώσεις στον βλεννογόνο του λεπτού εντέρου, προκαλώντας μεταξύ άλλων και μερική ή ολική ατροφία (επιπέδωση) των λαχνών, εμποδίζοντας τη φυσιολογική πέψη και απορρόφηση του φαγητού, αλλά και των θρεπτικών συστατικών αυτού. Η μη έγκαιρη διάγνωσή της μπορεί να οδηγήσει, μεταξύ άλλων σε αναιμία, οστικά προβλήματα και απώλεια βάρους.

Τα κυριότερα συμπτώματα που αναφέρει η πλειοψηφία των πασχόντων είναι η διαλείπουσα διάρροια, το κοιλιακό άλγος και ο τυμπανισμός. Υπάρχουν όμως και πολλές περιπτώσεις που οι πάσχοντες από κοιλιοκάκη δεν έχουν κανένα γαστρεντερολογικό σύμπτωμα όπως τα παραπάνω, αλλά συνδυάζουν άλλες ασθένειες εκ των οποίων οι πιο βασικές είναι το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου, τα γαστρικά έλκη, η νόσος του Crohn1 και οι μολύνσεις από παράσιτα.

Το εύρος των γαστρεντερικών συμπτωμάτων που μπορεί να εμφανιστούν σε ασθενείς με κοιλιοκάκη είναι μεγάλο, αν και μερικοί ασθενείς μπορεί να έχουν κανονική λειτουργία του εντέρου ή ακόμη και να τείνουν προς εμφάνιση δυσκοιλιότητας (Spiegel BM, et al, 2004). Επιπροσθέτως, η κοιλιοκάκη μπορεί να παρουσιαστεί με λιγότερο προφανή συμπτώματα όπως η οξυθυμία ή κατάθλιψη, ο ειλεός, το στομαχικό ανακάτεμα, ο κοινός πόνος, η δερματική αναφυλαξία, οι στοματικές πληγές(άφτρες),οι μυϊκές κράμπες, οι διαταραχές δοντιών και οστών (όπως η οστεοπόρωση),η νευροπάθεια κ.α. Επίσης έχουν αναφερθεί ενδείξεις δυσαπορρόφησης των θρεπτικών ουσιών που μπορεί να προκύψουν από την κοιλιοκάκη οι πιο βασικές από τις οποίες είναι η απώλεια βάρους, η διάρροια, οι κοιλιακές κράμπες, αέρια και τυμπανισμός, η γενική αδυναμία και κούραση, τα δυσώδη ή γκριζωπά κόπρανα που μπορεί να είναι λιπαρά ή ελαιούχα, η στασιμότητα στην ανάπτυξη (στα παιδιά) κ.α.

"Μήπως φταίει η γλουτένη;"

Μία νέα ενημερωτική καμπάνια με τίτλο "Μήπως φταίει η γλουτένη;" επιχειρεί να μας ενημερώσει πιο αποτελεσματικά για την κοιλιοκάκη και το συσχετισμό της με τη γλουτένη. Η καμπάνια πραγματοποιείται από την εταιρεία Dr. Schär και αφετηρία της ήταν Συνέντευξη Τύπου σε συνεργασία με την Green Bay & Co και στην οποία συμμετείχαν ο κ. Γ. Μάντζαρης, Συντονιστής Διευθυντής του Γαστρεντερολογικού Τμήματος και Διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας του Νοσοκομείου "Ευαγγελισμός Πολυκλινική", ο κ. Ε. Ζουμπανέας, Διαιτολόγος Διατροφολόγος, Master Practitioner in Eating Disorders & Obesity, η γνωστή τραγουδίστρια Έλλη Κοκκίνου και οι σύλλογοι: Ελληνική Εταιρεία Κοιλιοκάκης, Δράση για την Κοιλιοκάκη, Εστία της Κοιλιοκάκης. 

"Η νόσος της κοιλιοκάκης μπορεί να επηρεάσει πάρα πολύ τη ζωή του ασθενή. Είναι πολύ σημαντικό για εμένα, αλλά και για όσους πάσχουν από τη νόσο, να έχουν μία συγκεκριμένη διατροφή, από την οποία έχουν αποκλείσει τη γλουτένη. Δεν θα μπορούσα να μη στηρίξω την προσπάθεια της Dr. Schär για την ενημέρωση του κοινού για τη νόσο. Τα συμπτώματα κάποιες φορές είναι τόσο απλά και συνηθισμένα που δύσκολα ανιχνεύονται, για αυτό είναι καλό να κάνουμε το τεστ στο www.glutentest.gr", δήλωσε η Έλλη Κοκκίνου.

"Είμαι πολύ χαρούμενος που συμμετέχω σε αυτό το εγχείρημα για την ενημέρωση του κοινού για τη νόσο της κοιλιοκάκης. Ένας στους εκατό περίπου ανθρώπους νοσεί από κοιλιοκάκη και τα συμπτώματα μπορεί να ποικίλλουν, αλλά μπορεί και να μην εμφανιστούν και ποτέ. Για αυτό είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζει ο κόσμος τα απλά συμπτώματα και τις ενδείξεις, ούτως ώστε να βελτιώσει την καθημερινότητά του και φυσικά να είναι υγιής", δήλωσε ο κ. Γ. Μάντζαρης, MD Γαστρεντερολόγος, Συντονιστής Διευθυντής του Γαστρεντερολογικού Τμήματος και Διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας του Νοσοκομείου "Ευαγγελισμός Πολυκλινική".

"Η καμπάνια για την ενημέρωση του κόσμου για τη νόσο της κοιλιοκάκης από την Dr. Schär είναι δέουσας σημασίας και είναι χαρά μου που συμμετέχω σε αυτή. Η δυσανεξία στη γλουτένη μπορεί να επηρεάσει αρνητικά σε μεγάλο βαθμό τη ζωή του ασθενή, καθώς αποτελεί συστατικό σε πολλά προϊόντα, τόσο σε τρόφιμα όσο και σε καλλυντικά, οπότε είναι και δύσκολο να την αποφύγει κάποιος", δήλωσε ο κ. Ε. Ζουμπανέας, Διαιτολόγος Διατροφολόγος, Master Practitioner in Eating Disorders & Obesity.

Πολύτιμη αρωγή σε αυτή την προσπάθεια είναι η συνεργασία της Dr. Schär με τον όμιλο Βιοιατρική. Όσοι ολοκληρώσουν μια online αξιολόγηση συμπτωμάτων που μπορεί να παραπέμπουν σε κοιλιοκάκη στη σελίδα www.glutentest.gr, μπορούν να ζητήσουν ένα πακέτο πληροφοριών μέσω email, το οποίο περιέχει και ένα κουπόνι για μια εξέταση αντισωμάτων κοιλιοκάκης στο δίκτυο του ομίλου Βιοιατρικής στην προνομιακή τιμή των 9 ευρώ.

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i