Καφές με άδειο στομάχι: 7 ενδεχόμενες συνέπειες

Πρόωρη γήρανση, αύξηση βάρους και όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις.

Καφές iStock

Οι περισσότεροι από εμάς ξεκινάμε την απαιτητική ημέρα μας με ένα φλιτζάνι καφέ και για την ακρίβεια είναι το πρώτο πράγμα που κάνουμε. Σε άλλα νέα, ίσως να μην είναι ο καλύτερος τρόπος για να ξεκινήσουμε τη μέρα σας. Ειδικότερα, οι γιατροί πιστεύουν ότι η καλύτερη ώρα για να απολαύσουμε τον καφέ μας είναι μεταξύ 9:30 π.μ. και 11:30 π.μ.

Αν και εμείς ανυπομονούμε για το πρώτο φλιτζάνι καφέ το πρωί, οι επιπτώσεις που μπορεί να έχει στο σώμα μας όταν τον πίνουμε με άδειο στομάχι μπορεί να είναι μια πραγματική αφύπνιση για εμάς.

Ας δούμε όμως αναλυτικά τί συμβαίνει: 

Διαβάστε Επίσης

1. Μπορεί να νιώθουμε περισσότερη υπνηλία 

Ο καφές είναι ένα ρόφημα αφύπνισης για πολλούς από εμάς, αλλά η κατανάλωση του μόλις σηκωθούμε από το κρεβάτι μπορεί να έχει το αντίθετο αποτέλεσμα. Η καφεΐνη διπλασιάζει τα επίπεδα των ορμονών του στρες και μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα με τον ύπνο, που οδηγεί σε κούραση. Εάν ξεκινήσουμε τη μέρα μας με ένα φλιτζάνι καπουτσίνο με ζάχαρη, μπορεί να αισθανθούμε ξανά υπνηλία μετά από σύντομο χρονικό διάστημα. Αυτό συμβαίνει επειδή το σώμα μας παράγει ινσουλίνη για να αντισταθμίσει το σάκχαρο, προκαλώντας πτώση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα μας, με αποτέλεσμα την έλλειψη ενέργειας και άγχους.

2. Το σώμα μας μπορεί να χάσει τα απαραίτητα μέταλλα πιο γρήγορα

Το να πίνουμε την κανονική μας δόση καφέ νωρίς το πρωί μπορεί να μας κάνει να χάσουμε πολλές απαραίτητες βιταμίνες και μέταλλα. Μπορεί να υπονομεύσει την απορρόφηση του σιδήρου, του μαγνησίου και των βιταμινών Β που είναι ζωτικής σημασίας για το νευρικό μας σύστημα. Η υπερβολική ποσότητα καφεΐνης μπορεί επίσης να διώξει το ασβέστιο από τα οστά μας, καθιστώντας τα αδύναμα και εύθραυστα.

3. Μπορεί να αναστατώσει το στομάχι μας

Ενώ το αγαπημένο μας ρόφημα θα μας βοηθήσει να ξυπνήσουμε το πρωί, μπορεί επίσης να μας δώσει την ώθηση να χρησιμοποιούμε το μπάνιο πιο συχνά. Στην πραγματικότητα, ορισμένοι ιατροί συνιστούν ακόμη και την κατανάλωση καφέ ως τρόπο προετοιμασίας για ορισμένες εξετάσεις. Ο καφές ενεργοποιεί το νευρικό μας σύστημα, το οποίο με τη σειρά του επηρεάζει το παχύ έντερο και μπορεί να προκαλέσει διάρροια. Σε πολλούς ανθρώπους αρέσει επίσης να προσθέτουν γάλα ή κρέμα γάλακτος στο πρωινό τους φλιτζάνι καφέ και επειδή οι περισσότεροι από εμάς δυσκολευόμαστε να αφομοιώσουμε τη λακτόζη, μπορεί να προκαλέσει και στομαχική δυσφορία.

Διαβάστε Επίσης

4. Μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση βάρους

Αν και ο μαύρος καφές μπορεί να μας βοηθήσει να κάψουμε λίπος, μπορεί επίσης να διαταράξει τον υγιή ύπνο μας. Όταν δεν κοιμόμαστε αρκετά, έχουμε την τάση να αισθανόμαστε πιο πεινασμένοι και να έχουμε περισσότερη λαχτάρα για γλυκά σνακ. Πολλά ροφήματα καφέ, όπως τα δημοφιλή ζαχαρούχα μείγματα, είναι γεμάτα ζάχαρη και θερμίδες και μπορεί να μας κάνουν να πάρουμε επιπλέον κιλά.

5. Μπορεί να επιδεινώσει το άγχος

Όταν ξυπνάμε το πρωί, τα επίπεδα των ορμονών του στρες είναι συνήθως στα υψηλότερα επίπεδα. Επειδή η καφεΐνη είναι διεγερτικό, δίνει στο σώμα μας μια νευρικότητα και μπορεί ακόμη και να προκαλέσει κρίσεις άγχους.

6. Μπορεί να στεγνώσει το δέρμα μας

Επειδή ο καφές μάς κάνει να χρησιμοποιούμε την τουαλέτα πιο συχνά, αφυδατώνει το σώμα μας. Όταν αφυδατωνόμαστε, είναι πιο δύσκολο για τις τοξίνες να βγουν από το σώμα μέσω του δέρματός μας. Αυτό, με τη σειρά του, στεγνώνει το δέρμα και το κάνει πιο ευάλωτο σε διάφορα προβλήματα, όπως οι πρόωρες ρυτίδες.

7. Μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μας

Ο πρωινός καφές καθιστά πιο δύσκολο στα κύτταρά μας να ρυθμίσουν το σάκχαρο στο αίμα, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε διάφορες ασθένειες. Το υψηλό σάκχαρο στο αίμα, με τη σειρά του, μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση βάρους και ακόμη και να αυξήσει τον κίνδυνο δερματικών λοιμώξεων.

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i