9 λάθη που δεν πρέπει να κάνεις το πρωί όταν ξυπνάς

Τι δεν πρέπει να αμελήσεις και τι πρέπει οπωσδήποτε να αποφύγεις αφού σηκωθείς από το κρεβάτι.

πρωινό ξύπνημα iStock

Το απαιτητικό σου ημερήσιο πρόγραμμα είναι φτιαγμένο από βήματα και στάδια, τα οποία πρέπει να πραγματοποιήσεις από το πρωί που θα ξυπνήσεις προκειμένου να φτάσεις στο τέλος μιας παραγωγικής ημέρας. Ωστόσο, το πώς θα ξεκινήσεις το πρωινό σου θα επηρεάσει αρκετά την εξέλιξη αυτού του προγράμματος, ακόμα και της ίδιας της διάθεσής σου. Ποια είναι λοιπόν τα λάθη που πρέπει να αποφύγεις μόλις ξυπνήσεις;

Μην πατήσεις το snooze

Το ξυπνητήρι χτυπάει και η πρώτη επιθυμία σου είναι να κοιμηθείς λίγο ακόμα, έστω και 5 λεπτά, καθώς νιώθεις πως δεν χόρτασες ύπνο. Ωστόσο, τη στιγμή που θα πατήσεις το κουμπί snooze που βρίσκεται στο ξυπνητήρι σου, έχεις χάσει ήδη το παιχνίδι. Ειδικότερα, σύμφωνα με έρευνες αυτό δεν θα σε ωφελήσει καθόλου, από τη στιγμή που εγκέφαλος χρειάζεται 30-60 λεπτά για να λάβει ένα ικανοποιητικό χρονικό διάστημα ξεκούρασης. Όταν εσύ του δείχνεις πως πρέπει να κοιμηθεί και μετά ξυπνάς από 10 λεπτά, δίνεις τις λάθος εντολές στον εγκέφαλό σου, με αποτέλεσμα να αποδιοργανώνεται εντελώς. Προσπάθησε να ξυπνάς την ίδια ώρα κάθε μέρα, πράγμα που σημαίνει πως το ίδιο πρέπει να συμβαίνει και με την ώρα του ύπνου σου, ακόμα και τα Σαββατοκύριακα. 

Μην σηκωθείς απότομα από το κρεβάτι

Το έχεις πάθει πολλές φορές να σηκωθείς απότομα από το κρεβάτι ή τον καναπέ και να νιώσεις μία ζαλάδα. Αυτό συμβαίνει επειδή όταν είσαι ξαπλωμένη και αμέσως σηκώνεσαι, η βαρύτητα στέλνει αίμα κατευθείαν στα πόδια σου, με αποτέλεσμα να πέσει η πίεση και έτσι να νιώσεις ζαλάδα. Με το που ξυπνήσεις, κάτσε για λίγα λεπτά στην άκρη του κρεβατιού για να δώσεις στον οργανισμό σου τον χρόνο να συνηθίσει την επόμενη κατάσταση.

Μην ξεχάσεις να πιεις τον καφέ σου

Αν κάθε πρωί έχεις τη συνήθεια να πίνεις καφέ και για μία ημέρα το αμελήσεις, προετοιμάσου πως για το υπόλοιπο θα νιώιεις σαν να έχεις hangover. Ειδικότερα, μπορεί να βιώσεις πονοκεφάλους, ναυτία και συμπτώματα κρυώματος. Αυτό συμβαίνει γιατί ο οργανισμός σου έχει συνηθίσει την καφεΐνη, με αποτέλεσμα να του λείπει. Αν σκοπεύεις να κόψεις γενικά την καφεΐνη, οφείλεις να το κάνεις σταδιακά, ώστε να αποφύγεις τέτοια συμπτώματα.

Μην πλύνεις τα δόντια σου μετά τον καφέ

Και αφού απολαύσεις το πρωινό σου καφεδάκι, προτίμησε να μην πλύνεις τα δόντια σου αμέσως μετά. Πιο αναλυτικά, το οξύ που αφήνει ο καφές στα δόντια σου, το οποίο προκαλεί ζημιά στο σμάλτο, χρειάζεται χρόνο για να ξεθωριάσει, πράγμα που σημαίνει ότι είτε πρέπει να περιμένεις 30-60 λεπτά για να πλύνεις τα δόντια σου ή να το έχεις κάνει από πιο πριν. Αυτό ισχύει για όλα τα τρόφιμα ή τα ροφήματα που είναι όξινα.

Μην αμελήσεις την πρωινή γυμναστική

Η τακτική άσκηση βοηθάει το ημερήσιο πρόγραμμά σου και εκτός από τα οφέλη που προσφέρει στην υγεία σου, συμβάλλει και σε έναν καλό ύπνο. Γι'αυτό δεν πρέπει να αμελήσεις τη γυμναστική σου το πρωί, καθώς με αυτό τον τρόπο οργανώνεις όλη σου την ημέρα και προσέχεις το τι τρως.

Μην ξεχάσεις να προγραμματίσεις την ημέρα σου

Είναι καλό να ξεκινάς την ημέρα σου με τα πράγματα που έχεις να κάνεις στη συνέχεια, είτε αυτό αφορά τη δουλειά ή την προσωπική σου ζωή. Φτιάξε μία λίστα με προτεραιότητες και δες αν στο τέλος της ημέρας τις έχεις ολοκληρώσει. Από την άλλη, απόφυγε να δεις e-mails που έχουν να κάνουν με τη δουλειά με το που ξυπνήσεις, γιατί αυτό μπορεί να σου προκαλέσει άγχος. 

Μην αφήσεις τον πρωινό σου διαλογισμό

Δεδομένου ότι η ημέρα σου είναι γεμάτη με ένταση και φασαρία, το πρωί πριν φύγεις για τη δουλειά είναι μία καλή ευκαιρία να κάνεις για λίγα λεπτά διαλογισμό, προκειμένου να ξεκινήσεις με ηρεμία. Πάρε λίγα λεπτά για τον εαυτό σου, ώστε να καθαρίσεις το μυαλό σου και να επικεντρωθείς στην αναπνοή σου. Σύμφωνα με έρευνα, η τακτική αυτή μειώνει τα επίπεδα της κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες, ενώ ενδέχεται να βοηθήσει στην αυπνία, την υψηλή πίεση και τις ημικρανίες.

Μην αμελήσεις το πρωινό σου

Δεν είναι τυχαίο που όλοι λένε πως το πρωινό είναι από τα πιο σημαντικά γεύματα της ημέρας. Σύμφωνα με έρευνες, τα άτομα που τρώνε πρωινό κάθε μέρα τείνουν να έχουν μεγαλύτερη οξυδέρκεια και λιγότερο λίπος, όπως και μικρότερες πιθανότητες να εμφανίσουν διαβήτη Τύπου 2 και καρδιακές παθήσεις. Όμως, οφείλεις να αποφύγεις οτιδήποτε έχει ζάχαρη στο πρωινό σου, καθώς το γεύμα αυτό θα σε αφήσει κουρασμένο και περισσότερο πεινασμένο. Προτίμησε πρωτεΐνη από αυγά, τρόφιμα με περισσότερες ίνες και ολικής άλεσης, φρούτα και λαχανικά, ώστε να ικανοποιήσουν την πείνα σου και να αργήσουν να καταναλωθούν για καλύτερη παραγωγή ενέργειας.

Μην ξεχάσεις το αντηλιακό σου

Ειδικότερα τις ημέρες όπου ο ήλιος είναι λαμπερός, δεν πρέπει να ξεχάσεις το αντηλιακό σου, το οποίο πρέπει να φορέσεις περίπου 15 λεπτά πριν εκτεθείς στο φως. Αυτό δεν σημαίνει πως μπορείς να το ξεχάσεις τις ημέρες που έχει συννεφιά, αντίθετα και εκείνες τις ημέρες το αντηλιακό πρέπει να βρίσκεται στη ρουτίνα σου. Επιπλέον, αν βρίσκεται στον ήλιο για πάνω από δύο ώρες, οφείλεις να το ανανεώσεις για μεγαλύτερη προστασία. 

Διαβάστε Επίσης

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i