Είναι το κάπνισμα vegan και planet friendly συνήθεια;

Η απάντηση ακολουθεί, θα σου δώσουμε όμως ένα στοιχείο: Η φετινή παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καπνίσματος θέλει να μας περάσει το μήνυμα ότι το κάπνισμα σκοτώνει εμάς και τον πλανήτη.

veganism save the planet σώσε τον πλανήτη οικολογία φύση istock

Το ήξερες ότι το κάπνισμα είναι κάτι παραπάνω από μία κακή συνήθεια που βλάπτει την υγεία του καπνιστή και των γύρω του; Ίσως δεν το έχουμε συνειδητοποιήσει, αλλά το κάπνισμα -από την καλλιέργεια του καπνού μέχρι τη γόπα που βλέπεις πεταμένη κάτω στο δρόμο- είναι μία από τις μεγαλύτερες "πληγές" για τον πλανήτη μας. Εάν καπνίζεις και μέχρι τώρα δεν έχεις πειστεί να το κόψεις, ίσως η planet friendly ζωή που θέλεις να ζεις είναι το κίνητρο που χρειαζόταν για να πεις "αντίο τσιγάρο!". 

Είναι το τσιγάρο vegan συνήθεια;

Ανεξάρτητα απ' το εάν για την ανάπτυξη προϊόντων καπνού χρησιμοποιούνται ζωικής προέλευσης προϊόντα, αυτό που σίγουρα ισχύει είναι ότι η παραγωγή των τσιγάρων και άλλων προϊόντων καπνού βλάπτει σοβαρά το περιβάλλον και τους πόρους της Γης. 

Σε συνέντευξη τύπου της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος, οι ειδικοί επισήμαναν ότι η συνήθεια του τσιγάρου είναι καταστροφική όχι μόνο για τους πνεύμονες και το καρδιαγγειακό μας αλλά και για την υγεία του πλανήτη. Μερικά στοιχεία που το αποδεικνύουν είναι τα παρακάτω:

- Για την καλλιέργεια και την ανάπτυξη του φυτού καπνού απαιτούνται μεγάλες ποσότητες νερού, πολλά εδάφη και χρήση παρασιτοκτόνων και εντομοκτόνων. Στις συνέπειες αυτού συγκαταλέγονται μεταξύ άλλων η μείωση των παγκοσμίων αποθεμάτων νερού, η ρύπανση του υδροφόρου ορίζοντα και του εδάφους και η μείωση των διαθέσιμων εκτάσεων για στοχευμένες καλλιέργειες που θα μπορούσαν να συμβάλουν στη μείωση του υποσιτισμού στον κόσμο.

- Η βιομηχανική παραγωγή καπνού και καπνικών προϊόντων έχει υψηλές απαιτήσεις σε ενέργεια, νερό, μετακινήσεις/μεταφορές και χαρτί. Στις συνέπειες αυτών συγκαταλέγονται η σωματιδιακή ατμοσφαιρική ρύπανση, οι εκπομπές αερίων θερμοκηπίου, τα στερεά και υγρά απόβλητα και η καταστροφή δασών. 

- Η κατανάλωση και απόρριψη των προϊόντων αυτών έχει επίσης συνέπειες, πολλές από τις οποίες μας είναι πιο οικείες από τις προηγούμενες: Επιβάρυνση της ατμόσφαιρας από τον τριτογενή καπνό και ατμοσφαιρική ρύπανση, στερεά απορίμματα και πρόκληση πυρκαγιών. 

Μελέτη του 2014 (Zafeiriou et al, Environ. Sci Technol.) που παρουσίασε στην εν λόγω συνέντευξη τύπου η κα. Άννα Καρακατσάνη, Καθηγήτρια Πνευμονολογίας, Β’ Πνευμονολογική Κλινική Ιατρικής Σχολής Ε.Κ.Π.Α. Π.Γ.Ν "ΑΤΤΙΚΟΝ", για την επίπτωση του καπνίσματος στον πλανήτη και τους πόρους αναφέρονται τα εξής:

Για να παραχθούν 6 εκατομμύρια τσιγάρα από σχεδόν 500 βιομηχανίες απαιτήθηκαν:

  • 32,4 μεγάτονοι φύλλων καπνού προερχόμενοι από 125 κράτη
  • 5,3 εκτάρια γης
  • 22.000 μεγάτονοι νερού
  • 62,2 GJ ενέργειας
  • 27,2 μεγάτονοι πρώτων υλών. 

Και οι συνέπειες αυτών;

  • 84 μεγάτονοι εκπομπών ισοδύναμων με διοξείδιο του άνθρακα
  • 25 μεγάτονοι στερεών αποβλήτων
  • 55 μεγάτονοι "χαμένο νερό"

Εάν, λοιπόν, ο αυξημένος κίνδυνος για καρδιαγγειακά νοσήματα και καρκίνο δεν αρκούν για να μας πείσουν ότι ήρθε η ώρα να διακόψουμε για πάντα το τσιγάρο, εάν είσαι vegan ή/και θέλεις να ζεις μία φιλική προς τον πλανήτη ζωή, τώρα ξέρεις τι πρέπει να κάνεις!

Διαβάστε Επίσης

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i