Πόνος στον καρπό: Τα συμπτώματα, η πρόληψη και η αντιμετώπιση

Τα συνήθη αίτια για τον ενοχλητικό πόνο στον καρπό, τα συμπτώματα, η ανάπτυξη ευλυγισίας και η βασική πρόληψη.

υπολογιστής δουλειά πόνος στον καρπό istock

Συνεργάστηκε ο δρ Εμμανουήλ Μπριλάκης, ορθοπαιδικός χειρουργός-αθλητίατρος, διευθυντής Brilakis Orthopaedics, Γ' Ορθοπαιδική Κλινική Νοσοκομείου Υγεία, διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών (brilakisorthopaedics.gr).

Μέχρι τώρα γνωρίζαμε ότι οι πολλές ώρες εργασίας μπροστά από τον υπολογιστή έχουν ως αποτελέσματα πόνους στην πλάτη, στον αυχένα, ίσως και ενδεχόμενη παραμόρφωση της σπονδυλικής στήλης. Όμως, υπάρχει κι ένα άλλο μέρος του σώματος που η εργασία στον υπολογιστή καταπονεί τρομακτικά (δακτυλογράφηση, γραπτά μηνύματα, scrolling) και αυτό είναι τα χέρια και συγκεκριμένα, τα δάχτυλα και οι καρποί. Ο πόνος στα χέρια και στον καρπό είναι μια σημαντική παρενέργεια της πολύωρης εργασίας στο γραφείο. Ευτυχώς, υπάρχουν πραγματικά πολλοί τρόποι για να μειώσεις την ένταση αυτών των πόνων, αλλά και για να προλάβεις την εμφάνισή τους. 

Τα συνήθη αίτια πρόκλησης πόνου στον καρπό

Σε τι συνίσταται πλέον η εργασία γραφείου; Πληκτρολόγηση και ξανά πληκτρολόγηση. Αυτός είναι ο τρόπος που διεκπεραιώνεται οποιαδήποτε δουλειά. Όταν πληκτρολογούμε, χρησιμοποιούμε τα δάχτυλά μας με αφύσικο τρόπο και συχνά τα κρατάμε αιωρούμενα πάνω από το πληκτρολόγιο για μεγάλα διαστήματα μέσα στη μέρα. Αυτό προξενεί ένταση στους καρπούς μας, ενώ συνδυαστικά, με τις επαναλαμβανόμενες κινήσεις των δαχτύλων μας, μπορεί να οδηγηθούμε σε παθογόνες καταστάσεις, όπως:
• Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα
• Τενοντίτιδα καρπού
• Δυσκαμψία δαχτύλων
Αυτές οι επιπτώσεις συνήθως δεν είναι μόνιμες, αλλά μπορεί να είναι πολύ επώδυνες. Δεν πρέπει βέβαια να ξεχνάς και την εξής περίπτωση: Αν οι πόνοι στο χέρι και στον καρπό είναι συχνοί, τότε είναι πολύ πιθανό να επηρεαστούν και άλλες δραστηριότητες στη ζωή σου, όπως η άσκηση, ή ο αθλητισμός, ή ακόμα και πιο καθημερινές ασχολίες, όπως το άνοιγμα μιας πόρτας. Επιπλέον, η παρατεταμένη φλεγμονή στα χέρια και στους καρπούς μπορεί να οδηγήσει σε αρθρίτιδα τα επόμενα χρόνια.

Πώς θα μειώσεις τον πόνο

Σίγουρα η ζωή είναι καλύτερη όταν δε συνοδεύεται από πόνους. Για τον λόγο αυτό δες πώς μπορείς να αντιμετωπίσεις τους καρπιαίους πόνους, που σταδιακά μπορούν να σου χαλάσουν την καθημερινότητα. Σταμάτα την οποιαδήποτε επιδείνωση τώρα με τις ενέργειες που σου προτείνουμε παρακάτω.

Κάνε stretching: Κατά τον ίδιο τρόπο που κάθε 2 ώρες έχεις στο μυαλό σου να σταματάς την εργασία σου για να σηκωθείς λίγο, να τεντωθείς και να περπατήσεις, αντίστοιχα μια παύση για τέντωμα των χεριών και των καρπών μπορεί να σε βοηθήσει να επαναφέρεις την ευελιξία των δαχτύλων και να βελτιώσεις τη ροή του αίματος που μπορεί να επηρεαστεί από την έλλειψη κίνησης των βραχιόνων. Τι μπορείς να κάνεις; Περιστροφές της παλάμης ενώ την έχεις κλείσει σαν γροθιά, κάμψεις δαχτύλων, αλλά και τέντωμα ολόκληρης της παλάμης πάνω στην επιφάνεια ενός τοίχου.

Ενδυνάμωση παλάμης και καρπού: Δε χρειάζεσαι μια ολόκληρη προπόνηση για τα χέρια και τους καρπούς σου, αλλά το να αφιερώσεις χρόνο για να ενδυναμώσεις αυτό το μέρος του σώματός σου μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα λιγότερο πόνο. Δε θα χρειαστείς καν εξοπλισμό γυμναστικής γι’ αυτές τις ασκήσεις. Οικιακά είδη, όπως λαστιχάκια (τα περνάς στα δάχτυλα και ανοιγοκλείνεις εφαρμόζοντας αντίσταση), πετσέτες (κρατάς στις δύο άκρες, τεντώνεις τα χέρια μπροστά και κάνεις ρολαρίσματα των καρπών) ή και ελαφριά βάρη θα σε βοηθήσουν να κάνεις κάποιες ολιγόλεπτες ασκήσεις.

Διαβάστε Επίσης

Θεραπείες στο σπίτι

Πώς θα μειώσεις τη φλεγμονή; Σίγουρα μια λύση είναι να πεταχτείς μέχρι το φαρμακείο για να προμηθευτείς ένα αντιφλεγμονώδες. Τι θα έλεγες όμως να δοκιμάσεις μερικές πιο φυσικές θεραπείες;

Θερμό-κρύο: Η εναλλαγή μεταξύ θερμού και κρύου μέσω της χρήσης μιας θερμοφόρας και μιας παγοκύστης μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή ενώ ταυτόχρονα παρέχει προσωρινή ανακούφιση από τον πόνο. Με τον ίδιο τρόπο που θα χρησιμοποιούσες το ζεστό και το κρύο για να ανακουφιστείς από έναν αθλητικό τραυματισμό μπορείς να καταπραΰνεις τον πόνο στα χέρια και στον καρπό που προκαλείται από την καταπόνησή τους.
•    Κουρκουμάς: Πρόκειται για μια ρίζα που αποδεδειγμένα ανακουφίζει από τον πόνο και τη φλεγμονή. Έχει χρησιμοποιηθεί εδώ και χιλιετίες και είναι ένα απίστευτα αποτελεσματικό φυσικό αναλγητικό. Μπορείς να τη χρησιμοποιήσεις στα γεύματά σου, να την προσθέσεις στον φρέσκο χυμό σου ή να τη γευτείς μέσα στο τσάι σου.
•    Τζίντζερ: Έχει αποδειχθεί αποτελεσματικό για την ανακούφιση από τα συμπτώματα της αρθρίτιδας. Θα το χρησιμοποιήσεις ως αποξηραμένο μπαχαρικό στο φαγητό σου, μπορείς να φτιάξεις τσάι από τη ρίζα ή να την προσθέσεις σε σκόνη στον φρέσκο χυμό.

Μείωσε τη φλεγμονή με τις καθημερινές σου δραστηριότητες

Κάθε προσπάθεια για να περιορίσεις την όποια φλεγμονή θα έχει ανταπόκριση στο σύνολο της υγείας σου. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να μειώσεις τη φλεγμονή σε καθημερινή βάση. Κάποιοι από αυτούς περιλαμβάνουν τη γιόγκα, την κατανάλωση λιγότερων φλεγμονωδών τροφών, τη διαχείριση του στρες και τον επαρκή ύπνο.

Πρόλαβε τον πόνο

Τώρα που έμαθες πώς θα περιορίσεις ή θα θεραπεύσεις τον πόνο στον καρπό και στα χέρια, καλό είναι να μάθεις και πώς θα τον αποτρέψεις.
•    Μέρος αυτού αποτελεί η σωστή στάση σου ενώ δουλεύεις στον υπολογιστή και πληκτρολογείς.
•    Κάτι τέτοιο συνεπάγεται ότι θα έχεις μια εργονομική καρέκλα, που επιτρέπει καλή στάση του σώματος. Η ευθεία πλάτη σε βοηθά στη σωστή τοποθέτηση των χεριών και των καρπών σου.
•    Εκτός από ένα πληκτρολόγιο με το οποίο θα αισθάνεσαι άνεση ενώ πληκτρολογείς, θα βοηθήσουν σημαντικά τα μαξιλαράκια καρπού πληκτρολογίου και ποντικιού. Στην αγορά θα βρεις μια μεγάλη γκάμα από αυτά.
•    Επίσης, κυκλοφορούν πολλά προϊόντα υποστήριξης καρπού, τα οποία προσφέρουν υποστήριξη στα χέρια και στον καρπό, ενώ συγχρόνως επιτρέπουν αρκετή κινητικότητα.
 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i