7 top συμβουλές για υγιές έντερο

Φουσκώματα, πρηξίματα, κακή διάθεση και φόβος να φας όσα σου σερβίρουν. Μήπως το έντερό σου χρειάζεται λίγο περισσότερο pampering;

εντερο iStock

Κάποτε το πεπτικό μας σύστημα θεωρούνταν ένα σχετικά "απλό" σύστημα του σώματος, αποτελούμενο ουσιαστικά από έναν μακρύ σωλήνα για να περάσει η τροφή μας, να απορροφηθεί και στη συνέχεια να αποβληθεί. Σήμερα γνωρίζουμε ότι υπάρχει μια απίστευτη πολυπλοκότητα γύρω από το έντερο και ότι η σημασία του για τη γενική μας υγεία είναι ένα θέμα που απασχολεί σοβαρά την ιατρική κοινότητα. Πολυάριθμες μελέτες τις τελευταίες δύο δεκαετίες έχουν δείξει σχέση μεταξύ της υγείας του εντέρου και του ανοσοποιητικού συστήματος, της διάθεσης, της ψυχικής υγείας, των αυτοάνοσων νοσημάτων, των ενδοκρινικών διαταραχών, των δερματικών παθήσεων και του καρκίνου.

Μικροβίωμα το πολύτιμο

Ο όρος "μικροβίωμα του εντέρου" αναφέρεται συγκεκριμένα στους μικροοργανισμούς που ζουν στο έντερό μας. Ένα άτομο έχει περίπου 300 έως 500 διαφορετικά είδη βακτηρίων στο πεπτικό του σύστημα. Ενώ ορισμένοι μικροοργανισμοί είναι επιβλαβείς για την υγεία μας, πολλοί είναι απίστευτα ωφέλιμοι και μάλιστα απαραίτητοι για έναν υγιή οργανισμό. Σύμφωνα με τη μελέτη του δρος E. M. Quigley για τα βακτήρια του εντέρου, που δημοσιεύτηκε στο Journal of Gastroenterology and Hepatology, η ύπαρξη μεγάλης ποικιλίας από αυτά τα καλά βακτήρια στο έντερο μπορεί να ενισχύσει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, να βελτιώσει τα συμπτώματα της κατάθλιψης, να βοηθήσει στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας και να προσφέρει πολλά άλλα οφέλη.

Τα 7 σημάδια ότι το έντερό μας έχει πρόβλημα

Πολλές πτυχές της σύγχρονης ζωής, όπως τα υψηλά επίπεδα στρες, ο πολύ λίγος ύπνος, η κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων και τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και η λήψη αντιβιοτικών, μπορούν να βλάψουν το μικροβίωμα του εντέρου μας. Αυτό με τη σειρά του μπορεί να επηρεάσει άλλες πτυχές της υγείας μας, όπως η εγκεφαλική και η καρδιακή λειτουργία, το ανοσοποιητικό σύστημα, το δέρμα, το βάρος, τα επίπεδα ορμονών, η ικανότητα απορρόφησης θρεπτικών συστατικών, ακόμα και η εμφάνιση καρκίνου. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι με τους οποίους μπορεί να εκδηλωθεί πρόβλημα στο έντερο. Εδώ είναι επτά από τα πιο κοινά σημάδια: • Στομαχικές διαταραχές. • Αλλαγές βάρους χωρίς να το επιδιώκεις. • Διαταραχές ύπνου. • Συνεχής κόπωση. • Ερεθισμός του δέρματος. • Αυτοάνοσες καταστάσεις. • Τροφικές δυσανεξίες.

Διαβάστε Επίσης

Οι 7 κινήσεις για καλύτερη υγεία του εντέρου 

1/ Μείωσε τα επίπεδα άγχους σου: Τα χρόνια υψηλά επίπεδα στρες είναι επώδυνα για όλο το σώμα, συμπεριλαμβανομένου του εντέρου. Μερικοί τρόποι για να μειώσεις το άγχος μπορεί να περιλαμβάνουν διαλογισμό, yoga, περπάτημα, μασάζ, χρόνο με φίλους ή την οικογένεια, διάχυση αιθέριων ελαίων, μείωση της πρόσληψης καφεΐνης, γέλιο ή κατοικίδιο. 

2/Κοιμήσου αρκετά: Η μη επαρκής ή η κακή ποιότητα ύπνου μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία του εντέρου σου, κάτι που με τη σειρά του μπορεί να συμβάλλει σε περισσότερα προβλήματα ύπνου. Προσπάθησε να κοιμάσαι τουλάχιστον 7-8 ώρες τη νύχτα. Ο γιατρός σου μπορεί να είναι σε θέση να σε βοηθήσει αν έχεις προβλήματα με τον ύπνο. 

3/Φάε αργά: Το να μασάς καλά την τροφή σου και να τρως τα γεύματά σου πιο αργά μπορεί να συμβάλλει στη δυνατότητα πλήρους πέψης και την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών. Αυτό μπορεί να σε βοηθήσει να μειώσεις την πεπτική δυσφορία και να διατηρήσεις το έντερο υγιές.

4/ Μείνε ενυδατωμένη: Η κατανάλωση άφθονου νερού έχει αποδειχτεί ότι έχει ευεργετική επίδραση στη βλεννογόνο του εντέρου καθώς και στην ισορροπία των καλών βακτηρίων του. Αν το διατηρείς ενυδατωμένο, είναι ένας απλός τρόπος για να έχεις υγιές έντερο.

5/ Πάρε ένα πρεβιοτικό ή προβιοτικό: Η προσθήκη ενός πρεβιοτικού ή προβιοτικού συμπληρώματος στη διατροφή σου μπορεί να είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να βελτιώσεις την υγεία του εντέρου σου. Τα πρεβιοτικά παρέχουν "τροφή" με σκοπό την προώθηση της ανάπτυξης ωφέλιμων βακτηρίων στο έντερο, ενώ τα προβιοτικά είναι ζωντανά καλά βακτήρια. Χρειάζεται προσοχή, γιατί δεν είναι όλα τα προβιοτικά συμπληρώματα υψηλής ποιότητας. Μπορείς να επιλέξεις ένα κοκτέιλ από υπερτροφές, οργανικές και ζυμωμένες με προβιοτικά, για θρέψη, ενέργεια, κινητικότητα του εντέρου. Υπάρχουν μάλιστα κάποια ιδανικά για δίαιτα, καθώς αντικαθιστούν μερίδες φρούτων και λαχανικών.

6/ Κάνε έλεγχο για τροφική δυσανεξία: Εάν έχεις συμπτώματα, όπως κράμπες, φούσκωμα, κοιλιακό άλγος, διάρροια, εξανθήματα, ναυτία, κόπωση και παλινδρόμηση οξέος, μπορεί να υποφέρεις από τροφική δυσανεξία. Δοκίμασε να αφαιρέσεις από τη διατροφή σου τροφές που νομίζεις ότι σε επηρεάζουν για να δεις αν τα συμπτώματά σου βελτιώνονται. Εάν καταφέρεις να προσδιορίσεις ένα τρόφιμο ή τροφές που συμβάλλουν στα συμπτώματά σου, μπορεί να δεις μια θετική αλλαγή στην υγεία του πεπτικού σου συστήματος.

7/ Άλλαξε τη διατροφή σου: Η μείωση της ποσότητας επεξεργασμένων τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και λιπαρά που καταναλώνεις μπορεί να συμβάλλει στην καλύτερη υγεία του εντέρου. Επιπλέον, η κατανάλωση άφθονων φυτικών τροφών και άπαχης πρωτεΐνης μπορεί να επηρεάσει θετικά το έντερό σου. Μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες έχει αποδειχτεί ότι συμβάλλει εξαιρετικά σε ένα υγιές μικροβίωμα του εντέρου.

Οι ζυμωμένες τροφές στη διατροφή μας

Οι ζυμωμένες τροφές, αυτές που έχουν υποστεί ζύμωση δηλαδή, είναι πλούσιες σε ωφέλιμα μικρόβια και περιέχουν χρήσιμα προβιοτικά, τα οποία ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα, μας προστατεύουν από καρκίνο του παχέος εντέρου, μας απαλλάσσουν από δυσανεξία στη λακτόζη και διάρροια, αποτρέπουν την επανεμφάνιση του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου, κάνουν καλό στο δέρμα, δίνουν ενέργεια, εξισορροπούν τις ορμόνες, μειώνουν την πιθανότητα μόλυνσης και άλλα πολλά. Τα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση ορίζονται γενικά ως "τρόφιμα ή ποτά που παράγονται μέσω ελεγχόμενης μικροβιακής ανάπτυξης, ενώ τα συστατικά μετατρέπονται μέσω ενζυμικής δράσης". Ποια μπορεί να είναι αυτά; Το ξινό λάχανο, το κεφίρ γιαουρτιού, το ψωμί με προζύμι και μερικές πίκλες. Κατά τη διάρκεια της ζύμωσης τα βακτήρια μπορούν να παράγουν βιταμίνες και χρήσιμους μεταβολίτες. Τα ζυμωμένα τρόφιμα περιέχουν δυνητικά προβιοτικούς μικροοργανισμούς, όπως βακτήρια γαλακτικού οξέος, και βοηθούν στην πέψη των τροφίμων ενισχύοντας το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i