Κάηκες από τον ήλιο και ξεφλούδισες; Τι ΔΕΝ πρέπει να κάνεις;

Πώς να φροντίσεις σωστά τα εγκαύματα από τον ήλιο και τι είναι αυτό που δεν πρέπει να επιχειρήσεις ποτέ.

ξεφλούδισμα iStock

Είτε επειδή ήθελες να αποκτήσεις λίγο χρώμα στις καλοκαιρινές σου διακοπές ή επειδή ξέχασες να ανανεώσεις το αντηλιακό σου στην παραλία, το αποτέλεσμα είναι το ίδιο. Κατέληξες στο τέλος του καλοκαιριού να αποκτήσεις κάποια κόκκινα εγκαύματα, ξεφλούδισμα και πολλή ξηροδερμία. Και όσο κι αν ονειρευόσουν σοκολατένιο δέρμα, ξύπνησες απότομα και είδες πως η επιδερμίδα σου είναι τόσο μακριά από αυτό που είχες στο μυαλό σου. Και τώρα;

Σύμφωνα με τον κλινικό βοηθό καθηγητή στο Texas A&M College of Medicine, Gabriel Neal, "αν το δέρμα σου ξεφλουδίζει, τότε σημαίνει πως έχεις πάθει μετρίου επιπέδου έγκαυμα από τον ήλιο". Στην ουσία, το κάψιμο από τον ήλιο παρουσιάζεται με κόκκινο ή ροζ χρώμα στην επιδερμίδα σου λίγες ώρες μετά από την έκθεσή σου στην ακτινοβολία. Όπως προσθέτει η δερματολόγος Doris Day από το νοσοκομείο Lenox Hill στη Νέα Υόρκη, μετά την έκθεση στον ήλιο δημιουργούνται κύτταρα που σκουραίνουν το δέρμα με σκοπό να χρησιμεύσουν ως ομπρέλες και να προστατεύσουν το DNA από την καταστροφή από τον ήλιο. 

Το χρώμα φεύγει μετά από 3 έως 10 ημέρες και συχνά μπορεί να αντικατασταθεί από το γνωστό ξεφλούδισμα. "Ο ήλιος προκαλεί καταστροφή του DNA στα κύτταρα του δέρματος, τα οποία αυτοκτονούν" αναφέρει ο δρ Neal. Τα κύτταρα πάντα πεθαίνουν και απορρίπτονται χωρίς να το καταλαβαίνουμε, όμως ένα έγκαυμα από τον ήλιο θα επιταχύνει τη διαδικασία, οδηγώντας στο ξεφλούδισμα.

Τι δεν πρέπει να κάνεις αν ξεφλουδίσεις

Όσο δελεαστικό κι αν φαίνεται το να ξεφλουδίσεις το δέρμα σου, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να το επιχειρήσεις. Όπως υπάρχει πιθανότητα να πάθεις μόλυνση από ένα ανοιχτό τραύμα, με την ίδια λογική θα συμβεί το ίδιο αν τραβήξεις το ξεφλουδισμένο δέρμα. Σύμφωνα με τη γιατρό Day, "το χειρότερο πράγμα που μπορείς να κάνεις είναι να τραβήξεις το νεκρό δέρμα, γιατί θα εκθέσει τα κύτταρα του δέρματος που δεν είναι έτοιμα για να εκτεθούν, με αποτέλεσμα να αυξηθεί ο κίνδυνος μόλυνσης και σημαδιού".

3 συμβουλές μετά το ξεφλούδισμα

Όπως προτείνει η γιατρός, αντί να ξεφλουδίσεις το κατεστραμμένο δέρμα, μπορείς να κάνεις απολέπιση με ένα ήπιο scrub ή μία βούρτσα κατά τη διάρκεια του μπάνιου. Ταυτόχρονα, δεδομένου ότι ο ήλιος έχει απομακρύνει την υγρασία από το δέρμα σου, μία καλή συμβουλή είναι να ενυδατώνεσαι συνέχεια. "Το δέρμα διψάει για νερό. Αν μένεις σούπερ ενυδατωμένη, το δέρμα θα ξεφλουδίσει, αλλά δεν θα είναι τόσο εμφανές το ξεφλούδισμα", εξηγεί η γιατρός. Επιπλέον, δεδομένου ότι μιλάμε για ενυδάτωση, μπορείς να χρησιμοποιείς την περίοδο αυτή μία πιο βαριά κρέμα σώματος, όπως για παράδειγμα ένα body butter το οποίο θα ενυδατώσει και θα ανακουφίσει την περιοχή. Μάλιστα, η καλύτερη στιγμή για να απλώσεις την κρέμα σου είναι ακριβώς μετά το μπάνιο. "Έχεις ήδη νερό στο δέρμα σου και μπορείς να το κλειδώσεις μέσα", επεσήμανε η γιατρός. 

Από την άλλη, αν η φλεγμονή είναι μεγάλη και το έγκαυμα πιο εκτεταμένο, μπορείς να λάβεις ιβουπροφαίνη, πάντα κατόπιν συνεννόησης με τον γιατρό σου ή να τοποθετήσεις gel από αλόη που θα απαλύνει τον πόνο και το κάψιμο.

Σε κάθε περίπτωση, η καλύτερη αντιμετώπιση είναι η πρόληψη, γι'αυτό όταν βρίσκεται στην παραλία, το προτιμότερο είναι να αναζητήσεις σκιά, φορώντας καπέλο και γυαλιά και ανανεώνοντας κάθε 2 ώρες το αντηλιακό σου με δείκτη προστασίας από 30 και πάνω.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i