Καλή ηπατική υγεία: 5 "superfoods" που κάνουν καλό στο συκώτι

Το ξέρεις πως το συκώτι είναι ένα από τα πιο σημαντικά όργανα στο σώμα μας. Συνεπώς, οφείλουμε να το προστατεύουμε σαν τα μάτια μας.

μπρόκολο - κουνουπίδι iStock

Όταν μιλάμε για προστασία της υγείας μας, συνήθως το μυαλό αβίαστα πηγαίνει στην καρδιά και την ψυχική ισορροπία. Ωστόσο, αυτό που συνήθως προσπερνάμε, το οποίο θα έπρεπε να λαμβάνει μεγαλύτερη προσοχή είναι το συκώτι. 

Εσύ γνώριζες πως το συκώτι είναι το μεγαλύτερο όργανο στο σώμα μας και είναι υπεύθυνο για 500 πολύ σημαντικές διεργασίες του οργανισμού μας; Αρχικά, διασπά την τροφή, ενώ απομακρύνει τις τοξίνες από το αίμα και καταφέρνει να διατηρήσει σταθερά τα επίπεδα χοληστερόλης και να βοηθήσει το σώμα να απορροφήσει το λίπος. Και παρά το γεγονός ότι υγεία μας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την υπατική λειτουργία, εμείς θυμόμαστε το συκώτι, δυστυχώς, όταν παρατηρήσουμε κάποια ανωμαλία στον οργανισμό μας που σχετίζεται με αυτό, είτε έχει να κάνει με την κατανάλωση αλκοόλ και επεξεργασμένων τροφών, είτε με παθήσεις που είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με την παχυσαρκία. 

Είναι κατανοητό πως για να διατηρήσουμε υγιές συκώτι καλό είναι να αποφεύγουμε τις τροφές που είναι πλούσιες σε ζάχαρη και αλκοόλ και να κάνουμε περισσότερες "πράσινες" επιλογές στη διατροφή μας. Σύμφωνα με αρκετές έρευνες στον τομέα της υγείας, τα παρακάτω "superfoods" αποτελούν απαραίτητα για το συκώτι

Σταυρανθή λαχανικά

Όποιον διατροφολόγο κι αν ρωτήσεις, θα σου πει πως τα λαχανικά είναι μία από τις καλύτερες θρεπτικές τροφές, που οφείλουν να διέπουν τη διατροφή σου. Όμως, μία ιδιαίτερη κατηγορία, τα σταυρανθή, θεωρούνται "superfoods" για το συκώτι. Σύμφωνα με έρευνες, τα συγκεκριμένα λαχανικά βοηθούν το σώμα να αποτοξινωθεί φυσικά, προστατεύοντας το συκώτι από βλάβες και βελτιώνοντας τη λειτουργία του. Όπως απέδειξε μία έρευνα από το Τέξας, το μυστικό βρίσκεται σε ένα συστατικό, το οποίο ονομάζεται ινδόλη και εντοπίζεται στο λάχανο, στο κουνουπίδι, στο kale, στο μπρόκολο και τα λαχανάκια Βρυξελλών.

Μύρτιλλα

Τα μύρτιλλα ή blueberries έχουν λάβει δικαίως τον τίτλο των superfoods σε ό,τι αφορά τα οφέλη που προσφέρουν στον οργανισμό μας, με ένα από αυτά να συνδέεται με την υπατική λειτουργία. Ειδικότερα, μία ομάδα ερευνητών από τη Σαουδική Αραβία κατέληξε στο συμπέρασμα πως τα μύρτιλλα αποτελούν μία σημαντική πηγή αντιοξειδωτικών, που ίσως κάποια στιγμή στο μέλλον να χρησιμοποιούνται για τις παθήσεις του ήπατος σε σχέση με την ηλικία. 

Καφές, πράσινο τσάι και νερό

Είναι περιττό να αναφέρουμε τα οφέλη του νερού στον οργανισμό μας, καθώς είναι απαραίτητο για τη ζωή μας. Όμως, οφείλουμε να σημειώσουμε πως η ενυδάτωση του οργανισμού μας μέσω του νερού βοηθά στη σωστή λειτουργία του ήπατος. Από την άλλη, με το να πίνουμε πολύ νερό, αποφεύγουμε να καταναλώνουμε αλκοολούχα ποτά ή αναψυκτικά που είναι πλούσια σε ζάχαρη, προϊόντα που ενδέχεται να προκαλέσουν βλάβες στο ήπαρ. Παράλληλα, ό,τι καλύτερο θα μπορούσαμε να χαρίσουμε στον οργανισμό μας είναι το πράσινο τσάι και πιο συγκεκριμένα το matcha, που έχει αντιοξειδωτικές δράσεις. Σύμφωνα με το International Journal of Clinical and Experimental Medicine, η κατανάλωση πράσινου τσαγιού είναι συνυφασμένη με τον μειωμένο κίνδυνο καρκίνου και παθήσεων του ήπατος. Όσο για τον καφέ, σύμφωνα με μία μελέτη που πραγματοποιήθηκε το 2021, αποδείχθηκε πως οι συμμετέχοντες που έπιναν καφέ είχαν 20% μικρότερες πιθανότητες να αναπτύξουν χρόνιες ηπατικές παθήσεις από εκείνους που δεν έπιναν καφέ. 

Κριθάρι και βρώμη

Όχι μόνο τα προϊόντα ολικής άλεσης είναι καλή πηγή φυτικών ινών και συνίστανται για ανθρώπους που θέλουν να χάσουν κιλά, αλλά σύμφωνα με μία πρόσφατη έρευνα, ο περιορισμός των θερμίδων βοηθά στη θεραπεία της μη αλκοολικής λιπώδους νόσου ήπατος. Αποδεδειγμένα, η βρώμη συνδέεται με την υγεία του εντερικού μικροβιώματος, που μειώνει τη φλεγμονή και τον τραυματισμό του ήπατος.

Διαβάστε Επίσης

Ελαιόλαδο

Όσο κι αν συστήνεται οι μεγάλες ποσότητες ελαιόλαδου να αποφεύγονται από άποψη θερμίδων, έστω και μία κουταλιά της σούπας προσφέρει πολλά οφέλη στον οργανισμό. Σύμφωνα με μία μελέτη του 2018, το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο είχε αποδειχθεί βοηθητικό στην πρόληψη της φλεγμονής, του οξειδωτικού στρες, της μιτοχονδριακής δυσλειτουργίας και της αντίστασης στην ινσουλίνη, συμβάλλοντας στην πρόληψη και ακόμη και στην αναστροφή της ηπατικής βλάβης.

Διαβάστε Επίσης

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i