Υγιές συκώτι και στις γιορτές: Οδηγίες καλής διατροφής

Το παραπάνω φαγητό τώρα τις γιορτές δεν επηρεάζει μόνο τη ζυγαριά αλλά και το αν θα έχουμε ή όχι υγιές συκώτι.

μπραντς χειμώνας φαγητό πρωινό ζευγάρι istock

Συνεργάστηκε η Αναστασία Κόκκαλη, κλινικός διαιτολόγος – διατροφολόγος

Οι διατροφικές μας επιλογές τις μέρες των γιορτών επηρεάζουν το αν θα έχουμε ή όχι υγιές συκώτι! Η κατανάλωση αλκοόλ και φαγητού σε ποσότητες μεγαλύτερες από αυτές που καταναλώνουμε τις υπόλοιπες μέρες του χρόνου και σε ακατάλληλες ώρες, συνήθως αργά το βράδυ είναι δεδομένη!

Γιατί είναι τόσο σημαντικό να λειτουργεί σωστά το συκώτι μας

Το συκώτι είναι για πολλούς λόγους πολύτιμο: επεξεργάζεται, αποθηκεύει, διαφοροποιεί και απομακρύνει τις τοξίνες από τον οργανισμό. Τι άλλο κάνει;

▶ Με τη βοήθεια της βιταμίνης Κ παράγει πρωτεΐνες που βοηθούν την πήξη του αίματος, ενώ επίσης είναι ένα από τα όργανα που διασπούν τα γηρασμένα ή κατεστραμμένα κύτταρα του αίματος.

▶ Το συκώτι παράγει και εκκρίνει τη χολή (ένα κιτρινωπό υγρό), που απαιτείται για τη γαλακτωματοποίηση του λίπους. Ένα μέρος της χολής παροχετεύεται απευθείας στο δωδεκαδάκτυλο, ενώ το υπόλοιπο αποθηκεύεται προσωρινά στη χοληδόχο κύστη.

▶ Το συκώτι παίζει επίσης βασικό ρόλο στο μεταβολισμό των λιπών, των υδατανθράκων και των πρωτεϊνών που μπαίνουν στο σώμα μας μέσω της τροφής. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι βοηθά τον οργανισμό να απορροφήσει τα θρεπτικά συστατικά από τη διατροφή και να απομακρύνει οτιδήποτε του είναι άχρηστο ή τοξικό. Συγκεκριμένα, μεταβολίζει τους υδατάνθρακες και συμβάλλει στη διατήρηση του σακχάρου του αίματος σε σταθερά επίπεδα. Επιπλέον, μεταβολίζει τις πρωτεΐνες και τα αμινοξέα, ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή ενέργειας ή για άλλες ανάγκες του οργανισμού.

▶ Ένα υποπροϊόν του μεταβολισμού των πρωτεϊνών στο συκώτι είναι η αμμωνία, μια τοξική ουσία την οποία το συκώτι μετατρέπει σε ουρία. Αυτή είναι μια πολύ λιγότερο τοξική ουσία η οποία απελευθερώνεται στο αίμα και αποβάλλεται μέσω των ούρων.

▶ Τέλος, το συκώτι αποθηκεύει βιταμίνες και μέταλλα (σίδηρο και χαλκό), τα οποία απελευθερώνει στην κυκλοφορία του αίματος όταν χρειάζεται.

Υγιές συκώτι και γιορτές: Μία... πρόκληση για τον οργανισμό

Το πεπτικό μας σύστημα λοιπόν και το ήπαρ θα πρέπει να αντιμετωπίσουν μια υπερβολική τοξική κατανάλωση. Γιατί την ονομάζουμε έτσι; Επειδή, ασφαλή όρια καθημερινής κατανάλωσης θεωρούνται οι 1-2 μονάδες αλκοόλ για τις γυναίκες και οι 2-3 μονάδες αλκοόλ για τους άνδρες, αντίστοιχα ενώ σωστή διατροφή θεωρείται η μεσογειακή. Και πιθανότατα δεν τηρούμε απαρέγκλιτα τους "κανόνες" αυτούς για υγιές συκώτι και οργανισμό στο σύνολό του.

Υγιές συκώτι: Οι καλές συνήθειες

Προσπάθησε να είσαι όσο το δυνατό πιο κοντά στα "όρια ασφαλείας" για την κατανάλωση του αλκοόλ. Διατροφικά, απόφυγε τις τροφές που είναι πλούσιες σε ανθυγιεινά λιπαρά, όπως τηγανητά και πολύ επεξεργασμένα τρόφιμα. Το ήπαρ πρέπει να κάνει μεγαλύτερη προσπάθεια για να επεξεργαστεί αυτές τις τροφές και όντας ήδη επιβαρυμένο από το αλκοόλ, δυσκολεύεται να λειτουργήσει σωστά. Τα κακά λιπαρά μπορούν επίσης να επιδεινώσουν τις φλεγμονές στο σώμα. Για υγιές συκώτι μπορείς να τρως:

  • Ολόκληρα λαχανικά, φυλλώδη χόρτα
  • Ολόκληρα φρούτα, αβοκάντο, νερό με λεμόνι, πράσινο τσάι
  • Καστανό ρύζι, κινόα, καλαμπόκι, νιφάδες βρώμης
  • Όσπρια
  • Ξηρούς καρπούς
  • Ψάρια, αυγά, κοτόπουλο και γαλοπούλα
  • Ελαιόλαδο
  • Βότανα και μπαχαρικά π.χ. δεντρολίβανο, κύμινο, άνηθο, κουρκουμά, κανέλα κ.λπ.

Τι να αποφεύγεις

  • Ολόπαχα γαλακτοκομικά
  • Βόειο κρέας, χοιρινό, λουκάνικο, αλλαντικά
  • Ζάχαρη, συμπεριλαμβανομένων των τεχνητών γλυκαντικών

Οι καλές αυτές συνήθειες θα θωρακίσουν τον οργανισμό σου και θα βοηθήσουν να νιώθεις ευεξία και ενέργεια. Ακόμη και τις ημέρες που θα κάνεις λίγο περισσότερες παρεκτροπές! Επίσης μπορείς να εφαρμόσεις τις παραπάνω συμβουλές για να έχεις μια φυσιολογική ηπατική λειτουργία όλο το χρόνο.

Διάβασε επίσης: Λίπος στο συκώτι: Γιατί είναι σοβαρό και πώς μπορεί να μειωθεί Διάβασε επίσης: Λίπος στην κοιλιά: Ακόμη κι αν έχεις φυσιολογικό βάρος είναι επικίνδυνο λέει νέα έρευνα

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i