Η καλύτερη άσκηση για υγιές συκώτι, σύμφωνα με τον ηπατολόγο

Η τακτική άσκηση μπορεί να συμβάλει στην υγεία του ήπατος ακόμη ίσως και να αντιστρέψει προβλήματα στη λειτουργία του.

άσκηση pilates yoga mat istock

Το συκώτι είναι ένα από τα πιο ζωτικά όργανα στο σώμα μας, επιτελώντας μεταξύ άλλων τη διαδικασία της αποτοξίνωσης του οργανισμού. Κι ενώ γνωρίζουμε ότι ορισμένες καλές συνήθειες όπως η ισορροπημένη διατροφή και η αποχή ή ο μετριασμός του αλκοόλ μπορούν να συμβάλουν στην υγεία τους, υπάρχουν ενδείξεις ότι η άσκηση μπορεί να έχει πολύ σημαντικό όφελος.

Διαβάστε Επίσης

Λίπος στο συκώτι και σωματικό βάρος

Η συσσώρευση λίπους στο συκώτι, ή λιπώδης διήθηση όπως ονομάζεται επιστημονικά, προκύπτει ως αποτέλεσμα μιας διατροφής πλούσιας σε λιπαρά τα οποία αποθηκεύονται στα κύτταρα του ήπατος γι’ αυτό και είναι συχνότερη σε ανθρώπους με παχυσαρκία ή ανθρώπους που καταναλώνουν τακτικά μεγάλες ποσότητες αλκοόλ. Πρόκειται, δε, για μια σχετικά συχνή πάθηση η οποία σύμφωνα με στοιχεία της αμερικανικής Κλινικής Mayo εμφανίζεται σε τρία εκατομμύρια Αμερικανούς το μήνα.

Η Nancy Reau, MD, και επικεφαλής του τμήματος Ηπατολογίας στο Ιατρικός Κέντρο του Πανεπιστημίου Rush στο Σικάγο των ΗΠΑ εξηγεί ότι το λίπος στο ήπαρ μπορεί να αυξήσει επιπλέον τον κίνδυνο για βλάβες του ήπατος από άλλους παράγοντες, όπως φάρμακα ή ιογενείς λοιμώξεις. Σύμφωνα με την ίδια, όλοι μας πρέπει να γυμναζόμαστε έστω από λίγο κάθε μέρα, αλλά αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για όσους διαχειρίζονται θέματα υγείας του ήπατος. Τα ευρήματα μελέτης από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ υποστηρίζουν τη θέση της Reau, καθώς η μελέτη κατέληξε ότι "η φυσική δραστηριότητα αποτελεί μία αποδεδειγμένη στρατηγική για τη βελτίωση της νόσου της λιπώδους διήθησης στο ήπαρ".

Πώς επιδρά η άσκηση στην υγεία του ήπατος

Η μυική μάζα συμβάλει στην υποστήριξη του ήπατος, ειδικά όταν δεν είναι υγιές, βοηθώντας το να ολοκληρώσει ορισμένες από τις εργασίες που θα πρέπει να κάνει, όπως η επεξεργασία της αμμωνίας. Αυτός είναι ο ένας από τους βασικούς λόγους που η καθημερινή άσκηση είναι ωφέλιμη για το συκώτι. Ο δεύτερος, σύμφωνα με την Reau, είναι ότι η βοηθά στη μείωση της φλεγμονής και την βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος. Επιπλέον, η τακτική άσκηση μειώνει το λίπος στο συκώτι όπως και στο υπόλοιπο σώμα.

Ποια είναι η καλύτερη άσκηση για υγιές συκώτι

Η απάντηση της Δρ. Reau είναι αφοπλιστική. "Είναι αυτή που σου αρέσει και θα την κάνεις σε τακτική βάση", ιδανικά μία καθημερινή φυσική δραστηριότητα για 20-23 λεπτά την ημέρα. "Ο γενικός κανόνας είναι να κάνουμε 150 λεπτά μέτριας έντασης αεροβικής άσκησης την εβδομάδα, μαζί με τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα ασκήσεις ενδυνάμωσης", λέει η γιατρός. Η Dr. Reau και η personal trainer Hillary Lewis προτείνουν κάποιες ρουτίνες άσκησης που θα μπορούσαν να έχουν σημαντικό όφελος για το συκώτι μας.

  • Μέτριας έντασης αεροβική
  • Ασκήσεις με αντιστάσεις
  • Υoga & Pilates
  • Περίπατος ή δουλειές του σπιτιού.

Κι επειδή αυτό το τελευταίο "σηκώνει" διευκρινήσεις, σύμφωνα με την Dr. Reau οποιαδήποτε δραστηριότητα μας σηκώνει από την καρέκλα θα μπορούσε να συμβάλει στην υγεία αυτού του τόσου σημαντικού για την ορθή λειτουργία του οργανισμού μας οργάνου.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i