Mπορούμε να κρατήσουμε μακριά τις ιώσεις και τη γρίπη; Έρευνες απαντούν!

5 απλά "μυστικά" αλλά και επιστημονικά δεδομένα που θα μας βοηθήσουν να διατηρήσουμε δυνατό ανοσοποιητικό και να "γλιτώσουμε" ιώσεις και την εποχιακή γρίπη.

ιωσεις iStock

Υπάρχει κάποιος στον περίγυρό σου που δεν είναι άρρωστος τις τελευταίες ημέρες; Πιθανολογώ πως η απάντηση είναι όχι. Όσο κι αν οι γιορτές ήταν μία ευκαιρία για να δούμε τους αγαπημένους μας μετά από αρκετό καιρό εξαιτίας της πανδημίας του κορονοιού, δυστυχώς μας έκανε περισσότερο ευάλωτους και εκτεθειμένους στην πιθανότητα ιώσεων. Είτε μιλάμε για κορονοϊό, οποιαδήποτε άλλη ίωση ή κρύωμα, σίγουρα 1 στους 3 φίλους σου έχει εμφανίσει κάτι από τα παραπάνω. Αν είσαι από τους τυχερούς και δεν βρέθηκες για μέρες στο κρεβάτι, τότε αυτό σημαίνει ότι κάνεις κάτι σωστά. Ωστόσο, για να διατηρήσεις δυνατό το ανοσοποιητικό σου σύστημα μπορείς να ακολουθήσεις τα παρακάτω βήματα και να μειώσεις τις πιθανότητες να έρθεις αντιμέτωπη με δυσάρεστα σενάρια.

Καλή υγιεινή

Κατά την περίοδο του κορονοϊού μπήκε στο προσκήνιο το πλύσιμο των χεριών, το οποίο πρέπει να επαναλαμβάνεται αρκετές φορές μέσα στην ημέρα από τη στιγμή που ερχόμαστε σε επαφή με μικρόβια και ιούς, χωρίς να το καταλαβαίνουμε. Συνεπώς, οφείλουμε να είμαστε αρκετά σχολαστικοί με το πλύσιμο των χεριών, τρίβοντάς τα για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα με σαπούνι. Παράλληλα, μπορούμε να έχουμε παντού μαζί κάποιο αντισηπτικό προϊόν ή αντιμικροβιακά μαντηλάκια, αν δεν έχουμε τη δυνατότητα να τα πλύνουμε. Από την άλλη, είναι καλό να απολυμαίνουμε επιφάνειες τις οποίες έχουν χρησιμοποιήσει κι άλλοι και μπορούν να μετατραπούν σε εστίες μικροβίων και ιών. 

Διατροφή

Γνωρίζοντας πως η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο σε ό,τι αφορά το ανοσοποιητικό μας, αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση να περιλαμβάνει διάφορες πηγές βιταμινών και θρεπτικών στοιχείων που θωρακίζουν την υγεία μας. Ειδικότερα, δεν είναι τυχαίο που όλοι οι ειδικοί συστήνουν η διατροφή μας να περιλαμβάνει αρκετά πράσινα λαχανικά. Σύμφωνα με μία έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε ποντίκια, αποδείχθηκε πως η κατανάλωση σταυρανθών λαχανικών έστελνε ένα χημικό σήμα στο σώμα να ενισχύσει συγκεκριμένες πρωτεΐνες για την αποτελεσματική λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. 

Διαβάστε Επίσης

Βιταμίνη D

Γιατί όλοι οι επιστήμονες μιλούσαν για τη βιταμίνη D κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού; Γιατί πέρα από την ενίσχυση των οστών και τη μείωση των καρδιακών προβλημάτων, η βιταμίνη D αποτελεί απαραίτητη για το ανοσοποιητικό. Σύμφωνα με μία παλαιότερη έρευνα θεωρήθηκε "αναγκαστικός" ο έλεγχος της βιταμίνης D στα παιδιά, η οποία οφείλει να βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα. Δεδομένου ότι η λήψη βιταμίνης D από τον ήλιο δεν είναι αρκετή για τον οργανισμό μας, ιδιαίτερα για εκείνους που έχουν πιο σκούρο δέρμα, χρειάζεται άμεση υποστήριξη από τη διατροφή. Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη D αποτελούν οι κρόκοι του αυγού, τα μανιτάρια, ο σολωμός, ο τόνος και το μοσχαρίσιο συκώτι. Από την άλλη, ύστερα από συνεννόηση με τον γιατρό σου, μπορείς να λάβεις τη βιταμίνη D μέσω συμπληρωμάτων διατροφής. 

Τρόπος ζωής

Ο τρόπος με τον οποίο ζεις, πρέπει να συμφωνεί με το healthy living. Γι'αυτό προκειμένου να διατηρήσεις το δυνατό σου ανοσοποιητικό, οφείλεις να υιοθετήσεις έναν υγιεινό τρόπο ζωής. Η γυμναστική πρέπει να περιλαμβάνεται στο εβδομαδιαίο πρόγραμμά σου, καθώς προσφέρει πολλά οφέλη στην υγεία σου. Άλλωστε, πέρα από τα προφανή αποτελέσματα, η άσκηση βοηθά στην απομάκρυνση των φλεγμονών, στη διατήρηση χαμηλών επιπέδων στρες και την κυκλοφορία των λευκών αιμοσφαιρίων που καταπολεμούν τις ασθένειες. Παράλληλα, η ποιότητα του ύπνου παίζει σημαντικό ρόλο σε ό,τι αφορά την υγεία μας. Ειδικότερα, σύμφωνα με μία έρευνα, συμμετέχοντες που είχαν κοιμηθεί τουλάχιστον 8 ώρες το βράδυ επέδειξαν μεγαλύτερη ανθεκτικότητα ενάντια στον ιό. Αντίθετα, εκείνοι που είχαν κοιμηθεί λιγότερες ώρες είχαν 3% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν τον ιό μετά την έκθεση σε αυτόν. Τέλος, το αλκοόλ αποδεδειγμένα μπορεί να καταστρέψει τα δενδριτικά κύτταρα του σώματος, που αποτελούν ζωτικά στοιχεία του ανοσοποιητικού. Σύμφωνα με μία έρευνα που συνέκρινε τα συγκεκριμένα κύτταρα σε ποντίκια που είχαν καταναλώσει αλκοόλ και σε άλλα που δεν είχαν, αποδείχθηκε πως το αλκοόλ κατέστειλε την ανοσία στα ποντίκια.

Πράσινο τσάι

Συνήθως συνίσταται στη δίαιτα καθώς έχει αντιοξειδωτική δράση, ωστόσο το πράσινο τσάι σύμφωνα με έρευνα προσφέρει πολλά οφέλη στην υγεία χάρη στα φλαβονοειδή που περιέχει. Ειδικότερα, λίγα φλιτζάνια πράσινου τσαγιού την ημέρα μπορούν να μειώσουν την πίεση του αίματος και την πιθανότητα καρδιαγγειακών παθήσεων, όπως και να προσφέρουν αντιμικροβιακή δράση. 

Διαβάστε Επίσης

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i