6 επιπτώσεις στην υγεία μας που μπορούν να προκαλέσουν οι χαμηλές θερμοκρασίες

Το κρύο ενδέχεται να επιδεινώσει την υγεία και να προξενήσει στον οργανισμό μας δυσάρεστα συμπτώματα. Ποια είναι αυτά;

κρύο χιόνι iStock

Όσο κι αν οι χαμηλές θερμοκρασίες είναι μια ευκαιρία για να δημιουργήσουμε το πιο ρομαντικό σκηνικό με αναμμένο τζάκι και ζεστή σοκολάτα που συνοδεύεται τέλεια από την εικόνα του χιονιού, το κρύο μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές στην υγεία μας, δημιουργώντας εμπόδια ως προς την προστασία του οργανισμού μας. 

Και όσο κι αν κάτσουμε στο σπίτι για να προστατευτούμε από τους κινδύνους, κάποια στιγμή θα χρειαστεί να βγούμε για δουλειές, πράγμα που σημαίνει πως θα έρθουμε αντιμέτωποι με το κρύο. Γι' αυτό οφείλουμε να θωρακίσουμε τον οργανισμό μας και τον εαυτό μας, ώστε να αποφύγουμε να εμφανίσουμε δυσάρεστα συμπτώματα, τα οποία προκαλεί το ίδιο το κρύο. Ποια είναι αυτά;

1. Πόνος στις αρθρώσεις

Συνήθως, το αναφέρουν μεγάλοι σε ηλικία άνθρωποι ότι βιώνουν πόνο στις αρθρώσεις με την αλλαγή του καιρού ή κάποιοι (ανεξαρτήτως ηλικίας) που έχουν αναρρώσει από ατυχήματα ή χτυπήματα στα άκρα τους. Ωστόσο, δεν υπάρχει κάποιο στοιχείο που να επιβεβαιώνει πως πράγματι υπάρχει κάποια σύνδεση μεταξύ των δύο ενδείξεων. Ωστόσο, οι επιστήμονες θεωρούν πως η ατμοσφαιρική πίεση μπορεί να προκαλεί πρήξιμο στους ιστούς, επιβαρύνοντας τις αρθρώσεις και οδηγώντας σε αυτό το σύμπτωμα. 

2. Υποθερμία

Η υποθερμία είναι μία από τα συχνότερες επιπλοκές που μπορεί να εμφανιστεί κατά τις χαμηλές θερμοκρασίες, η οποία όπως μαρτυρά και το όνομά της ρίχνει τη θερμοκρασία του σώματος από τα φυσιολογικά επίπεδα. Μάλιστα, για τους μεγαλύτερους σε ηλικία ανθρώπους που είναι περισσότερο ευάλωτοι στο κρύο, υπάρχει φόβος και για κρυοπαγήματα. Ωστόσο, ακόμα κι αν πιστεύουμε πως υποθερμία παθαίνει κάποιος όταν μένει για ώρες σε αρκετά χαμηλές θερμοκρασίες, η αλήθεια είναι πως και στο μέτριο κρύο μπορεί να οδηγηθούμε στις επιπλοκές αυτές. Σύμφωνα με τον CDC, εκείνοι που είναι περισσότερο ευάλωτοι για την υποθερμία είναι : οι μεγαλύτεροι σε ηλικία άνθρωποι, όσοι έχουν ανεπαρκή θέρμανση, τα μωρά, όσοι βρίσκονται για ώρα στο κρύο, άτομα που πίνουν αλκοόλ. Πιο αναλυτικά, η υποθερμία εντοπίζεται στα συμπτώματα της κόπωσης, αδιαθεσίας, απώλειας μνήμης, σαρδάμ, σύγχυσης και αδεξιότητας στα χέρια. 

3. Άσθμα 

Για εκείνους που έχουν ευαισθησία και εμφανίζουν επεισόδια άσθματος, το κρύο θεωρείται απαγορευτικό. Στην ουσία, ο κρύος αέρας μπορεί να οδηγήσει σε δυσάρεστο επεισόδιο, το οποίο συμβαίνει όταν αναπνέουμε από το στόμα και όχι από τη μύτη. Σύμφωνα με τον Οργανισμό Άσθματος και Αλλεργιών της Αμερικής, μία από τις κύριες λειτουργίες της μύτης είναι να ζεσταίνει τον αέρα πριν αυτός φτάσει στους πνεύμονες. Όταν όμως περπατάς γρήγορα ή κάνεις εργασίες στο κρύο, ενδέχεται να αναπνέεις από το στόμα σου, χωρίς να το καταλαβαίνεις, κάτι που δεν θα βοηθήσει στην περίπτωση του άσθματος.

4. Ξηροδερμία

Συμβαίνει τους χειμερινούς μήνες να παρατηρείς σημάδια ξηροδερμίας στο σώμα σου, γεγονός που επιδεινώνεται με την πτώση της θερμοκρασίας. Αυτό συμβαίνει επειδή ο αέρας του χειμώνα είναι σαν να σου στερεί την ενυδάτωση από την επιδερμίδα σου, καθώς την εξατμίζει πιο γρήγορα. Συνεπώς, μπορείς για εκείνους τους μήνες να χρησιμοποιείς ενυδατικές κρέμες για το σώμα σου, οι οποίες έχουν ως βάση τους τα έλαια που δεν εξατμίζονται τόσο εύκολα από την επιδερμίδα.

5. Ιώσεις

Όσο κι αν το ίδιο το κρύο δεν μπορεί να σε αρρωστήσει- ωστόσο έρευνες οδηγούν στο ότι το ανοσοποιητικό σύστημα σε χαμηλές θερμοκρασίες δεν είναι το ίδιο αποδοτικό- ενδέχεται να κολλήσεις κάποια ίωση, από τη στιγμή που στις χαμηλές θερμοκρασίες συνήθως μαζευόμαστε σε κλειστούς χώρους. Γι'αυτό αυτό που μπορούμε να κάνουμε για να προστατευτούμε είναι να να πλένουμε καλά τα χέρια μας, να φοράμε όπου κρίνουμε αναγκαίο τη μάσκα μας και να εμβολιαζόμαστε για να αποφύγουμε τα δυσάρεστα συμπτώματα της γρίπης ή του κορονοϊού. 

6. Καρδιακό επεισόδιο

Αν και πρόκειται για μία σπάνια επιπλοκή, δεν είναι αδύνατο να συμβεί. Κατά τους μήνες που επικρατεί πολύ κρύο, τα αγγεία του αίματος στενεύουν εξαιτίας της κατάστασης που ονομάζεται αγγειοσυστολή. Αυτό αυξάνει τις πιθανότητες για καρδιακή προσβολή ειδικότερα στα άτομα που έχουν μία προδιάθεση ή πάσχουν από καρδιαγγειακά προβλήματα, όπως αναφέρουν τα στοιχεία της Ιατρικής Σχολής του Harvard,  μία επιπλοκή που συνδέεται άρρηκτα με τις χαμηλές θερμοκρασίες. Γι' αυτό οφείλουμε να ντυνόμαστε ζεστά, αλλά και να μην το παρακάνουμε με εργασίες που μπορεί να καταπονήσουν τον οργανισμό μας.

Διαβάστε Επίσης

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i