Μπορούμε να αρρωστήσουμε από το κρύο; Μύθοι και αλήθειες!

Τελικά, το αθάνατο "ζακέτα να πάρεις" της Ελληνίδας μητέρας είχε κάποια βάση;

γυναίκα χειμώνας καφές istock

Πόσες φορές είχες ακούσει από τη μητέρα σου το "ζακέτα να πάρεις" ή το "έτσι θα βγεις; Θα κρυώσεις". Ίσως χιλιάδες, σε σημείο που είχες πιστέψει πως κάτι θα πάθεις αν δεν ακολουθήσεις την αθάνατη μητρική συμβουλή. Τελικά, αρρωσταίνουμε από το κρύο; Μπορεί το κρύο να είναι η αιτία που θα καταλήξουμε με ένα άσχημο συνάχι ή έναν κουραστικό βήχα; Η απάντηση της επιστήμης είναι και ναι και όχι. 

Σύμφωνα με τη λοιμωξιολόγο Virginia Banks από το Οχάιο, η απάντηση δεν είναι τόσο απλή, καθώς η κατάσταση είναι αρκετά σύνθετη. Η αλήθεια είναι πως το κρύο από μόνο του δεν μπορεί να σε αρρωστήσει, ωστόσο δημιουργεί το κατάλληλο έδαφος, με αποτέλεσμα να είναι αδύνατο να αποφύγεις τις ιώσεις και το κοινό κρυολόγημα. 

Ειδικότερα, οι ιοί είναι εκείνοι που σε αρρωσταίνουν, οι οποίοι καταφέρνουν να επιβιώσουν στις χαμηλές θερμοκρασίες και μπορούν να αναπαραχθούν στον κρύο και ξηρό αέρα πολύ πιο εύκολα. Επιπλέον, το γεγονός ότι τους χειμερινούς μήνες βρισκόμαστε σε εσωτερικούς χώρους, καταλαβαίνουμε πως η εξάπλωση σε χώρο με κλειστά παράθυρα είναι αναπόφευκτη. Και όσο κι αν μία έρευνα απέδειξε πως τα κύτταρα του ανοσοποιητικού σου στις χαμηλότερες θερμοκρασίες δεν είναι το ίδιο αποδοτικά, στην ουσία αυτό από το οποίο πρέπει να προστατευτείς δεν είναι τόσο το κρύο, αλλά οι ιοί.

Ανάλογα τον τύπο του ιού, με τον οποίο θα έρθεις σε επαφή, θα έχεις και τα ανάλογα συμπτώματα. Αν πρόκειται για ιό που προσβάλλει το αναπνευστικό σύστημα το πιθανότερο είναι να κολλήσεις το κοινό κρυολόγημα. Από την άλλη, οι ρινοϊοί προσβάλλουν τη ρινική κοιλότητα και μπορούν να συνδεθούν με το συνάχι και τις ωτίτιδες, ακόμα και το άσθμα. Όπως υπογραμμίζει η Banks, σίγουρα η κρύα μύτη, της οποίας η θερμοκρασία είναι μικρότερη από εκείνη του σώματος, προωθεί την ανάπτυξη των ρινοϊών, από τη στιγμή που οι ιοί συνήθως εισέρχονται στο σώμα μέσα από τη ρινικές κοιλότητες. 

Πώς θα αποφύγεις να αρρωστήσεις;

Προς απογοήτευση όλων των μαμάδων στην Ελλάδα και το εξωτερικό, δυστυχώς η ζακέτα δεν θα σε σώσει από τις ιώσεις, τη γρίπη και τον κορονοϊό. Αντίθετα, η χρήση της προστατευτικής μάσκας - που μάθαμε κατά τη διάρκεια της πανδημίας - οι κοινωνικές αποστάσεις, το καλό πλύσιμο των χεριών και τα εμβόλια μπορούν να θωρακίσουν και να προστατεύσουν τον οργανισμό σου από τις χειρότερες εξελίξεις. 

Διαβάστε Επίσης

Παράλληλα, οι επισκέψεις στον γιατρό και οι εξετάσεις είναι προϋποθέσεις για τη διατήρηση της καλής υγείας όλο τον χρόνο, όχι μόνο τους χειμερινούς μήνες. 

Καρδιαγγειακές παθήσεις

Πέρα από το πρόσφορο έδαφος που το κρύο προσφέρει στους ιούς, κατά τις χαμηλές θερμοκρασίες οφείλουμε να προσέχουμε την υγεία της καρδιάς μας, δεδομένου ότι έρευνες μιλούν για ευαλωτότητα και αύξηση καρδιαγγειακών επεισοδίων τους χειμερινούς μήνες. Ειδικότερα, μία μελέτη του 2018 στη Σουηδία είχε δείξει πως είχαν σημειωθεί περισσότερα περιστατικά καρδιακής προσβολής όταν παρατηρήθηκαν χαμηλές θερμοκρασίες, δυνατότεροι άνεμοι και λιγότερη ηλιοφάνεια. 

Παράλληλα, η πανεπιστημιακός Theresa Beckie συμβουλεύει εκείνους που έχουν προβλήματα με την καρδιά τους να προσέχουν πολύ τους χειμερινούς μήνες με πολύ κρύο. "Ένα καλό παράδειγμα είναι ότι έχουν υπάρξει πολλές μελέτες σε άτομα που κάνουν καθιστική ζωή να φτυαρίζουν το χιόνι μετά από μία μεγάλη χιονόπτωση. Αυτοί οι άνθρωποι, αν έχουν ισχαιμικές παθήσεις της καρδιάς, κινδυνεύουν να επισπεύσουν την καρδιακή προσβολή", εξήγησε. 

Ωστόσο και πάλι ο "κακός" δεν είναι το κρύο, αλλά η ξαφνική φυσική δραστηριότητα του να κρατάς την αναπνοή σου ενώ φτυαρίζεις που δημιουργεί ξαφνικό στρες στην καρδιά σου, εξηγεί η ειδικός. Γι' αυτό είναι πολύ σημαντικό να γυμναζόμαστε και τον χειμώνα για να έχουμε μία καλύτερη φυσική κατάσταση, που δεν θα σοκάρει τον οργανισμό αν συμβεί στα ξαφνικά.

Διαβάστε Επίσης

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i