Πόσες φορές μπορούμε να φορέσουμε τα ίδια ρούχα χωρίς να τα πλύνουμε;

Μπορώ να φοράω το ίδιο τζιν για μία εβδομάδα; Συμβαίνει το ίδιο με τις πιτζάμες και τις κάλτσες; Οι επιστήμονες απαντούν!

ρούχα iStock

Εσύ πόσες φορές φοράς το ίδιο ρούχο μέχρι να το πλύνεις; Συμβαίνει να το επιστρέφεις στην ντουλάπα σου ύστερα από τη χρήση ή καταλήγει στον κάδο με τα άπλυτα; Το ίδιο κάνεις και με τις πιτζάμες ή τις κρατάς για αρκετές ημέρες; Η αλήθεια είναι πως ο καθένας θα δώσει μία διαφορετική απάντηση, ίσως επειδή έχει να κάνει με τις συνήθειες που έχουμε από παιδιά, από τον τρόπο που μεγαλώσαμε και όσα μας μετέφεραν οι γονείς μας. Ωστόσο, υπάρχει ένας απόλυτος αριθμός ως απάντηση στο πόσες φορές μπορούμε να φοράμε τα ίδια ρούχα;

Η αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση καθώς ο αριθμός έχει να κάνει με τον κάθε ξεχωριστό άνθρωπο που κάνει τη χρήση. Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τον δερματολόγο και μέλος της Αμερικανικής Ακαδημίας Δερματολογίας, Anthony Rossi, εξαρτάται από το πώς έχουμε μεγαλώσει, αλλά και το πού μένουμε. Για παράδειγμα, όπως υπογραμμίζει, "οι άνθρωποι τείνουν να πλένουν υπερβολικά και να υπεραποστειρώνουν τους εαυτούς τους, γιατί ειδικά στην Αμερική έχουμε την πολυτέλεια να το κάνουμε όλη την ώρα". Από την άλλη, κάποιος μπορεί να φορέσει τα ίδια ρούχα για να γλιτώσει χρόνο και να μην αγχωθεί για το τι θα επιλέξει. Σίγουρα, πάντως ο "μαγικός" αυτός αριθμός εξαρτάται από την ποιότητα των ρούχων, το lifestle του καθενός αλλά και το επίπεδο της υγιεινής του, αλλά και ην ποσότητα του ιδρώτα του. 

Αν το σκεφτούμε και τα δύο άκρα έχουν μειονεκτήματα. Ειδικότερα, αν πλένεις τα ρούχα σου πιο αραιά, ενδέχεται να προκαλέσουν προβλήματα στο δέρμα σου εξαιτίας μολύνσεων. Από την άλλη, το να πλένεις υπερβολικά συχνά τα ρούχα σου, πρώτον θα τα καταστρέψεις και δεύτερον θα καταναλώσεις αρκετή ενέργεια και νερό, που είναι ένα πλήγμα για το περιβάλλον. 

Ρούχα για πλύσιμο

Ακόμα κι αν δεν μπορούμε να δώσουμε μία απόλυτη λύση στο πρόβλημα, υπάρχουν κάποιοι "κανόνες" που δεν πρέπει να τους παραβείς. Σύμφωνα με τη Manal Mohammed, λέκτορα στο τμήμα ιατρικής μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Westminster, αυτά που σίγουρα πρέπει να πλύνεις ύστερα από μία χρήση είναι τα εσώρουχα, οι κάλτσες, τα κολάν και τα ρούχα γυμναστικής. Επιπλέον, τα ρούχα που έχουν λεκέδες, ιδρώτα, μυρωδιά και φανερή βρωμιά πρέπει επίσης να μπουν στον κάδο του πλυντηρίου δίχως δεύτερη σκέψη.

Στην ουσία, τα ρούχα αυτά όπως εξηγεί και ο δερματολόγος Rossi, ακουμπούν σε ένα μέρος του σώματός σου που υπάρχουν αρκετά βακτήρια. Έτσι μέσω του ιδρώτα και της υγρασίας των περιοχών αυτών προωθείται η ανάπτυξη των βακτηρίων που μπορούν να οδηγήσουν σε μολύνσεις, μυκητιάσεις και άλλα δερματικά προβλήματα. Στην περίπτωση μάλιστα των ρούχων που φοράμε για τη γυμναστική, τα οποία μάλιστα εκτίθενται σε δημόσιους χώρους, πρέπει οπωσδήποτε να πλένονται μετά από μία χρήση. Είναι λάθος το να τα αφήνουμε να αεριστούν ή να στεγνώσουν στο καλοριφέρ, καθώς η θερμότητα δεν είναι ικανή να τα εξουδετερώσει, με αποτέλεσμα η κατάσταση να επιδεινώνεται.

Ρούχα στην αναμονή

Σε ό,τι αφορά τα ρούχα που ίσως θα μπορούσες να φορέσεις ξανά - με επιφύλαξη- οι πιτζάμες, τα παντελόνια, τα παλτό και τα τζιν, θα λέγαμε πως βρίσκονται σε ευνοϊκότερη θέση. Γενικότερα, έχει να κάνει με το πόσες ώρες τα φοράς και τι χρήση τους κάνεις. Αν δεν ακουμπούν το σώμα σου, τότε έχεις περισσότερες πιθανότητες να τα κρατήσεις εκτός του πλυντηρίου. Αν ωστόσο αποφεύγεις να φοράς εσώρουχα, τότε σίγουρα τα ρούχα αυτά πρέπει να πλυθούν. 

Για παράδειγμα, αν συνηθίζεις να φοράς τις πιτζάμες σου κάθε βράδυ αφού κάνεις ντους, επιλέγοντας καθαρό εσώρουχο και με την προϋπόθεση πως δεν ιδρώνεις αρκετά στον ύπνο σου, τότε μπορείς να τις φοράς για μία εβδομάδα χωρίς να τις πλύνεις. Παράλληλα, τα πανωφόρια επίσης μπορούν να πλένονται αραιά, αν δεν ακουμπούν το δέρμα σου. Όσο για τα παντελόνια τζιν, όλοι γνωρίζουμε πως θεωρούνται πιο ανθεκτικά από άλλα υφάσματα. Συνεπώς, αν δεν έχουν ιδρώτα, βρωμιά ή λεκέδες, ο δερματολόγος Rossi πιστεύει πως δεν χρειάζεται να πλένονται συχνά. Σίγουρα, όμως, εξαρτάται από τον τρόπο ζωής του καθενός και το αν έχουν παρατηρηθεί προβλήματα από την αραιή πλύση. 

Ο γενικός κανόνας

Αν αναρωτιέσαι αν μπορείς να φορέσεις ένα ρούχο ξανά (από τα "επιτρεπτά"), θυμήσου να κάνεις τις παρακάτω ερωτήσεις στον εαυτό σου για να λάβεις τη σωστή απόφαση. Πιο αναλυτικά, δες αν το ρούχο μυρίζει. Από την άλλη, αναρωτήσου αν εσύ ταλαιπωρείσαι συχνά από δερματικές παθήσεις που ενδέχεται να επιδεινωθούν. Παρατήρησε αν είναι βρώμικο ή ιδρωμένο. Νιώθεις άνετα με αυτό; Αν δεν είναι σίγουρη με τις απαντήσεις σου, τότε καλύτερα να το βάλεις στο καλάθι με τα άπλυτα και να το φορέσεις όταν θα σιγουρευτείς πως είναι καθαρό. 

Διαβάστε Επίσης

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i