Πόσο νερό να πίνω την ημέρα; Το απλό hack της Ελένης Πετρουλάκη σου δίνει την απάντηση

Το ξέρεις ότι είναι σημαντικό να πίνεις αρκετό νερό χειμώνα καλοκαίρι. Πόσο όμως είναι το "αρκετό" για το δικό σου σώμα;

Ελένη Πετρουλάκη Instagram/@elenipetroulaki

Πόσο νερό να πίνω την ημέρα; Οι περισσότερες από εμάς έχουμε αυτή την απορία, αφού δεν θέλουμε ούτε να το παρακάνουμε με το νερό αλλά ούτε να αφήνουμε τον οργανισμό μας να αφυδατωθεί. 

Η αγαπημένη μας Ελένη Πετρουλάκη μόλις μοιράστηκε μαζί μας ένα πανεύκολο hack σε βιντεάκι της στο Tik Tok. Κάνε απλά τις πράξεις και βρες πόσο νερό πρέπει να πίνεις!

 

3 καλοί λόγοι να πίνουμε αρκετό νερό

1. Αίσθημα πληρότητας

Η επαρκής κατανάλωση νερού μπορεί να σε κάνει να νιώσεις πληρότητα ανάμεσα στα γεύματά σου. Δοκίμασε να πιεις ένα ποτήρι νερό όταν νιώθεις ότι πεινάς. Το νερό ρυθμίζει την όρεξη μειώνοντας την τάση που έχουν πολλά άτομα να μπερδεύουν την πείνα με τη δίψα, με αποτέλεσμα να τρώνε παραπάνω. Αυτή η απλή κίνηση θα σε κάνει να σκέφτεσαι πριν από κάθε γεύμα ή σνακ σου, σώζοντάς σε από πολλές περιττές θερμίδες. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη από το American Chemical Society, η κατανάλωση 2 ποτηριών νερού πριν το γεύμα το μειώνει κατά 75-90 θερμίδες. Αν λοιπόν καταναλώνεις κατά μέσο όρο τρία γεύματα την ημέρα, γλιτώνεις μέχρι και 270 θερμίδες καθημερινά χωρίς να νιώθεις στέρηση.

2. Επαρκής ενυδάτωση

Ένα σωστά ενυδατωμένο σώμα είναι κι ένα υγιές σώμα. Καθημερινά, όμως, ο άνθρωπος χάνει ένα μέρος του νερού του σώματός του, λόγω του ιδρώτα, της ούρησης και του μεταβολισμού. Αν δεν αναπληρώσεις, λοιπόν, το νερό που χάνεις, μπορεί εύκολα το σώμα σου να αφυδατωθεί. Τα οστά, όπως και οι μύες, περιέχουν σημαντική ποσότητα νερού και δεν μπορούν να αποδώσουν αν δεν είναι επαρκώς ενυδατωμένα. Αυτό σημαίνει ότι η προπόνησή σου είναι λιγότερο αποδοτική και πιθανώς να κουράζεσαι πολύ πιο εύκολα. Επίσης, ένας αφυδατωμένος οργανισμός κρατάει όλο το νερό που προσλαμβάνει γιατί δεν ξέρει πότε θα λάβει κι άλλο. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του βάρους σε υγρά. Όταν ο οργανισμός έχει μια σταθερή παροχή νερού που χρειάζεται, αποβάλλει άφοβα το παραπάνω νερό από πάνω του.

3. Βοηθάει το μεταβολισμό

Το νερό παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στο μεταβολισμό της τροφής που καταναλώνεις. Όταν δεν πίνεις αρκετό νερό, ο οργανισμός σου δεν είναι αποδοτικός σε αυτή τη διαδικασία. Μια πρόσφατη μελέτη στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism έδειξε ότι σε 14 άνδρες και γυναίκες που έπιναν 500 ml νερό ο μεταβολικός ρυθμός αυξήθηκε κατά 30% κατά μέσο όρο, κυρίως εξαιτίας της προσπάθειας του οργανισμού να φέρει το νερό στη θερμοκρασία του σώματος μετά την κατάποσή του. Η έρευνα έδειξε επίσης ότι, αυξάνοντας την πρόσληψη νερού κατά 1,5 λίτρο ανά ημέρα για 1 χρόνο, μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια 2,3 κιλών χωρίς να κάνεις ιδιαίτερα άλλες αλλαγές.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i