Νιώθεις εξαντλημένη; Ανακαλύψαμε τα 7 πιθανά αίτια

Δεν μπορείς να συγκεντρωθείς στη δουλειά σου και κουράζεσαι με το παραμικρό; Ίσως και να βρήκαμε τις αιτίες που σου συμβαίνει αυτό.

κούραση - εξάντληση iStock

Ξύπνησες δύσκολα και η πρώτη σου σκέψη ήταν πως θα χρειαστείς αρκετές δόσεις καφεΐνης για να αντεπεξέλθεις μέσα στην ημέρα. Ωστόσο, η συγκέντρωση δεν ήρθε ποτέ για όσο βρισκόσουν στη δουλειά σου και πριν ακόμα φτάσει το βράδυ ένιωθες εξαντλημένη. Η κούραση είναι ένα σύνηθες φαινόμενο, δεδομένου ότι οι απαιτήσεις της σύγχρονης ζωής είναι αρκετές, ωστόσο όταν καταλήγει στο να γίνει χρόνια μοιάζει να επηρεάζει την ίδια σου τη ζωή, αφού οδηγείσαι δίχως δεύτερη σκέψη στο να αποφεύγεις πράγματα που πιστεύεις πως θα σε κουράσουν. Γιατί όμως σου συμβαίνει αυτό; 

Ύπνος

Το ξέρεις πως ο ύπνος είναι το Α και το Ω, αφού αποτελεί συνώνυμο της ανασυγκρότητσης, μέσω της απελευθέρωσης ορμονών που αναπλάθουν τα κύτταρα, με αποτέλεσμα να ξυπνάς ανανεωμένη και με φουλ ενέργεια για τις προκλήσεις της νέας ημέρας. Ωστόσο, πέρα από την ποσότητα του ύπνου, εξίσου σημαντική είναι η ποιότητα. Οφείλεις να υιοθετήσεις μια υγιή ρουτίνα, ώστε να μπορείς να κοιμάσαι εύκολα και να μην αποσπάσαι κατά τη διάρκεια της νύχτας, για να αποφύγεις κάθε πιθανό σενάριο εξάντλησης.

Στρες

Το δημιουργικό άγχος είναι φυσιολογικό να υπάρχει, όμως το στρες και μάλιστα το χρόνιο οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην εξάντληση που παίρνει τη μορφή της διαταραχής. Πιο αναλυτικά, το χρόνιο στρες μπορεί να προσκαλέσει λειτουργικές αλλαγές στον εγκέφαλο, προκαλώντας χρόνια φλεγμονή, με αποτέλεσμα να νιώθεις συνεχώς κουρασμένη, χωρίς να υπάρχει μία χειροπιαστή αιτία. 

Διατροφή

Γνωρίζεις πως η διατροφή αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες για να διατηρήσεις την καλή σου υγεία. Έτσι, αν για κάποιο λόγο το διατροφικό σου πρόγραμμα δεν είναι ισορροπημένο ενδέχεται να παρατηρήσεις αρνητικά συμπτώματα, όπως τρομερή εξάντληση. Αν για παράδειγμα η διατροφή σου δεν είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά ή σημαντικά στοιχεία που χρειάζεται ο οργανισμός σου, τότε ο θερμιδικός στόχος δεν θα επιτευχθεί, με αποτέλεσμα το σώμα σου να μην αντέχει την "πρόκληση". 

Έλλειψη θρεπτικών στοιχείων

Και από τη στιγμή που η διατροφή σου δεν είναι καλή, επόμενο είναι οι αποθήκες των βιταμινών σου να είναι άδειες. Ωστόσο, δεν ευθύνεται αποκλειστικά η διατροφή γι'αυτό, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία το 25% του παγκόσμιου πληθυσμού πάσχει από αναιμία, με τη δημοφιλέστερη να είναι του σιδήρου.

Καφεΐνη

Όσο κι αν νομίζεις πως η μεγάλη ποσότητα καφεΐνης θα σε βοηθήσει να βγάλεις την ημέρα, χαρίζοντάς σου την ενέργεια που δεν έχεις, μάθε πως πλανάσαι πλάνην οικτράν. Πράγματι, τα ροφήματα με καφεΐνη θα ανεβάσουν προσωρινά τα επίπεδα της ενέργειάς σου, ωστόσο την επόμενη ημέρα θα νιώθεις περισσότερο εξαντλημένη. Αυτό συμβαίνει επειδή η καφεΐνη επηρεάζει τον κύκλο του ύπνου σου, με αποτέλεσμα να οδηγηθείς σε τρομερή κούραση. Ειδικότερα, η αυξημένη καφεΐνη είναι συνδεδεμένη με τη βραδινή ανησυχία, την αΰπνία, την πρωινή νύστα, όπως αναφέρουν μελέτες.

Καθιστική ζωή 

Αν δουλεύεις σε γραφείο και η άσκηση που κάνεις μέσα στην ημέρα είναι από ελάχιστη έως καθόλου, τότε είναι λογικό να νιώθεις πολύ εύκολα κουρασμένη. Σύμφωνα με έρευνες, η καθιστική ζωή οδηγεί σε εξάντληση, ακόμα κι αν η σωματική άσκηση είναι μηδαμινή. Ειδικότερα, όπως αναφέρουν επιστημονικές μέλετες η γυμναστική μπορεί να βελτιώσει τα συμπτώματα της κούρασης σε κάποιους ανθρώπους. 

Αφυδάτωση 

Δεν είναι τυχαίο που όλοι οι ειδικοί συστήνουν να πίνεις αρκετό νερό μέσα στην ημέρα, καθώς η ενυδάτωση του οργανισμού σου βοηθά στις βιοχημικές αντιδράσεις που λαμβάνουν χώρα στο σώμα σου. Όταν δεν πίνεις αρκετό νερό, οδηγείσαι στην αφυδάτωση που με τη σειρά της μειώνει τα επίπεδα ενέργειας, με αποτέλεσμα να μην μπορείς να συγκεντρωθείς. Από την άλλη, η αφυδάτωση επηρεάζει και τον κύκλο του ύπνου σου, με τα στοιχεία που προκύπτουν να μιλούν για μικρότερη διάρκεια ύπνου. 

Προσπάθησε λοιπόν να βελτιώσεις τους παραπάνω παράγοντες που ενδέχεται να σε επηρεάζουν, για να δεις αν θα έχει αποτέλεσμα. Αν πάλι δεν παρατηρήσεις αλλαγή, επικοινώνησε με τον γιατρό σου, ο οποίος θα σου δώσει τις απαντήσεις για την κατάστασή σου. 

Διαβάστε Επίσης

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i