Μούσμουλα: Πώς αυτά τα φρούτα εποχής κάνουν απίστευτο καλό στην υγεία μας;

Είναι από τα φρούτα που τα βρίσκουμε για λίγες μόνο εβδομάδες στην αγορά – και αυτό είναι κρίμα γιατί τελικά τα μούσμουλα είναι γεμάτα οφέλη.

μούσμουλα istock

Τα μούσμουλα, τα ξινούτσικα αυτά φρούτα εποχής, τα συναντάμε για λίγες εβδομάδες στο μανάβη ή στη λαϊκή αγορά. Είναι όμως τόσο πλούσια σε οφέλη που πραγματικά αξίζει τον κόπο, όσο τα βρίσκουμε να τα βάζουμε στο τραπέζι μας.

Μούσμουλα: Οφέλη για την υγεία

Συμβάλουν στην υγεία της καρδιάς: Πλούσια σε βιταμίνες, ανόργανα συστατικά και αντιοξειδωτικά, τα μούσμουλα ανήκουν στα φρούτα που "αγαπά" η καρδιά μας. Πιο συγκεκριμένα, το κάλιο και το μαγνήσιο που περιέχουν είναι απαραίτητα για τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και την καλή λειτουργία των αρτηριών μας ενώ τα καροτενοειδή και οι φαινολικές ενώσεις τους μπορούν επίσης να προστατεύουν από καρδιακές παθήσεις μειώνοντας τη φλεγμονή και αποτρέποντας την κυτταρική βλάβη.
Μάλιστα, μελέτες αποκαλύπτουν ότι οι άνθρωποι που τρώνε περισσότερες τροφές πλούσιες σε καροτενοειδή έχουν σημαντικά μειωμένο κίνδυνο καρδιακής νόσου, σε σύγκριση με εκείνους που τρώνε λιγότερες από αυτές τις τροφές.

Διαβάστε Επίσης

Μπορεί να έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες: Ορισμένες έρευνες υποδεικνύουν ότι τα εκχυλίσματα της φλούδας, των φύλλων και των σπόρων του μούσμουλου έχουν αντικαρκινικές επιδράσεις. Για παράδειγμα, μελέτη σε εργαστήριο έδειξε ότι το εκχύλισμα από φλούδες μούσμουλου ανέστειλε σημαντικά την ανάπτυξη και την εξάπλωση ανθρώπινων καρκινικών κυττάρων της ουροδόχου κύστης. Επιπλέον, έρευνες σε ανθρώπους δείχνουν ότι μια διατροφή πλούσια σε φρούτα μπορεί να προσφέρει σημαντική προστασία από τον καρκίνο.

Σημαντικό: Τα αποτελέσματα από έρευνες είναι πάντα ενδεικτικά για τις πιθανές επιδράσεις μιας ουσίας στην υγεία μας. Ακόμη όμως κι αν χρειάζεται να γίνουν περισσότερες μελέτες για επιβεβαιωμένα αποτελέσματα, η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών στο πλαίσιο μιας υγιεινής διατροφής είναι πάντα θετική για την υγεία μας.

Μπορεί να βελτιώσει τη μεταβολική υγεία: Τα μούσμουλα μπορεί να βελτιώνουν τη μεταβολική υγεία μειώνοντας τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων, του σακχάρου στο αίμα και της ινσουλίνης – ορμόνης που βοηθά τα κύτταρα να χρησιμοποιούν το σάκχαρο του αίματος για ενέργεια. Διάφορα μέρη της μουσμουλιάς, ανάμεσά τους τα φύλλα και τα κουκούτσια του, έχουν χρησιμοποιηθεί στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική για την αντιμετώπιση μεταβολικών νοσημάτων όπως το υψηλό σάκχαρο.

Σε μία μελέτη διάρκειας 4 εβδομάδων, ποντίκια που τρέφονταν με μούσμουλα παράλληλα με διατροφή υψηλών λιπαρών είχαν χαμηλότερο σάκχαρο, τριγλυκερίδια και επίπεδα ινσουλίνης συγκριτικά με τα ποντίκια που ακολουθούσαν μόνο τη διατροφή υψηλών λιπαρών.


 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i