Γιατί δεν παίρνεις τις στατίνες σου; | Τι δείχνει νέα έρευνα

Οι στατίνες είναι ένα συνταγογραφούμενο φάρμακο που συνταγογραφείται για τη μείωση της χοληστερόλης.

statins istock

Ολοένα και νεότεροι άνθρωποι έχουν αυξημένη χοληστερόλη και πρέπει  να λαμβάνουν προληπτική φαρμακευτική αγωγή. Οι στατίνες είναι μια πρώτης γραμμής προληπτική θεραπεία για ενήλικες με αυξημένη χοληστερόλη αλλά πολλοί δεν τις χρησιμοποιούν. Σύμφωνα με έρευνα μόνο το 35% των ενηλίκων που πρέπει να λαμβάνουν στατίνες για την πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων τις χρησιμοποιούν. Θεωρούν ότι η παραπληροφόρηση σχετικά με τις παρενέργειες των στατινών μπορεί να είναι ένας βασικός παράγοντας.

Μάλιστα, η χρήση στατινών έχει αυξηθεί σε ενήλικες ηλικίας 20 ετών και άνω, σύμφωνα με την ερευνητική έκθεση που δημοσιεύτηκε στο Annals of Internal Medicine που εξέτασε τις τάσεις στη χρήση στατινών μεταξύ 1999 και 2018.

Ωστόσο, οι ερευνητές ανέφεραν ότι η γενική τάση σημειώθηκε σε μεγάλο βαθμό τα τελευταία πέντε χρόνια της περιόδου μελέτης (μεταξύ 2013 και 2018), με μόνο λίγο περισσότερους από έναν στους τρεις ενήλικες να λαμβάνουν στατίνες.

Τι είναι οι στατίνες;

Ως κατηγορία φαρμάκων, οι στατίνες βοηθούν στη μείωση της χοληστερόλης στο αίμα, μειώνοντας τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού. Συνιστάται για άτομα με επίπεδα 190 χιλιοστόγραμμα ανά δεκατόλιτρο (mg/dl) ή υψηλότερα της LDL χοληστερόλης, γνωστής και ως "κακής" χοληστερόλης. Συνιστάται επίσης για ενήλικες ηλικίας 40 έως 75 ετών με LDL 70 mg/dl ή υψηλότερη αλλά που έχουν επίσης διαβήτη ή διατρέχουν υψηλό κίνδυνο καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού.

Συνιστάται επίσης η συνταγογράφηση στατινών σε άτομα μετά από καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό ή εάν έχουν περιφερική αρτηριακή νόσο.

Οι στατίνες είναι φάρμακα που μειώνουν την ποσότητα χοληστερόλης που παράγει το σώμα σου στο συκώτι. Με αυτόν τον τρόπο, το συκώτι ανταποκρίνεται λαμβάνοντας πιο εύκολα σωματίδια χοληστερόλης στο αίμα, με αποτέλεσμα λιγότερη χοληστερόλη στο αίμα που είναι διαθέσιμη για να βλάψει τις αρτηρίες και να προκαλέσει καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό.

Υπάρχουν επίσης ορισμένα δεδομένα ότι οι στατίνες μειώνουν τη φλεγμονή και σταθεροποιούν τις πλάκες χοληστερόλης στα αιμοφόρα αγγεία και αυτός είναι ένας άλλος τρόπος με τον οποίο μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακών προσβολών ή εγκεφαλικών.
 

Γιατί λοιπόν οι περισσότεροι δεν παίρνουν στατίνες;

Φόβος για τις παρενέργειες: Οι ειδικοί αναφέρουν ότι ένας λόγος είναι ο φόβος για τις παρενέργειες. Οι στατίνες έχουν συνδεθεί με μυϊκό πόνο και αδυναμία καθώς και με πόνο στις αρθρώσεις, αλλά αυτές οι περιπτώσεις είναι σχετικά σπάνιες και συχνά μπορούν να διορθωθούν με την αλλαγή μιας συγκεκριμένης στατίνης σε άλλο φάρμακο της κατηγορίας της. Επίσης, έχει ακουστεί ότι η χοληστερόλη δεν είναι σημαντική για τη μείωση των καρδιακών παθήσεων, ότι οι στατίνες βλάπτουν το συκώτι και προκαλούν άνοια, ακόμη και ότι οι γιατροί συνεργάζονται με φαρμακευτικές εταιρείες για να βγάλουν χρήματα από τις στατίνες.

Ποια είναι η αλήθεια: "Οι στατίνες μπορεί να προκαλέσουν μυϊκούς πόνους λόγω αλληλεπικαλυπτόμενων επιδράσεων του φαρμάκου στα μυϊκά κύτταρα, αλλά για τους περισσότερους ασθενείς, αυτό είναι προσωρινό και υποχωρεί μετά από δύο εβδομάδες", εξηγεί ο γενικός γιατρός Θ. Έξαρχος. "Οι στατίνες δεν αυξάνουν τον κίνδυνο άνοιας. Είναι φθηνές και διαθέσιμες σε γενική μορφή και είναι μία από τις πιο οικονομικές θεραπείες που υπάρχουν για την καταπολέμηση των καρδιακών παθήσεων.

Διάβασε ακόμη: Διατροφή για τριγλυκερίδια και υψηλή χοληστερόλη

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i