Μπορεί η προσωπικότητά σου να σου προκαλέσει πρόβλημα στην καρδιά;

Ο τύπος προσωπικότητας D κινδυνεύει από καρδιακές παθήσεις και θνησιμότητα. Εσύ, είσαι αυτός ο τύπος;

heart istock

Όλοι έχουμε σκεφτεί σε μία ευάλωτη συναισθηματικά στιγμή μας ότι νιώθουμε έναν πόνο στην καρδιά, αλλά συνήθως το εννοούμε μεταφορικά. Μήπως, όμως, τα συναισθήματα και η προσωπικότητά μας μπορεί να έχει όντως αντίκτυπο στην υγεία της καρδιάς μας;

Για πρώτη φορά στη δεκαετία του 1950, εμφανίστηκε ο όρος προσωπικότητα Α, ο οποίος αναφέρεται σε άτομα που είναι επιθετικά, φιλόδοξα, ανταγωνιστικά και έχουν επίγνωση του χρόνου. Αλλά η σημείωση ότι ο τύπος A ήταν πιο πιθανό να αντιμετωπίσει καρδιακή προσβολή σε σύγκριση με πιο ήπιους χαρακτήρες αποδείχθηκε αναληθής, όπως αποκάλυψαν πολυάριθμες μελέτες στις δεκαετίες του 1980 και του 1990.

Ωστόσο, στις αρχές της δεκαετίας του 2000, ένας άλλος τύπος προσωπικότητας, ο τύπος D άρχισε να τραβάει περισσότερη την προσοχή των ερευνητών. Τα άτομα τύπου D είναι ανήσυχα, ευερέθιστα και θυμωμένα. Τείνουν, επίσης, να αισθάνονται άβολα σε κοινωνικές καταστάσεις και νιώθουν αμήχανα να ανοιχτούν σε άλλους. Σύμφωνα, λοιπόν, με μια ανασκόπηση του 2018 στο Current Cardiology Reports, η προσωπικότητας τύπου D αποτελεί παράγοντα κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο.

Διάβασε επίσης: Γιατί η πίεση σου είναι χαμηλή;

Πρόβλημα στη καρδιά επειδή είσαι ανήσυχη και θυμωμένη;

Σύμφωνα με μελέτη, ένας στους τέσσερις ασθενείς με καρδιαγγειακή νόσο έχει προσωπικότητα Τύπου D, η οποία χαρακτηρίζεται από δύο σταθερά χαρακτηριστικά: την κοινωνική αναστολή και την αρνητική συναισθηματικότητα. Η προσωπικότητα τύπου D προβλέπει αυξημένη επιβάρυνση θνησιμότητας και νοσηρότητας και χειρότερη ποιότητα ζωής που σχετίζεται με την υγεία.

Η οξεία και η χρόνια ψυχολογική δυσφορία έχουν συσχετιστεί με τη στεφανιαία νόσο (CHD), αλλά λίγα είναι γνωστά για τους καθοριστικούς παράγοντες της αρνητικής ψυχολογίας ως παράγοντα κινδύνου στεφανιαίας νόσου. Ωστόσο, φαίνεται ότι τα ευρεία και σταθερά χαρακτηριστικά της προσωπικότητας του ανθρώπου μπορεί να έχουν μεγάλη επεξηγηματική δύναμη για τις καρδιακές παθήσεις.

Η προσωπικότητα τύπου D, η οποία όπως προαναφέρθηκε είναι μια συνέργεια μεταξύ της αρνητικής συναισθηματικότητας και της κοινωνικής αναστολής, έχει καθιερωθεί ως σοβαρός παράγοντας κινδύνου για νοσηρότητα και θνησιμότητα σε ασθενείς που πάσχουν από καρδιαγγειακή νόσο. Ο θυμός μπορεί να οδηγήσει σε υπερβολική απελευθέρωση κατεχολαμινών και επακόλουθη αυξημένη καρδιαγγειακή αντιδραστικότητα, οδηγώντας σε οξεία φλεβοκομβική ταχυκαρδία, υπέρταση, μειωμένη στεφανιαία αιμάτωση και καρδιακή αστάθεια.

Η προσωπικότητα D βρέθηκε, επίσης, να έχει υψηλότερες αποκρίσεις κορτιζόλης, ανεξάρτητα από δημογραφικούς και κλινικούς παράγοντες και την κατάθλιψη, γεγονός που υποδηλώνει ότι η προσωπικότητα τύπου D μπορεί να σχετίζεται με διαταραχή του άξονα υποθαλάμου-υπόφυσης-επινεφριδίων που μπορεί να παίζει ρόλο στην πρόκληση της στεφανιαίας νόσου.

Είναι καλά τεκμηριωμένο ότι τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας, που αντανακλούν το σχετικά σταθερό πρότυπο σκέψης, συναισθήματος και συμπεριφοράς ενός ατόμου σε διαφορετικές περιστάσεις και με την πάροδο του χρόνου αποτελούν σταθερό προγνωστικό παράγοντα για τα αποτελέσματα της ψυχικής υγείας, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων.

Διάβασε επίσης: Ανεξηγήτη φαγούρα στο στήθος | 5 αιτίες που την προκαλούν

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i