Γιατί ιδρώνεις ακόμη και όταν κάνει κρύο;

Συχνά συνδέουμε την εφίδρωση με τον ζεστό καιρό αλλά γιατί ιδρώνουμε όταν κάνει κρύο;

sweat istock

Σε αντίθεση με τον ιδρώτα που προκαλείται από τη ζέστη ή την έντονη σωματική δραστηριότητα, το να ιδρώνεις όταν κάνει κρύο, συνήθως δεν έχει προφανή λόγο και είναι δύσκολο να το διαχειριστείς. Κι όμως, υπάρχουν πολλές αιτίες για την εφίδρωση όταν κάνει κρύο, από τα ρούχα που φοράς μέχρι τα υψηλά επίπεδα στρες. 

7 λόγοι για τους οποίους ιδρώνεις όταν κάνει κρύο

Η εφίδρωση είναι ο τρόπος του σώματός μας να μειώνει τη θερμοκρασία του και να μας κρατά δροσερούς οπότε γιατί ιδρώνουμε, ακόμη κι όταν κρυώνουμε;

1. Το περιβάλλον

Η εφίδρωση είναι μια παρενέργεια της θερμότητας του σώματός σου – επομένως, όταν βρίσκεσαι σε κρύο περιβάλλον, μπορεί να ιδρώσεις λίγο καθώς το σώμα σου προσπαθεί να κρατηθεί ζεστό.

Επιπλέον, οι γρήγορες αλλαγές στην εξωτερική θερμοκρασία μπορεί να μπερδέψουν τον εσωτερικό θερμοστάτη του σώματός σου. Για παράδειγμα, μπορεί να νιώσει ιδρωμένη όταν μετακινείσαι από ένα κρύο εξωτερικό περιβάλλον σε ένα θερμαινόμενο αυτοκίνητο ή κτίριο καθώς το σώμα σου προσπαθεί να ρυθμίσει τη θερμοκρασία του.

2. Τα ρούχα σου 

Σε ψυχρά περιβάλλοντα, όσο περισσότερα ρούχα βάζεις τόσο το καλύτερο – σωστά; Αν και οι στρώσεις ρούχων σίγουρα θα σε κρατήσουν ζεστή, μπορεί να σε κρατήσουν υπερβολικά ζεστή, προκαλώντας σου ιδρώτα.

Τα ρούχα που είναι πολύ στενά δεν προσφέρουν χώρο για την κυκλοφορία του αέρα, κάτι που οδηγεί σε παγιδευμένο ιδρώτα. Επιπλέον, ορισμένα υφάσματα όπως το μαλλί, το νάιλον και τα συνθετικά μείγματα είναι πιο πιθανό να προκαλέσουν εφίδρωση, καθώς βοηθούν στη διατήρηση της ζεστασιάς.

3. Η υπεριδρωσία

Για ορισμένα άτομα, η αιτία της εφίδρωσης όταν κάνει κρύο υπερβαίνει τους περιβαλλοντικούς παράγοντες ή τα ρούχα. Η υπεριδρωσία είναι μια ιατρική κατάσταση που χαρακτηρίζεται από εφίδρωση περισσότερη από ότι είναι απαραίτητο για τη ρύθμιση της εσωτερικής θερμοκρασίας, που σημαίνει ότι ιδρώνεις σε καταστάσεις όπου δεν θα έπρεπε. Η υπεριδρωσία είναι η υπερβολική εφίδρωση, λίγος ιδρώτας εδώ και εκεί είναι απολύτως φυσιολογικός (και υγιής).

Σχεδόν το 5% του παγκόσμιου πληθυσμού εμφανίζει υπεριδρωσία – επομένως είναι πιο συχνή από όσο νομίζεις. Εάν υποψιάζεσαι ότι ο ιδρώτας σου αποδίδεται σε υπεριδρωσία, μίλησε με έναν γιατρό για να πάρεις σωστή διάγνωση και θεραπεία.

4. Το άγχος

Έχεις αρχίσει ποτέ να ιδρώνεις κατά τη διάρκεια μιας τρομακτικής ταινίας ή πριν από ένα σημαντικό γεγονός; Αν ναι, μπορεί να ευθύνονται τα υψηλά επίπεδα στρες.

Η εφίδρωση από το στρες (ή η νευρική εφίδρωση) εμφανίζεται ως μια φυσική απόκριση, σε καταστάσεις που δεν σχετίζονται με εξωτερική θερμοκρασία ή υποκείμενες ιατρικές καταστάσεις. Έτσι, εάν είσαι υπερβολικά ανήσυχη, το σώμα σου απελευθερώνει τον ιδρώτα για να μην υπερθερμανθεί, ακόμα κι αν κάνει κρύο.

5. Οι ορμονικές αλλαγές

Οι ορμονικές αλλαγές, όπως αυτές που προκαλούνται από τον έμμηνο κύκλο, την εγκυμοσύνη ή την εμμηνόπαυση, μπορεί επίσης να είναι ο ένοχος της εφίδρωσης. Καθώς οι ορμόνες κυμαίνονται, ο εσωτερικός θερμοστάτης του εγκεφάλου σου γίνεται πιο ευαίσθητος, κάνοντάς σε πιο επιρρεπή στη ζέστη ή το κρύο. Ως αποτέλεσμα, μπορεί να αρχίσεις να ιδρώνεις σε καταστάσεις που συνήθως δεν ιδρώνεις.

6. Κάποια ασθένεια

Ιατρικές παθήσεις όπως η υπογλυκαιμία, ο υπερθυρεοειδισμός και ο διαβήτης μπορεί να προκαλέσουν υπερβολική εφίδρωση, επομένως μπορεί να ευθύνονται εάν ιδρώνεις πολύ. Ωστόσο, ο ιδρώτας δεν σημαίνει απαραίτητα ότι έχεις μια σοβαρή ιατρική πάθηση.

Ορισμένες ασθένειες, όπως η γρίπη και το κοινό κρυολόγημα, συνοδεύονται από ιδρώτα. Εάν δεν νιώθεις καλά και αρχίζεις να ιδρώνεις παρόλο που κρυώνεις, είναι πιθανό αυτό να ρίξει έναν πυρετό. Υπάρχει μια κοινή παρανόηση ότι η εφίδρωση σε κρύο καιρό μπορεί να σε αρρωστήσει. Αν και ο κρύος καιρός δεν σε αρρωσταίνει, μπορεί να είσαι πιο ευάλωτη σε ορισμένους ιούς που ευδοκιμούν σε χαμηλές θερμοκρασίες.

7. Η φαρμακευτική σου αγωγή

Ορισμένα φάρμακα μπορεί να προκαλέσουν δευτεροπαθή υπεριδρωσία ή εφίδρωση, τα οποία χαρακτηρίζονται από ανεξήγητη υπερβολική εφίδρωση. Τα ακόλουθα φάρμακα είναι γνωστό ότι προκαλούν υπερβολική εφίδρωση:

  • Αντικαταθλιπτικά
  • Ασπιρίνη και μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ)
  • Αντιβιοτικά
  • Οπιοειδή
  • Φάρμακα για την αρτηριακή πίεση
  • Φάρμακα για τον διαβήτη
  • Θεραπείες καρκίνου
  • Ορμονικές θεραπείες

Εάν πιστεύεις ότι ένα φάρμακο που παίρνεις μπορεί να προκαλεί υπερβολική εφίδρωση, συμβουλεύσου το γιατρό σου.

Δες και αυτό: Ιδρώνω πολύ, τι να κάνω; 7 τρόποι να νικήσεις τον ιδρώτα και να είσαι διαρκώς στεγνή

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i