Το ρυζόνερο μακραίνει τα μαλλιά σου; Τι λέει η δερματολόγος;

Το ρυζόνερο μεγαλώνει, μεγαλώνει γερά μαλλιά; Τι απαντά η δερματολόγος.

rice istock

Είνα ένα από τα πιο υποτιμημένα φυσικά συστατικά ομορφιάς. Το ρυζόνερο μπορεί να σε βοηθήσει να αποκτήσεις μακριά, μεταξένια μαλλιά. Δες πως.

Η χρήση ρυζόνερου στα μαλλιά χρονολογείται από την περίοδο Heian της Ιαπωνίας (794 έως 1185), όταν οι κυρίες της αυλής λέγεται ότι χτένιζαν τα μακριά μαλλιά τους κάθε μέρα χρησιμοποιώντας νερό που περίσσεψε από το ξέβγαλμα του ρυζιού. Λειτουργεί όμως πράγματι το τελετουργικό του λούσιμου μαλλιών με ρυζόνερο; Οι ειδικοί λένε, ναι! 

3 οφέλη που έχει το ρυζόνερο στα μαλλιά σου

Το ρυζόνερο είναι γεμάτο μέταλλα, βιταμίνες και αμινοξέα που προσφέρουν οφέλη στα μαλλιά και το τριχωτό της κεφαλής σου. Να πώς βοηθάει.

1. Ενισχύει τα μαλλιά

Τα αμινοξέα που υπάρχουν στο νερό του ρυζιού ενισχύουν τις ρίζες των μαλλιών και βοηθούν στην αναγέννηση των μαλλιών. Επιπλέον, περιέχει βιταμίνες Β, C και Ε, οι οποίες βοηθούν στην υγεία των μαλλιών. Ένα άλλο πλεονέκτημα είναι ένας υδατάνθρακας γνωστός ως ινοσιτόλη, που επανορθώνει τα κατεστραμμένα μαλλιά και τα προστατεύει από περαιτέρω σπάσιμο. 

"Το  άμυλο του ρυζιού έχει μαλακτική επίδραση στην τρίχα, την κάνει πιο λεία και μπορείς να ξεμπερδεύεις τα μαλλιά πιο εύκολα. Είναι μύθος ωστόσο ότι το ρυζόνερο κάνει τα μαλλιά να μακραίνουν πιο γρήγορα ή να αποκτούν μεγαλύτερο μήκος" λέει η δερματολόγος Παναγιώτα Ρήγα.

2. Χαρίζει πιο στιλπνά και λαμπερά μαλλιά

Για να μακρύνουν τα μαλλιά σου χρειάζεται χρόνος (και καλό DNA) αλλά υπάρχουν και άλλα οφέλη. Το ρυζόνερο περιέχει άμυλο και πρωτεΐνες που καλύπτουν τα μαλλιά και τα κάνουν να φαίνονται πιο πυκνά και λαμπερά.

3. Κάνει πιο απαλά τα μαλλιά

Με την πάροδο του χρόνου, η συνεπής χρήση μπορεί να ενισχύσει την τρίχα, να τη μαλακώσει και να μειώσει την ψαλίδα και τις σπασμένες άκρες. Έτσι τα μαλλιά σου θα ξεμπερδεύονται πιο εύκολα, διατηρώντας τα υγιή.

Δες και αυτό: 3 φυσικά έλαια που θα κάνουν τα μαλλιά να μακρύνουν γρηγορότερα

Υπάρχουν παρενέργειες από τη χρήση του ρυζόνερου;

Μόνο εάν χρησιμοποιείς υπερβολικά ρυζόνερο στα μαλλιά σου. Η υπερβολική χρήση του μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα τη συσσώρευση πρωτεΐνης και αμύλου στο τριχωτό της κεφαλής και αυτό ενδέχεται να το βλάψει.

Γι' αυτό φρόντιζε πάντα να ξεπλένεις το ρυζόνερο μετά από 20 λεπτά. Η υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη που έχει το ρυζόνερο μπορεί να αφυδατώσει και να ξηράνει τα μαλλιά και το τριχωτό της κεφαλής, εάν αφεθεί για πολύ ώρα.

Ποιος πρέπει να χρησιμοποιεί ρυζόνερο;

Τα καλά νέα είναι ότι οι περισσότεροι τύποι μαλλιών επωφελούνται από τη θεραπεία, ακόμη και τα βαμμένα μαλλιά που χρειάζονται ενίσχυση πρωτεΐνης. Το ρυζόνερο κάνει τα λεπτά ή θαμπά μαλλιά πιο δυνατά και λαμπερά, ενώ τα σγουρά μαλλιά επωφελούνται από όλη την ελαστικότητα που του δίνουν. Και φυσικά, όσοι έχουν ταλαιπωρημένα και αραιά μαλλιά θα λατρέψουν την ινοσιτόλη που πυκνώνει τις τρίχες.

Πώς να χρησιμοποιήσεις το ρυζόνερο στα μαλλιά σου;

Ο καλύτερος τρόπος για να κάνεις μια θεραπεία με ρυζόνερο είναι να ξεπλύνεις τα μαλλιά σου με αυτό ανάμεσα στο λούσιμο και στο μαλακτικό, και να κάνεις μασάζ στις ρίζες.

Λάβε υπόψη σου ότι το ρυζόνερο δεν αντικαθιστά το conditioner. Περιέχει υψηλές ποσότητες αμύλου που μπορεί να προκαλέσει ξηρότητα εάν δεν ακολουθήσει μια ενυδατική θεραπεία.

Εναλλακτικά, μπορείς να χρησιμοποιήσεις ρυζόνερο ως θεραπεία: εφάρμοσε το ρυζόνερο σε βρεγμένα μαλλιά ως μάσκα μαλλιών πριν τα λούσεις, άφησέ το να δράσει για 20 λεπτά και μετά ξέπλυνε.

Πόσο υγιή είναι τα μαλλιά σου; 3 tests που θα σου απαντήσουν

Πώς να φτιάξεις ρυζόνερο για τα μαλλιά

  • Μέτρησε 2 φλιτζάνια ρύζι και προσθέστε 4 φλιτζάνια νερό σε αυτό. Αυτή είναι μια αναλογία 1:2 ρυζιού προς νερό, η οποία είναι σημαντικό να διατηρηθεί.
  • Ρίξε τα σε ένα γυάλινο μπουκάλι, κλείσ' το και άφησέ το σε σκοτεινό μέρος σε θερμοκρασία δωματίου για 8 έως 16 ώρες. Καθώς το ρύζι κάθεται, το νερό πρέπει σταδιακά να παίρνει ένα λευκωπό θολό χρώμα.
  • Αφού μουλιάσει το ρύζι, στράγγιξέ το νερό του ρυζιού σε ένα μπουκάλι ψεκασμού.
  • Εάν περίσσεψε ρυζόνερο μετά το ξέβγαλμα, διατηρείται για έως και 5 ημέρες στο ψυγείο. Αν ξινίσει, σημαίνει ότι έχει υπερζυμωθεί και μπορεί να βλάψει τα μαλλιά σου, οπότε πέταξέ το.

Διάβασε: 10 tips για τα μαλλιά που ήθελα να ξέρω πριν τα 18

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i