Άνοια: Από τον χορό έως τις βιταμίνες, όλοι οι φθηνοί τρόποι που την προλαμβάνουν

Η άνοια θεωρείται η επιδημία του 21ου αιώνα αλλά υπάρχει μια σειρά από φτηνές αλλαγές στον τρόπο ζωής που μειώνουν τον κίνδυνο.

dementia istock

Σύμφωνα µε πρόσφατα στατιστικά στοιχεία στη χώρα μας 160.000 άτομα πάσχουν από άνοια και 280.000 άτομα από ήπια νοητική διαταραχή που είναι προστάδιο της άνοιας. Συνολικά, ο πληθυσμός των ανθρώπων με νοητικά προβλήματα πλησιάζει το μισό εκατομμύριο και αν συνυπολογίσουμε ότι για κάθε ασθενή με άνοια επηρεάζεται σημαντικά η ζωή 2-3 φροντιστών- μελών της οικογένειας, η πάθηση αφορά άμεσα σε 1 εκατομμύριο Έλληνες πολίτες.

Επί του παρόντος δεν υπάρχει θεραπεία, αν και τρία πολλά υποσχόμενα φάρμακα που θα επιβραδύνουν την πρόοδό της βρίσκονται επί του παρόντος σε κλινικές δοκιμές. Στο μεταξύ, οι ειδικοί συνιστούν ότι η αλλαγή στον τρόπο ζωής είναι ο καλύτερος τρόπος για να μειώσεις τις πιθανότητες εμφάνισης της ασθένειας.

Δες και αυτό: 4 βασικά στοιχεία για την άνοια – και 12 tips πρόληψης

5 φθηνοί τρόποι που προλαμβάνουν την άνοια

Το Alzheimer's Disease International - μια διεθνής ομοσπονδία ενώσεων για το Alzheimer και την άνοια - έχει προτείνει 12 βήματα για τη μείωση του κινδύνου.

Περιλαμβάνει την αποφυγή του καπνίσματος και του υπερβολικού αλκοόλ, τη σωματική δραστηριότητα και τα υψηλά επίπεδα κοινωνικοποίησης. Η μείωση των πιθανοτήτων εμφάνισης παθήσεων όπως ο διαβήτης, η απώλεια ακοής, η κατάθλιψη, η παχυσαρκία και η υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί επίσης να σε βοηθήσει να αποτρέψεις τη νόσο.

Πρόσφατη έρευνα έδειξε επίσης ότι υπάρχει μια σειρά από φτηνές αλλαγές στον τρόπο ζωής που μπορείς να κάνεις για να αποτρέψεις την άνοια προτού εμφανιστεί.

1. Πολυβιταμίνες

Οι πολυβιταμίνες είναι οικονομικές και θα μπορούσαν να αποτρέψουν το Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με μελέτη. Ερευνητές στο Mass General Brigham στις ΗΠΑ ανακάλυψαν ότι οι άνθρωποι που παίρνουν δισκία πολυβιταμινών κάθε μέρα έχουν πιο αργή εγκεφαλική γήρανση και λιγότερη απώλεια μνήμης.

Η γνωστική εξασθένηση είναι ένα από τα κύρια προβλήματα υγείας για τους περισσότερους ηλικιωμένους ενήλικες και ένα καθημερινό συμπλήρωμα πολυβιταμινών έχει τη δυνατότητα να την επιβραδύνει.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο The American Journal of Clinical Nutrition, ζήτησε από 573 άτομα άνω των 60 ετών να επαναλάβουν τεστ μνήμης για δύο χρόνια. Περίπου 272 πήραν πολυβιταμίνη και 301 εικονικό φάρμακο.

Οι άνθρωποι που έπαιρναν τις βιταμίνες είχαν καλύτερη μνήμη σε σύγκριση με εκείνους που έπαιρναν χάπια εικονικού φαρμάκου και επίσης ένα "μέτριο όφελος" στις γνωστικές ικανότητες.

2. Φράουλες

Η έρευνα δείχνει επίσης ότι η κατανάλωση  μιας χούφτας φράουλες κάθε μέρα θα μπορούσε να βοηθήσει στην πρόληψη της άνοιας σε υπέρβαρους μεσήλικες. Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Nutrients, εξέτασε πώς η κατανάλωση των φρούτων επηρέασε τις αναμνήσεις των ατόμων ηλικίας 50 έως 65 ετών που είχαν ήδη ήπια γνωστική έκπτωση.

Διαπίστωσε ότι όσοι έτρωγαν φράουλες είχαν καλύτερη γνωστική λειτουργία, επειδή τα αντιοξειδωτικά που περιέχουν μειώνουν τη φλεγμονή του εγκεφάλου. Τα ευρήματα της μελέτης το αποδίδουν στις αντιφλεγμονώδεις δράσεις των ανθοκυανινών που βρίσκονται στις φράουλες.

3. Σεξ

Το σεξ μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από την άνοια αυξάνοντας τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο, σύμφωνα με έρευνα.

Η ποιότητα του σεξ και του οργασμού ήταν πιο στενά συνδεδεμένη με την πνευματική ευκρίνεια σε άτομα ηλικίας 62 έως 74 ετών, διαπίστωσαν οι ειδικοί. Οι άνω των 75 ετών, από την άλλη πλευρά, επωφελήθηκαν περισσότερο από το σεξ τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα.

Το σεξ ως σωματική δραστηριότητα συνδέεται με καλύτερες γνωστικές επιδόσεις αυξάνοντας τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο. Αυτό μπορεί να ισχύει ιδιαίτερα σε μεγαλύτερες ηλικίες λόγω των υψηλών ποσοστών καθιστικής συμπεριφοράς, επομένως τυχόν οφέλη στο κυκλοφορικό από το σεξ μπορεί να είναι σημαντικά. Αν και η συχνότητα του σεξ μειώνεται με την ηλικία, μπορεί να είναι ένας τρόπος για την καταπολέμηση της ατροφίας στον εγκέφαλο.

Έχει αποδειχθεί ότι είναι ευεργετικό στην ψυχική και σωματική υγεία, συμπεριλαμβανομένης της υγείας της καρδιάς, της ευτυχίας και της ευημερίας.

4. Καφές

Ο καφές θα μπορούσε να βοηθήσει στην πρόληψη του Αλτσχάιμερ. Ο εσπρέσο μπορεί να εμποδίσει τις πρωτεΐνες που συνδέονται με την ασθένεια να αναπτυχθούν στον εγκέφαλο, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Agricultural and Food Chemistry. Τα αποτελέσματα της μελέτης προσθέτουν πληροφορίες για τις νευροπροστατευτικές δυνατότητες του καφέ εσπρέσο.

5. Χορός

Ο χορός έχει επίσης αποδειχθεί ότι είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος προστασίας της απώλειας μνήμης.

Όχι μόνο προσφέρει έναν διασκεδαστικό τρόπο άσκησης, αλλά το να θυμάσαι τα βήματα και να είσαι σε μια ομάδα τονώνουν τον εγκέφαλο. 

Μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Journal of Aging and Physical Activity, διαπίστωσε ότι οι ηλικιωμένοι που έκαναν έξι μήνες χορό είδαν καλύτερα αποτελέσματα από εκείνους που περπατούσαν σε διάδρομο.

Δες και αυτό: Τι χορό να ξεκινήσω; Γνώρισε 5 είδη χορού που θα σου χαρίσουν ένα fit σώμα

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i