2 πράγματα που ενισχύουν την υγεία της καρδιάς μετά τα 40

Η νέα έρευνα επιβεβαιώνει αυτά τα δύο πράγματα που κάνουν καλό στην υγεία της καρδιάς σου.

woman istock

Οι ακανόνιστες συνήθειες ύπνου μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την υγεία της καρδιάς, αλλά η σωματική δραστηριότητα μπορεί να μειώσει αυτή τη συσχέτιση, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Η νέα έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο Journal of Activity, Sedentary and Sleep Behaviors, διαπίστωσε ότι ένα ακανόνιστο μοτίβο ύπνου σχετίζεται με την κακή καρδιαγγειακή υγεία για τους μεσήλικες ενήλικες.

Συγκεκριμένα, ο κακός ύπνος μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερη περιφέρεια μέσης και αυξημένες τιμές στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, τα επίπεδα τριγλυκεριδίων και την αρτηριακή πίεση, σημνατικοί παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.

Διαβάστε επίσης: Ο λίγος ύπνος παχαίνει! Πώς να τα χάσεις - χωρίς να χάσεις τον ύπνο σου

 

"Αυτή είναι η πρώτη μεγάλης κλίμακας πληθυσμιακή μελέτη που επικεντρώνεται σε μεσήλικες που χρησιμοποίησαν μια συσκευή παρακολούθησης δραστηριότητας για τη μέτρηση της φυσικής δραστηριότητας και του ρυθμού του ύπνου τους", δήλωσε μια από τις συγγραφείς της μελέτης.

Πώς διεξήχθη η μελέτη

Η μελέτη χρησιμοποίησε δεδομένα από ερωτηματολόγια περίπου 3.700 συμμετεχόντων. Οι ερευνητές μέτρησαν, επίσης, την αρτηριακή πίεση των συμμετεχόντων, τις τιμές των λιπιδίων του αίματος και την ανοχή στη γλυκόζη. Η φυσική δραστηριότητα και ο ρυθμός ύπνου των συμμετεχόντων μετρήθηκαν χρησιμοποιώντας μετρητή δραστηριότητας.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι συμμετέχοντες που δεν διατηρούσαν ένα σταθερό πρόγραμμα στην ώρα του ύπνου, της αφύπνισης και του χρόνου στο κρεβάτι είχαν αρνητικούς καρδιομεταβολικούς δείκτες υγείας, όπως αυξημένη δείκτη μάζας σώματος, αυξημένη αρτηριακή πίεση και υψηλότερα επίπεδα γλυκόζης από εκείνους με πιο σταθερά πρότυπα ύπνου.

Επιπλέον, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η σωματική δραστηριότητα αντισταθμίζει μερικούς από τους κινδύνους για την καρδιά όταν ο ύπνος είναι κακός.

Γιατί ο κακός ύπνος προκαλεί προβλήματα στην καρδιά;  

Ο ακανόνιστος ύπνος μπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήματα, όπως προβλήματα συγκέντρωσης, κακή διάθεση, εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, αύξηση βάρους και άγχος.

Μια μελέτη του 2023 διαπίστωσε ότι οι ακανόνιστες συνήθειες ύπνου θα μπορούσαν να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων. Μια άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι όσοι έχουν πρόβλημα να κοιμηθούν, ξυπνούν στη μέση της νύχτας ή κοιμούνται λιγότερο από έξι ώρες τη νύχτα, μπορεί να έχουν σχεδόν τριπλάσιο κίνδυνο καρδιακής νόσου.

Πώς η άσκηση αντισταθμίζει τους κινδύνους του ακανόνιστου ύπνου;

Αν και αυτή η μελέτη δεν εντόπισε ακριβώς γιατί η σωματική δραστηριότητα μπορεί να αντισταθμίσει τους κινδύνους, η έρευνα δείχνει ότι η σωματική δραστηριότητα μπορεί να αποδυναμώσει τις επιβλαβείς συσχετίσεις μεταξύ ενός ακανόνιστου ρυθμού ύπνου και των καρδιομεταβολικών παραγόντων κινδύνου.

Κάποια από αυτά μπορεί να έχουν να κάνουν με το απλό γεγονός ότι η άσκηση κάνει καλό στην καρδιά.

Όχι μόνο η άσκηση βελτιώνει τη ροή του αίματος και τη λειτουργία των πνευμόνων, αλλά μειώνει επίσης τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής. Μπορεί ακόμη και να προάγει την απώλεια βάρους, να μειώσει τα επίπεδα γλυκόζης και να μειώσει την αρτηριακή πίεση.

Διαβάστε επίσης: Πρακτικές συμβουλές για όσους ξυπνάμε το βράδυ στον ύπνο μας

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i