Το εύκολο κόλπο ύπνου που θα σε βοηθήσει να κοιμηθείς αμέσως [Φωτο]

Δεν μπορείς να κοιμηθείς; Δοκίμασε αυτό το κόλπο ύπνο που έχει αναπτύξει η υπνοθεραπεύτρια Clare Longstaffe.

sleep istock

Ο ύπνος είναι απαραίτητος για την ανθρώπινη υγεία. Καταλαμβάνει περίπου το ένα τρίτο της ζωής μας αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι όλοι κοιμούνται καλά. Ένα κόλπο ύπνου θα σε βοηθήσει να κοιμηθείς, χωρίς να χρειαστεί να μετρήσεις προβατάκια. 

Υπνοθεραπεία: 5 απίθανα οφέλη για την υγεία

Σύμφωνα με μεγάλη Ευρωπαϊκή έρευνα ύπνου που διεξήγαγε η JYSK ένας στους τέσσερις αναφέρει ότι δεν κοιμάται καλά ή ότι κοιμάται άσχημα κατά τη διάρκεια της νύχτας. Εν μέσω της κλιμακούμενης κρίσης κόστους ζωής, πολλοί άνθρωποι αγωνίζονται να ηρεμήσουν το ανήσυχο μυαλό τους όταν πέφτουν στο κρεβάτι τους.

Όχι μόνο ο μη επαρκής ύπνος μπορεί να επηρεάσει την εγρήγορσή σου την επόμενη μέρα, αλλά η έρευνα έχει δείξει ότι μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακών και νεφρικών παθήσεων, υπέρτασης, διαβήτη, εγκεφαλικού, παχυσαρκίας και κατάθλιψης. Ευτυχώς, μία υπνοθεραπεύτρια δημιούργησε μια απλή άσκηση αναπνοής για να βοηθήσει τους απανταχού κουρασμένους να χαλαρώσουν.

Η Clare Longstaffe, από την Cavendish Cancer Care, ανέπτυξε την πρακτική για να βοηθήσει τόσο τους ασθενείς όσο και τους αγαπημένους της να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις του καρκίνου. Η ειδική εξήγησε πώς η μέθοδος αυτο-ύπνωσης μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να παραμείνουν ήρεμοι και να ξαναβρούν τον ύπνο τους.

Η διαδικασία περιλαμβάνει έναν συνδυασμό αφής και ελεγχόμενης αναπνοής, μέσω μιας σειράς κινήσεων των χεριών, ενώ εστιάζει στη βαθιά εισπνοή και εκπνοή. Έχει σχεδιαστεί για να σε επαναφέρει σε μια πιο ήρεμη κατάσταση σε περιόδους στρες.

Μελέτες έχουν βρει ότι ο αποτελεσματικός έλεγχος της αναπνοής προάγει την απελευθέρωση μελατονίνης, της ορμόνης που παράγεται από την επίφυση στον εγκέφαλό σου και είναι υπεύθυνη για τη ρύθμιση του κιρκάδιου ρυθμού και τη διαχείριση του ύπνου. Σε περιόδους στρες, εάν έχεις επίγνωση της αναπνοής σου και επικεντρωθείς στην επιβράδυνση και στη χαλάρωση της αναπνοής, είναι χρήσιμο για την χαλάρωση και την πέψη. 

Κόλπο ύπνου: Πώς να το πετύχεις

Ξαπλωμένη ή καθισμένη σε μια άνετη θέση με κλειστά μάτια, προσπάθησε να χαλαρώσεις την αναπνοή σου, εισπνέοντας πιο βαθιά και αργά από το κανονικό.

hand1

Χρησιμοποιώντας το ένα σου σου χέρι, ακούμπησε χαλαρά στην παλάμη του  άλλου χεριού. Μέτρησε πέντε χαλαρές αναπνοές κρατώντας τα χέρια σου σε αυτή τη θέση Άλλαξε χέρια και μέτρησε ξανά πέντε αναπνοές.

hand2

Στη συνέχεια, τύλιξε με το ένα χέρι τον αντίχειρα του άλλου χεριού. Κράτησε χαλαρά τον αντίχειρά σου ενώ μετράς πέντε αργές αναπνοές. Άλλαξε  χέρια και μέτρησε ξανά πέντε αναπνοές. Επανάλαβε αυτήν τη διαδικασία με τα υπόλοιπα δάχτυλά σου. 

Μόλις ολοκληρώσεις θα βρεθείς σε μια πραγματικά ωραία, ήρεμη, χαλαρή κατάσταση. Το μυαλό σου αποσπάται από το μέτρημα και τα διαφορετικά δάκτυλα που κρατάς. Ο ύπνος θα έρθει αρκετά εύκολα και πολύ φυσικά.

Η δημιουργία της συνήθειας να δίνουμε λίγη προσοχή στην αναπνοή μας σε διαφορετικές ώρες της ημέρας μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση του στρες και να μας δώσει στιγμές για παύση και επανασυγκέντρωση στην παρούσα στιγμή.  Εξάσκησε την αναπνοή σου όταν δεν είσαι αγχωμένη, για να μπορείς να χαλαρώνεις τις στιγμές που έχεις πολύ στρες.

Δες αυτό: Οι τροφές που επηρεάζουν την ποιότητα του ύπνου άμεσα

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i