
Η διατροφή παίζει καθοριστικό ρόλο στην υγεία της καρδιάς και η τελευταία έρευνα που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Clinical Nutrition αναδεικνύει έναν συνδυασμό διατροφικών στοιχείων που μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων. Η νέα μελέτη, υπό την καθοδήγηση της σχολής Δημόσιας Υγείας Harvard T.H. Chan, υποστηρίζει ότι η αυξημένη κατανάλωση φυτικών πρωτεϊνών, σε σχέση με τις ζωικές, μπορεί να συμβάλλει στη μείωση των κινδύνων για καρδιαγγειακές παθήσεις και στεφανιαία νόσο.
Η σημασία του συνδυασμού φυτικών και ζωικών πρωτεϊνών
Αν και οι διεθνείς διατροφικές οδηγίες προτείνουν την αύξηση της κατανάλωσης φυτικών πρωτεϊνών, η ιδανική αναλογία φυτικής προς ζωική πρωτεΐνη παρέμενε ασαφής μέχρι σήμερα. Η συγκεκριμένη μελέτη, που είναι η πρώτη του είδους της, επικεντρώνεται στο πώς αυτή η αναλογία επηρεάζει την υγεία της καρδιάς. Η έρευνα διαπίστωσε ότι η αντικατάσταση των κόκκινων και επεξεργασμένων κρεάτων με φυτικές πηγές πρωτεΐνης, όπως τα όσπρια και οι ξηροί καρποί, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών προβλημάτων.
Η επικεφαλής της έρευνας, Αντρέα Γκλεν, επιστημονική συνεργάτης στο Τμήμα Διατροφής του Harvard Chan School, εξηγεί: "Η μέση αναλογία φυτικής προς ζωικής πρωτεΐνης στις διατροφές των Αμερικανών είναι 1:3. Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι μια αναλογία τουλάχιστον 1:2 είναι πολύ πιο αποτελεσματική στην πρόληψη των καρδιοαγγειακών παθήσεων". Για την πρόληψη της στεφανιαίας νόσου, η αναλογία αυτή θα πρέπει να είναι 1:1,3 ή υψηλότερη.
Η έρευνα χρησιμοποίησε δεδομένα 30 χρόνων από τις μελέτες Nurses' Health Studies I και II και την Health Professionals' Follow-up Study, στις οποίες συμμετείχαν σχεδόν 203.000 άτομα. Οι συμμετέχοντες κατέγραψαν την καθημερινή τους διατροφή κάθε τέσσερα χρόνια, και τα δεδομένα αναλύθηκαν προκειμένου να υπολογιστεί η συνολική κατανάλωση πρωτεϊνών και η αναλογία φυτικής προς ζωικής πρωτεΐνης. Τα αποτελέσματα ήταν σαφή. Οι συμμετέχοντες που ακολουθούσαν την υψηλότερη αναλογία φυτικής προς ζωικής πρωτεΐνης (περίπου 1:1,3) είχαν 19% χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων και 27% χαμηλότερο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου σε σχέση με εκείνους που είχαν την χαμηλότερη αναλογία (περίπου 1:4,2). Επιπλέον, οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν περισσότερη πρωτεΐνη γενικότερα, είχαν ακόμη πιο θετικά αποτελέσματα στην υγεία της καρδιάς.
Αντικατάσταση του κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος με φυτικές πρωτεΐνες
Η λύση για τη μείωση αυτών των κινδύνων φαίνεται να είναι η αντικατάσταση του κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος με διάφορες φυτικές πηγές πρωτεΐνης. Αυτός ο τύπος διατροφής βοηθά στη βελτίωση των παραμέτρων που επηρεάζουν την καρδιομεταβολική υγεία, όπως τα λιπίδια του αίματος, η αρτηριακή πίεση και τα φλεγμονώδη βιοδείκτες. Επιπλέον, οι φυτικές πρωτεΐνες συνοδεύονται συνήθως από μεγάλες ποσότητες φυτικών ινών, αντιοξειδωτικών, βιταμινών και υγιών λιπών, τα οποία συμβάλλουν στην καλή υγεία της καρδιάς.
Ο καθηγητής Φρανκ Χου, συγγραφέας της μελέτης και καθηγητής Διατροφής και Επιδημιολογίας στο Harvard T.H. Chan School, αναφέρει: "Οι περισσότεροι από εμάς πρέπει να αρχίσουμε να προσαρμόζουμε τη διατροφή μας σε μεγαλύτερη κατανάλωση φυτικών πρωτεϊνών. Αυτό μπορεί να γίνει μειώνοντας την κατανάλωση κρέατος, ειδικά των κόκκινων και επεξεργασμένων κρεάτων, και τρώγοντας περισσότερα όσπρια και ξηρούς καρπούς". Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτός ο διατροφικός τρόπος δεν είναι μόνο ωφέλιμος για την ανθρώπινη υγεία, αλλά και για την υγεία του πλανήτη μας.
Διάβασε επίσης:
Τι βλάπτει την καρδιά σου και δεν το ξέρεις! Oι 6 νέοι δείκτες μελλοντικής υγείας!
2 πράγματα που ενισχύουν την υγεία της καρδιάς μετά τα 40
Όσα (δεν) ξέρουμε για το έμφραγμα του μυοκαρδίου - για άντρες ΚΑΙ γυναίκες
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr