Όσα (δεν) ξέρουμε για το έμφραγμα του μυοκαρδίου - για άντρες ΚΑΙ γυναίκες

Τι ακριβώς είναι το έμφραγμα του μυοκαρδίου, αυτή η συχνή πάθηση σε άνδρες κυρίως, αλλά και σε γυναίκες;

γυναίκα καρδιά istock

Συνεργάστηκε ο Δημήτρης Ρίχτερ, καρδιολόγος, διευθυντής Καρδιολογικής Κλινικής Ευρωκλινικής Αθηνών. Τ

ο ήξερες ότι το έμφραγμα του μυοκαρδίου αφορά και τα δύο φύλα; Τι είναι όμως; Σύμφωνα με την Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία, η αθηρωματική πλάκα, που δημιουργείται συνήθως από τη χοληστερίνη μέσα στις αρτηρίες της καρδιάς, μειώνει τη ροή του αίματος ή την εμποδίζει με τη δημιουργία θρόμβου, που προξενεί το έμφραγμα του μυοκαρδίου. Αν η ροή του αίματος δεν αποκατασταθεί άμεσα, κάποια μέρη της καρδιάς υφίστανται βλάβη ή νεκρώνονται εντελώς προκαλώντας μακροχρόνια προβλήματα ή και θάνατο.

Η καρδιά προειδοποιεί

Οι περισσότεροι που το έχουν ζήσει αναφέρουν ότι ακόμα και μέρες πριν παρουσίασαν κάποιο προειδοποιητικό σύμπτωμα! Αυτά είναι τα πιθανά συμπτώματα πριν από το έμφραγμα (ειδικά κατά τη διάρκεια σωματικής κόπωσης): ‣ Δυσκολία στην αναπνοή. ‣ Σφίξιμο ή πόνος στο σαγόνι. ‣ Δυσφορία στο λαιμό ή αίσθημα πνιγμού ή καψίματος. ‣ Δυσφορία ή πόνος επάνω ή γύρω από τον έναν ή και τους δύο ώμους. ‣ Δυσφορία ή πόνος στην πλάτη. ‣ Δυσφορία, πόνος, αίσθημα βάρους ή αδυναμία σε ένα ή και στα δύο χέρια.

Πότε παρουσιάζονται τα συμπτώματα πριν το έμφραγμα

Συνήθως τα συμπτώματα αυτά παρουσιάζονται κατά τη διάρκεια μιας "απαιτητικής" φυσικής δραστηριότητας, όπως βιαστικό περπάτημα, βαριές δουλειές ή ανέβασμα σκάλας. Αν τα συμπτώματα παρουσιαστούν με ελάχιστη προσπάθεια, π.χ, σηκώνοντας τις τσάντες από το σούπερ μάρκετ, τα πράγματα είναι σοβαρά και χρειάζεται να ενημερωθεί άμεσα ο γιατρός. Άλλο βασικό χαρακτηριστικό του εμφράγματος είναι ότι, μόλις το άτομο που νιώθει τα συμπτώματα σταματήσει τη δραστηριότητα που κάνει, τα ενοχλήματα υποχωρούν μέσα σε περίπου λίγα λεπτά.

Έμφραγμα και στεφανιαία νόσος είναι το ίδιο;

Μπορεί και οι δύο όροι να δηλώνουν νόσο της καρδιάς, δεν είναι όμως ίδια περίπτωση. Το έμφραγμα του μυοκαρδίου είναι μια τελική κατάσταση νέκρωσης των καρδιακών κυττάρων και σε αυτό μπορεί να οδηγήσει η στεφανιαία νόσος. Το έμφραγμα δηλώνει το θάνατο των κυττάρων της καρδιάς, καθώς δεν είναι πλέον σε θέση να λάβουν την ποσότητα οξυγόνου που χρειάζονται για να λειτουργήσουν. Η καθυστερημένη αποκατάσταση της παροχής αίματος θα τα θανατώσει. H στεφανιαία νόσος θεωρείται πρώτη αιτία θανάτου στις σύγχρονες δυτικές κοινωνίες. Στη στεφανιαία νόσο, οι αρτηρίες που αιματώνουν τον καρδιακό μυ και τον τροφοδοτούν με τα απαραίτητα συστατικά για τη λειτουργία του αποφράσσονται, χωρίς όμως να έχει συμβεί θάνατος του καρδιακού μυός. Το έμφραγμα αποτελεί μία από τις εκδηλώσεις της στεφανιαίας νόσου, ενώ άλλη εκδήλωση είναι η στηθάγχη.

Μείωσε τις πιθανότητες

Υιοθέτησε μόνη σου ή με την οικογένειά σου κάποιες καλές συνήθειες που θα βοηθήσουν την υγεία της καρδιάς – και όχι μόνο (Και διάβασε μαζί με τον άνδρα της ζωής σου σου αυτό το άρθρο). Επιστροφή στη μεσογειακή διατροφή: Έχει αποδειχθεί ότι η μεσογειακή δίαιτα με φρούτα, λαχανικά, όσπρια, ελαιόλαδο και ψάρια μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης εμφράγματος. Smoke free home: Οι ελεύθερες ρίζες οξυγόνου, το μονοξείδιο του άνθρακα, η νικοτίνη και άλλες ουσίες που δημιουργούνται ή απελευθερώνονται κατά τη διαδικασία του καπνίσματος ευνοούν την πρόωρη ανάπτυξη αθηρωματικών βλαβών, αλλά και τη θρόμβωση. Περπάτησε: Η ήπια καθημερινή άσκηση βοηθά με πολλούς τρόπους. Πρωταρχικά, αυξάνει την καύση των θερμίδων, περιορίζει τη συσσώρευση λίπους, καταπολεμά την παχυσαρκία, βελτιώνει τη φυσική κατάσταση αλλά και τη διάθεση. Ετήσιο check up: Η αρτηριακή υπέρταση και ο σακχαρώδης διαβήτης βλάπτουν τις αρτηρίες. Κάνοντας έναν ετήσιο έλεγχο, θα έχεις εικόνα της κατάστασης και ο γιατρός θα συστήσει τις απαραίτητες αλλαγές ή θεραπεία που θα βελτιώσουν τις τιμές, μειώνοντας τον καρδιαγγειακό κίνδυνο.

Διάβασε επίσης: Πότε χρειάζεται να κάνεις καρδιογράφημα και υπέρηχο καρδιάς; Διάβασε επίσης: Το ήξερες ότι η καρδιακή ανεπάρκεια είναι πιο συχνή από τον καρκίνο; Τι είναι, πώς εκδηλώνεται, πώς αντιμετωπίζεται

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i