Καλή χοληστερόλη: Γιατί έχει τόση σημασία στην εμμηνόπαυση;

Η καλή χοληστερόλη είναι αυτή που προστατεύει την καρδιά και τα αγγεία. Και είναι ακόμη πιο σημαντική όσο πλησιάζεις στην εμμηνόπαυση.

εμμηνόπαυση διατροφή δίαιτα φρούτα λαχανικά χοληστερόλη istock

Συνεργάστηκε ο Αρίσταρχος Γκόβας, ειδικός γενικός γιατρός

Η χοληστερίνη ή χοληστερόλη είναι μία ουσία απαραίτητη για τη φυσιολογική λειτουργία των κυττάρων, η οποία προσλαμβάνεται με τις τροφές ή συντίθεται στο συκώτι. Όπως εξηγεί ο γενικός γιατρός Αρίσταρχος Γκόβας, η χοληστερόλη στο αίμα κυκλοφορεί ενσωματωμένη σε σφαιρικά σωματίδια που ονομάζονται λιποπρωτεΐνες.

Η κακή και η καλή χοληστερόλη

Υπάρχουν δύο ειδών λιποπρωτεΐνες: Οι κακές (LDL) λιποπρωτεΐνες και οι καλές (HDL) λιποπρωτεΐνες. Μιλώντας λοιπόν για "κακή" LDL χοληστερόλη, αυτή θεωρείται πως αυξάνει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας και εγκεφαλικού επεισοδίου, ενώ από την άλλη, η "καλή" HDL απομακρύνει την περίσσεια χοληστερόλης και μειώνει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας.

Προστασία στην εμμηνόπαυση

Ξεκινώντας από την προεμμηνόπαυση, αρχίζουν να μειώνονται τα οιστρογόνα στον οργανισμό της γυναίκας. Τα οιστρογόνα όμως είναι οι ορμόνες που προστατεύουν τη γυναικεία καρδιά. Γι' αυτό οι γυναίκες πάσχουμε από καρδιαγγειακά νοσήματα κυρίως μετά την εμμηνόπαυση. Όσο λοιπόν πλησιάζεις σε αυτή την περίοδο, στην προεμμηνόπαυση και τα επόμενα χρόνια, είναι σημαντικό να κρατάς υπό έλεγχο τα επίπεδα της LDL χοληστερόλης και να είναι αυξημένα τα επίπεδα της HDL χοληστερόλης.

Διαβάστε Επίσης

Η γνώμη του γιατρού

Σήμερα είναι πλέον γνωστό ότι τόσο η επιθετικότητα της LDL "κακής" χοληστερόλης, όσο και η προστασία της HDL "καλής" χοληστερόλης διαφέρουν από άνθρωπο σε άνθρωπο, καθώς η τιμή της ολικής χοληστερόλης διαμορφώνεται από την επίδραση περισσοτέρων από 150 γονιδίων. Σε γενικές γραμμές όμως, η κλινική ιατρική θεωρεί ότι όταν οι τιμές της HDL χοληστερόλης κυμαίνονται από 40 – 60 mg/dl, η HDL είναι φυσιολογική, ενώ τιμές κάτω των 40 mg/dl προδιαθέτουν την εκδήλωση στεφανιαίας νόσου (αθηροσκλήρωση των στεφανιαίων αρτηριών της καρδιάς) με αποτέλεσμα το έμφραγμα του μυοκαρδίου.

7 tips για να ανεβάσεις φυσικά την καλή χοληστερόλη

Άσκηση

Η σωματική δραστηριότητα και κυρίως η αερόβια άσκηση ανεβάζει τα επίπεδα της "καλής" χοληστερόλης. Στη κατηγορία της αερόβιας άσκησης ανήκουν το βάδισμα, το ελαφρύ τρέξιμο και το ποδήλατο. Κάθε δραστηριότητα η οποία αυξάνει την καρδιακή συχνότητα κατά 10-20 παλμούς θεωρείται ότι αυξάνει την τιμή της "καλής" χοληστερόλης. Ασκηθείτε κατά μέσο όρο τρεις φορές την εβδομάδα επί μισή ώρα και θα δείτε διαφορά τόσο στη φυσική σας κατάσταση όσο και στην αύξηση των επιπέδων της HDL.

Απώλεια βάρους

Εάν συνδυαστεί με την άσκηση και τις αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες, που επίσης βοηθούν στην αύξηση των επιπέδων της HDL, τότε το αποτέλεσμα στους αιματολογικούς σου δείκτες θα είναι εντυπωσιακό.

Χρήση μονοακόρεστων λιπών και αποφυγή trans λιπιδίων

Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε μονοακόρεστα λίπη (όπως το ελαιόλαδο και οι ξηροί καρποί) φαίνεται πως είναι κατάλληλα για τη μείωση της LDL. Το ίδιο ισχύει και για τα ψάρια, που περιέχουν λιπαρά οξέα ω-3 (σολομός, σαρδέλα, ρέγκα, πελαγίσια τσιπούρα κλπ.). Αντίθετα, τα κορεσμένα λίπη, όπως αυτά που περιέχονται στο κρέας και στα γαλακτοκομικά προϊόντα, αυξάνουν την LDL, γι' αυτό θα είναι καλό να ελαττώσεις την κατανάλωσή τους.

Μείωση των υδατανθράκων

Άτομα που κάνουν διατροφή πλούσια σε υδατάνθρακες (ζυμαρικά, ψωμί, ζάχαρη) -ακόμα και αν ασκούνται τακτικά- τείνουν να έχουν χαμηλότερα επίπεδα HDL από αυτούς που τρώνε πολλές πρωτεΐνες σε συνδυασμό με λαχανικά.

Διακοπή καπνίσματος

Το κάπνισμα μειώνει τα επίπεδα της HDL στον οργανισμό. Η διακοπή του επιτυγχάνει ανάλογο αποτέλεσμα με την άσκηση και αυξάνει τα επίπεδα της HDL.

Προσθήκη φρούτων και λαχανικών στην διατροφή

Οι ίνες των φρούτων και των λαχανικών αυξάνουν τα επίπεδα της HDL.

Περιορισμένη χρήση αλκοόλ

Η περιορισμένη χρήση αλκοόλ και ιδιαίτερα κρασιού (1/2-1 ποτήρι ημερησίως) αποτελεί ένα πρόσθετο όπλο για την αύξηση της καλής χοληστερόλης.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i