7 facts για τα καρδιαγγειακά νοσήματα που απειλούν την υγεία σου

Τα καρδιαγγειακά νοσήματα αποτελούν κίνδυνο και για τις γυναίκες.

καρδιά δυνατή καρδιά υγιής καρδιά

Τα καρδιαγγειακά νοσήματα αφορούν -δυστυχώς- και εμάς τις γυναίκες. Μάλιστα, τις τελευταίες δεκαετίες, πιθανόν λόγω του άγχους, οι γυναίκες ασθενούν συχνότερα από αυτά. Μάθε τα βασικά για να είσαι ενημερωμένη και να μπορείς να πάρεις τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα για την υγεία της καρδιάς σου.

Καρδιαγγειακά νοσήματα

Οι παράγοντες κινδύνου που μπορείς να ελέγξεις: Η χοληστερόλη, η αρτηριακή πίεση, η παχυσαρκία, το κάπνισμα, το άγχος, η έλλειψη άσκησης, το σάκχαρο. Οι παράγοντες κινδύνου που δεν ελέγχονται: Η κληρονομικότητα, το φύλο, η ηλικία.

Τα πιο συχνά καρδιαγγειακά νοσήματα

Στεφανιαία νόσος Πρόκειται για την πιο συχνή αιτία θανάτου στην Ελλάδα και σε όλες τις αναπτυγμένες χώρες. Παρατηρείται μερική ή ολική απόφραξη των στεφανιαίων αρτηριών.

Στηθάγχη Μόνιμος πόνος στο στήθος που οφείλεται στη μειωμένη ροή του αίματος προς την καρδιά, η οποία αναγκάζεται να δουλεύει πιο έντονα.

Έμφραγμα μυοκαρδίου Αιφνίδιο καρδιακό επεισόδιο, που προκαλείται όταν μια αρτηρία που έχει στένωση φράξει εντελώς, με αποτέλεσμα η καρδιά να μην τροφοδοτείται μέσω του αίματος, με το απαραίτητο οξυγόνο.

Αρρυθμία Κάθε αλλαγή του φυσιολογικού ρυθμού της καρδιάς.

Μαρμαρυγή Είναι η ταχύτατη και ασυντόνιστη συστολή των μυών της καρδιάς. Εμφανίζεται μετά από ένα έμφραγμα του μυοκαρδίου και μπορεί να οδηγήσει στο θάνατο, αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα.

Διάβασε επίσης: Καλή χοληστερόλη: Γιατί έχει τόση σημασία αυτό στην εμμηνόπαυση;

Διάβασε επίσης: Τα νοσήματα στην Ελλάδα: Πόσοι Έλληνες πάσχουν από καρδιαγγειακά, διαβήτη, πίεση, έχουν χοληστερόλη και πίεση

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i