5 facts που πρέπει να γνωρίζουμε όλοι για την πνευμονία - Πώς μειώνεις τις πιθανότητες να νοσήσεις και η σχέση της με την COVID-19)

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Πνευμονίας μάθε 5 βασικά στοιχεία για την νόσο αυτή.

αναπνοή καρκίνος του πνεύμονα πνεύμονες robertsrob

Η πνευμονία παρουσιάζεται ετησίως σε περίπου 450 εκατομμύρια ανθρώπους, 7% του συνολικού παγκόσμιου πληθυσμού και προκαλεί περίπου 4 εκατομμύρια θανάτους.

5 facts που πρέπει να γνωρίζουμε όλοι για την πνευμονία

Η πιθανότητα να νοσήσουμε από πνευμονία μπορεί να μειωθεί σημαντικά

Σύμφωνα με την Αμερικανική Πνευμονολογική Εταιρεία, το εμβόλιο της γρίπης μπορεί να προλάβει την εκδήλωση πνευμονίας, η οποία είναι μια συχνή επιπλοκή της γρίπης. Επιπλέον, οι άνθρωποι άνω των 60 ετών -ή και νεότεροι εάν ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου- θα πρέπει να εμβολιαστούν για τον πνευμονιόκοκκο.

Ο καθένας μας μπορεί να πάθει πνευμονία

Παρότι ορισμένοι άνθρωποι κινδυνεύουν περισσότερο, η πνευμονία είναι μία νόσος που μπορεί να συμβεί στον καθένα, ανεξάρτητα από την ηλικία του. Τα συμπτώματα της πνευμονίας περιλαμβάνουν πυρετό, δύσπνοια, βήχα, κρυάδες, πόνο στο στήθος, απώλεια της όρεξης και μια γενική αδυναμία και δυσφορία.

Η πνευμονία μπορεί να έχει πάνω από 30 διαφορετικά αίτια

Πολλά μικρόβια, όπως βακτήρια, ιοί και μύκητες μπορεί να προκαλέσουν πνευμονία. Η κατανόηση της αιτίας της από τον γιατρό είναι σημαντική γιατί η θεραπεία συνδέεται άμεσα με την αιτία.

Μπορεί να είναι θανατηφόρος

Μια πνευμονία μπορεί να είναι πολύ σοβαρή και μπορεί να προκαλέσει θάνατο. Οι επιπλοκές της περιλαμβάνουν αναπνευστική ανεπάρκεια, σήψη και σοβαρή δυσλειτουργία στους πνεύμονες. Οι επιπλοκές αυτές είναι πιο πιθανό να παρουσιαστούν σε μεγαλύτερης ηλικίας ενήλικες και σε μικρά παιδιά, σε ανθρώπους με αδύναμο ανοσοποιητικό και με άλλα προβλήματα υγείας.

Οι καλές συνήθειες μπορεί να καταπολεμήσουν την πνευμονία

Το συχνό πλύσιμο των χεριών, μια υγιεινή διατροφή, η απαραίτητη ξεκούραση, η τακτική άσκηση και η διακοπή του καπνίσματος είναι όλες τους συνήθειες που μας προστατεύουν από λοιμώξεις, ιούς και βακτήρια όπως εκείνα που προκαλούν την πνευμονία.

Ιογενής πνευμονία και βακτηριακή πνευμονία

H πνευμονία είναι φλεγμονώδης νόσος του πνεύμονα που συνήθως προκαλείται από ιούς ή βακτήρια και λιγότερο συχνά από άλλους μικροοργανισμούς, ορισμένα φάρμακα και αυτοάνοσα νοσήματα. Η πνευμονία παρουσιάζεται ετησίως σε περίπου 450 εκατομμύρια ανθρώπους, επτά επί τοις εκατό του συνολικού παγκόσμιου πληθυσμού και προκαλεί περίπου 4 εκατομμύρια θανάτους. Αν και η πνευμονία θεωρούταν από τον Ουίλλιαμ Όσλερ τον 19ο αιώνα ως "αρχηγός των θανατηφόρων", με τον ερχομό της αντιβιοτικής θεραπείας και εμβολίων έχει σημειωθεί βελτίωση τόσο στη νοσηρότητα, όσο και τη θνητότητα. Εντούτοις, στις αναπτυσσόμενες χώρες, μεταξύ των πολύ νεαρών και πολύ ηλικιωμένων, αλλά και στους ασθενείς με χρόνιες παθήσεις, η πνευμονία παραμένει σημαντική αιτία θανάτου.

Ο πνευμονιόκοκκος αποτελεί το συχνότερο αίτιο βακτηριακής λοίμωξης του κατώτερου αναπνευστικού, ενώ η διηθητική πνευμονιοκοκκική νόσος σε συνδυασμό με την εμφάνιση μικροβιαιμίας και σηψαιμίας έχει εξαιρετικά δυσμενή πρόγνωση. Για το έτος 2019 υπολογίστηκαν περισσότεροι από 2,5 δισ. θάνατοι, από τους οποίους οι 672. 000 αφορούσαν παιδιά. Συγκεκριμένα κάθε 25 δευτερόλεπτα καταγράφεται σε παγκόσμια κλίμακα ένας παιδικός θάνατο οφειλόμενος στον στρεπτόκοκκο της πνευμονίας.

Αλλά και οι ιογενείς πνευμονίες είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες με υψηλή θνησιμότητα, κυρίως όταν προκαλούνται από ιούς για τους οποίους δεν υπάρχει αντιιική θεραπεία και εμβόλιο. Είχαν ατονήσει στη μνήμη μας τα εκατομμύρια των θανάτων που οφείλονταν στις επιδημίες της γρίπης, αλλά και ο ετήσιος υψηλός αριθμός νοσηρότητας και θνητότητας από τη γρίπη παρά τη διαθεσιμότητα του αντιγριπικού εμβολίου και των αντιιικών κατά της γρίπης. Η νοσηρότητα και θνητότητα της πνευμονίας από κορωνοϊό, κατέδειξε ξανά τη κεντρική θέση που κατέχουν οι λοιμώξεις του κατώτερου αναπνευστικού στην ιατρική κοινότητα.

Όπως όλες οι ιογενείς λοιμώξεις έτσι και η πνευμονία από Covid-19 μπορεί να επιπλακεί με βακτηριακή πνευμονία. Αν και οποιοσδήποτε μπορεί να προσβληθεί από πνευμονία, ακόμα και υγιή άτομα σε καλή φυσική κατάσταση, άτομα που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες πληθυσμού όπως τα άτομα άνω των 65 ετών, οι ασθενείς με χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, οι καπνιστές, οι ασθενείς με καρδιαγγειακά νοσήματα και σακχαρώδη διαβήτη και οι αλκοολικοί κινδυνεύουν περισσότερο.

Παγκόσμια Ημέρα Πνευμονίας: To μήνυμα της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας

Η παγκόσμια ημέρα πνευμονίας γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 12 Νοεμβρίου από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας με σκοπό την ευαισθητοποίηση του κοινού για ένα από τα συνηθέστερα νοσήματα του κατώτερου αναπνευστικού, αλλά και ενίοτε απειλητικό με  καταγραφή υψηλότατων ποσοστών νοσηρότητας και θνητότητας.

Φέτος, το σύνθημα είναι η ισότιμη πρόσβαση στη χορήγηση ιατρικής οξυγονοθεραπείας για όλους, χωρίς κανέναν αποκλεισμό. "Στο πλαίσιο της σημερινής  Παγκόσμιας Ημέρας Πνευμονίας 2020 τονίζουμε την αναγκαιότητα ανάπτυξης πρωτοβουλιών, το σχεδιασμό στρατηγικών παρεμβάσεων έναντι της πνευμονικής λοίμωξης και την οργάνωση στοχευμένων υγειονομικών δράσεων έναντι του SARS-CoV-2 με σκοπό τη μείωση της διασποράς στην κοινότητα. Η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία έχει ως βασικό της στόχο τις προσπάθειες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού για τη σημασία της υιοθέτησης νοοτροπίας πρόληψης της πνευμονίας μέσω του εμβολιασμού καθώς και της έγκαιρης και στοχευμένης θεραπείας προκειμένου να μειωθεί η μικροβιακή αντοχή στα αντιβιοτικά, η νοσηρότητα και η θνητότητα" τονίζει ανακοίνωση της Εταιρείας.

Διάβασε επίσης: Ο Αλέξης Αλεξίου νόσησε με γρίπη, πνευμονία και COVID-19 ταυτόχρονα. Αυτή είναι η περιπέτεια της υγείας του.

Διάβασε επίσης: 12 κινήσεις για να περάσει γρήγορα η ίωση και να μη γίνει πνευμονία! Αυτή είναι η σωστή αντιμετώπιση

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i