7 πράγματα που μπορείς να κάνεις φέτος το φθινόπωρο για καλύτερη υγεία!

7 πράγματα που μπορείς να κάνεις φέτος το φθινόπωρο για καλύτερη υγεία! Και για έναν πιο υγιεινό και χαρούμενο χειμώνα, κάνε αυτά τα βασικά βήματα φέτος το φθινόπωρο.

shutterstock_320805953 By BigLike Images

Κανόνισε να κάνει όλη η οικογένεια το εμβόλιο της γρίπης…

«Η ιδανική εποχή για να κάνεις το εμβόλιο της γρίπης είναι τον Οκτώβρη», λέει η Neha Vyas, MD, οικογενειακή γιατρός στην Κλινική Κλίβελαντ. Αλλά και πάλι είναι πολύ ωφέλιμο αρκεί να το κάνεις και αργότερα, προσθέτει.

…και ρώτησε το γιατρό σου για άλλα εμβόλια που μπορεί να χρειάζονται τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και τα μεγαλύτερα παιδιά της οικογένειας

Τα παιδιά γύρω στην ηλικία των 13 και οι έφηβοι έχουν επαναληπτικά εμβόλια για τέτανο, διφθερίτιδα και κοκκύτη, ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων(HPV) και για μηνιγγίτιδα. Οι φοιτητές μπορεί να χρειάζονται προστασία απέναντι στην μηνιγγίτιδα Β ενώ ακόμα και οι υγιείς ενήλικες μπορεί να χρειάζονται το εμβόλιο για την ηπατίτιδα Β ή τον έρπητα ζωστήρα. Ο γιατρός σου θα σε βοηθήσει να ενημερωθείς για τα κατάλληλα εμβόλια αναλόγως και με το ιστορικό σου.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: 6 τρόποι να υποχωρήσει ο πονόλαιμος και να νιώσεις άμεσα καλύτερα

Ανανέωσε τα φάρμακά σου

Τσέκαρε καλά τις ημερομηνίες λήξης των φαρμάκων που έχεις στο σπίτι σου και σιγουρέψου ότι έχεις διαθέσιμα φάρμακα για τα πρώτα κρυολογήματα του φθινοπώρου, «ώστε να μην τρέχεις στα φαρμακεία μέσα στη νύχτα με τον πρώτο πονόλαιμο», συμβουλεύει η Vyas.

Ξεκίνησε μία νέα δραστηριότητα

Ακόμα και οι μεγαλύτεροι οπαδοί των γυμναστηρίων μπορεί να χάσουν το κίνητρό τους όταν ο καιρός αρχίζει να παγώνει, αλλά είτε με ήλιο είτε με βροχή, θα πρέπει να στοχεύεις σε τουλάχιστον 150 λεπτά μεσαίας-έντονης άσκησης(ή 75 λεπτά υψηλής έντασης άσκησης) την εβδομάδα, μαζί με ασκήσεις ενδυνάμωσης όλων των μεγάλων μυϊκών ομάδων, κατά την Vyas.

Έλεγξε τις δαπάνες της υγείας του προηγούμενου χειμώνα

Το καλοκαίρι χρειαζόμαστε συνήθως λιγότερα φάρμακα και επειδή οι διακοπές είναι φυσικά προτιμότερες από το να κάνεις λογαριασμούς στο σπίτι, τώρα είναι μία καλή στιγμή να υπολογίσεις πόσα χρήματα ξόδεψες περίπου πέρυσι για φάρμακα και τυχόν νοσηλείες ή εξετάσεις, κοιτάζοντας τις αποδείξεις, ώστε να υπολογίσεις και τα φετινά σου έξοδα. Θα έχεις έτσι και έτοιμες τις αποδείξεις για την υγεία όταν έρθει η ώρα της επόμενης δήλωσης.

Κανόνισε να κάνεις μία μαστογραφία

Αν και οι οδηγίες αλλάζουν και κάθε γυναίκα έχει διαφορετικούς κινδύνους, η μαστογραφία παραμένει ένα σημαντικό εργαλείο στην πρόγνωση του καρκίνου του μαστού. Συζήτησε με το γιατρό σου ποιο είδος εξέτασης είναι χρήσιμο στην περίπτωσή σου.

Κανόνισε τις καθιερωμένες εξετάσεις αίματος

Αν και πολλοί υποστηρίζουν ότι ένας υγιής-τουλάχιστον που νιώθει έτσι-ενήλικας μπορεί να μην χρειάζεται εξετάσεις αίματος κάθε χρόνο, ο γιατρός σου θα πρέπει να είναι αυτός που θα σε συμβουλεύσει σωστά για τις απαραίτητες εξετάσεις, οι οποίες αλλάζουν αναλόγως και με την ηλικιακή ομάδα στην οποία βρίσκεσαι.

«Όλοι μας θα πρέπει να έχουμε έναν γιατρό της εμπιστοσύνης μας, ο οποίος θα μας γνωρίζει λίγο καλύτερα από ιατρικής άποψης και θα μπορεί να μας κάνει τις απαραίτητες συστάσεις για την προσωπικής μας υγεία», εξηγεί η Vyas.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i