Έχεις ήπια συμπτώματα COVID-19; Τι να κάνεις για τον πυρετό και τον βήχα και ποιο φάρμακο να μην πάρεις

Τι να κάνεις και τι αποφύγεις εάν παρουσιάζεις συμπτώματα COVID-19 αλλά δεν χρειάζεται να νοσηλευτείς.

γρίπη ίωση κρυολόγημα PredragImages

Παρότι η COVID-19 μπορεί να είναι σοβαρή νόσος, στις περισσότερες περιπτώσεις -και ειδικά στους νεότερους ανθρώπους χωρίς υποκείμενα νοσήματα- τα συμπτώματα είναι ήπια και αντιμετωπίζονται στο σπίτι.

Ήπια συμπτώματα COVID-19: Τι χρειάζεται να γνωρίζεις

Ας ξεκινήσουμε όμως από τον ορισμό για τα «ήπια συμπτώματα». Σύμφωνα με τον αμερικανικό φορέα για τον έλεγχο και πρόληψη νοσημάτων CDC, κάποιος μπορεί να περνάει ήπια τη νόσο εάν παρουσιάζει συμπτώματα όπως πυρετό, βήχα, πονόλαιμο, κόπωση χωρίς όμως δύσπνοια ή μη φυσιολογική απεικόνιση στην ακτινογραφία θώρακα.

Σε αυτή την περίπτωση, η COVID-19 μπορεί να είναι διαχειρίσιμη στο σπίτι. Είναι όμως σημαντικό κατά τη διάρκεια των συμπτωμάτων να σε παρακολουθεί ο οικογενειακός γιατρός και να τον ενημερώσεις άμεσα για τυχόν αλλαγή στην έντασή τους.

Τι περιλαμβάνει η θεραπεία για ήπια συμπτώματα COVID-19

Όπως και με κάθε άλλη ίωση, χρειάζεσαι ξεκούραση και να πίνεις άφθονα υγρά (ζεστά αφεψήματα, νερό και ελαφριές σούπες). Εάν έχεις πυρετό, ένα μη συνταγοραφούμενο φάρμακο όπως η παρακεταμόλη ή η ιμπουπροφαίνη, θα σε ανακουφίσει.

Εάν τα συμπτώματά σου περιλαμβάνουν βήχα, απόφυγε την εντελώς ξαπλωτή στάση και ανασήκωσε τον κορμό σου με δυο μαξιλάρια ή κοιμήσου στο πλάι. Η καλή ενυδάτωση του οργανισμού επίσης βοηθάει καθώς και ένας υγραντήρας που θα ανάβεις το βράδυ στο υπνοδωμάτιο. Εναλλακτικά, μπορείς να τοποθετήσεις ένα μπολ με νερό στο καλοριφέρ.

Βοηθούν τα συμπληρώματα να περάσει πιο γρήγορα η ίωση;

Μελέτη του 2020  επισημαίνει ότι οι υψηλές δόσεις ενδοφλέβιας βιταμίνης C μείωσαν τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων σε 50 ασθενείς στην Κίνα. Προηγούμενη έρευνα, ανάμεσά της μια μετά-ανάλυση του 2019 υποδεικνύει ότι η χορήγηση βιταμίνης C μπορεί να μειώσει το χρόνο που περνούν ασθενείς σε μονάδα εντατικής φροντίδας. Αυτή τη στιγμή διαφορετικές σχετικές μελέτες βρίσκονται σε εξέλιξη και περιμένουμε τα αποτελέσματά τους, ωστόσο πρέπει να πούμε ότι δεν υπάρχουν καταληκτικά δεδομένα για το εάν η λήψη βιταμίνης C βοηθάει.

Τι να αποφύγεις αν έχεις ήπια συμπτώματα COVID-19

Ο SARS-COV-2 που προκαλεί τη νόσο COVID-19 είναι ιός και έτσι τα αντιβιοτικά δεν θα είναι αποτελεσματικά στην αντιμετώπισή του. Ακόμη όμως κι αν ως επιπλοκή της ίωσης παρουσιαστεί κάποια λοίμωξη, το αντιβιοτικό θα σου είναι χρήσιμο μόνο αν το συστήσει ο γιατρός σου και μόνο τότε.

Διάβασε επίσης: Eμβόλιο για τον κορονοϊό: Τι να αποφύγεις πριν, τι να περιμένεις κατά τη διάρκεια και μετά το ραντεβού σου

Διάβασε επίσης: Οι πρώτες ειδήσεις που είχαμε για τον κορονοϊό πέρυσι: Μυστηριώδης ιός πνευμονίας στην Κίνα – Παγκόσμιος συναγερμός

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i