Χημεία εγκεφάλου: Οι ορμόνες, ο εγκέφαλος και η διάθεσή σου

Ενεργοποίησε τα "καλά" χημικά στον εγκέφαλό σου και άλλαξε διάθεση.

εγκέφαλος νευρώνες υγεία MATJAZ SLANIC

Υπάρχει μία ισχυρή χημική ουσία στον εγκέφαλό σου, ικανή να βελτιώσει τη διάθεσή σου, να καταπολεμήσει το άγχος και να σε ανακουφίσει ακόμα και από τον πόνο, σύμφωνα με νέα επιστημονικά δεδομένα. Αυτή είναι η ωκυτοκίνη.

Τι είναι

Η ωκυτοκίνη παράγεται από τον εγκέφαλο και απελευθερώνεται από την υπόφυση όταν βρισκόμαστε μαζί με τους ανθρώπους που αγαπάμε, ιδίως όταν τους αγκαλιάζουμε, τους αγγίζουμε ή τους φιλάμε, δημιουργώντας μια έκρηξη θετικών συναισθημάτων. Ο λόγος που οι γυναίκες εμφανίζουν υψηλότερα επίπεδα της ορμόνης αυτής απ’ ό,τι οι άνδρες είναι επειδή αποτελεί το "κλειδί" για την εκδήλωση της μητρικής αγάπης. Ο Rocio Salas-Whalen, MD, ιδρυτής του New York Endocrinology και κλινικός εκπαιδευτής στο NYU Langone Health, μας αποκαλύπτει τα δεδομένα για την εν λόγω ορμόνη και κάποιους συγκεκριμένους τρόπους με τους οποίους μας επηρεάζει.

Σε φέρνει κοντά με τους ανθρώπους γύρω σου

Η ωκυτοκίνη είναι πρώτα και πάνω απ’ όλα μια χημική ένωση που σκοπό έχει τη διασύνδεσή μας, την επαφή μας με τους ανθρώπους που μας περιβάλλουν. "Είναι μια ορμόνη της αγάπης, θα μπορούσαμε να πούμε, που μας κάνει να νιώθουμε προσκολλημένοι στην οικογένεια και στους φίλους μας" υπογραμμίζει ο Dr. Salas-Whalen.

Κρατά υπό έλεγχο την ανησυχία σου

Σε στιγμές αβεβαιότητας είναι φυσικό και δικαιολογημένο να αισθάνεσαι ένταση. Και το χρόνιο άγχος εύκολα μπορεί να προκαλέσει προβλήματα υγείας, όπως αϋπνία και πονοκεφάλους. Ευτυχώς, η ωκυτοκίνη μπορεί να βοηθήσει και σε αυτή την περίπτωση μειώνοντας το άγχος. Σύμφωνα με μελέτη στο περιοδικό Neuroscience, ρυθμίζει την απόκριση του σώματος στις ορμόνες στρες που ονομάζονται γλυκοκορτικοειδή. Έχει, επίσης, αποδειχτεί ότι μειώνει την αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα κορτιζόλης, σύμφωνα με άλλες επιστημονικές αναφορές. "Η ωκυτοκίνη έχει αντικαταθλιπτική δράση" τονίζει ο Dr. Salas-Whalen. "Όταν ο εγκέφαλός μας την παράγει, νιώθουμε πιο ευτυχισμένοι και πιο ήρεμοι".

Ανακουφίζει από τον πόνο

Έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα στο Μπέρμιγχαμ έδειξε ότι η ωκυτοκίνη μπορεί, επίσης, να βοηθήσει στη μείωση των μυϊκών πόνων, ακόμα και του πόνου που προκαλείται από καταστάσεις όπως η ημικρανία και το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου. Περαιτέρω μελέτη για τα αναλγητικά αποτελέσματα που μπορεί να έχει η ορμόνη σε πόνους βρίσκεται σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή, αλλά οι επιστήμονες είναι αισιόδοξοι για τις δυνατότητές της.

Πώς θα αυξήσεις τα επίπεδά της στον εγκέφαλό σου

‣ Πέρνα χρόνο με αυτούς που αγαπάς. Αυτοί θα μπορούσαν να είναι ο σύντροφός σου, το παιδί σου ή ακόμα και το κατοικίδιό σου. Καθένας που σε βοηθά να εκλύσεις αισθήματα στοργής και αγάπης από μέσα σου θα οδηγήσει σε αύξηση της ωκυτοκίνης στον εγκέφαλο δημιουργώντας αισθήματα χαράς και ανακούφισης. Έτσι, παίξτε ένα παιχνίδι μαζί με το παιδί σου, αγκαλιαστείτε με το σύντροφό σου στον καναπέ ή βγάλε μια βόλτα το σκύλο σου. ‣ Κάνε σεξ με το σύντροφό σου. Η επιστήμη έχει δείξει ότι η διέγερση και ο οργασμός οδηγούν στα ύψη τα επίπεδα των ορμονών. Και αφού το σεξ αποτελεί φυσικό καταπραϋντικό για το άγχος, τα οφέλη μπορεί να είναι διπλά. ‣ Για την ανακούφιση του σωματικού πόνου το άγγιγμα βοηθά. Έτσι, την επόμενη φορά που θα νιώσεις πόνο μετά από μια σκληρή προπόνηση ζήτα από το σύντροφό σου ένα γρήγορο μασάζ για να αντλήσεις μέσα από το άγγιγμά του την παραγωγή ωκυτοκίνης που θα σε... γιατρέψει.

Γιατί είναι τόσο σημαντική

Η συναισθηματική μας υγεία και ο ψυχικός δεσμός με τους συνανθρώπους μας ίσως ποτέ άλλοτε δεν υπήρξαν τόσο σημαντικά. Αυτό ακριβώς το γεγονός κάνει το ρόλο της ωκυτοκίνης ιδιαίτερα κρίσιμο. "Η ωκυτοκίνη διατηρεί τους δεσμούς μας με τους άλλους ανθρώπους ισχυρούς" επισημαίνει ο Dr. Salas-Whalen και προσθέτει: "Επηρεάζει τις σχέσεις μας, τη συμπεριφορά και τη διάθεσή μας, ενώ καλλιεργεί τη γενναιοδωρία και την εμπιστοσύνη μας προς τους άλλους".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i