Η αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης: Οι συμβουλές και η σωστή διαχείριση

Ο ορθοπαιδικός Εμμανουήλ Μπριλάκης παρουσιάζει τα νεότερα δεδομένα για την αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης.

άσκηση δυνατά οστά οστεοπόρωση Wavebreakmedia

Ευχαριστούμε τον Εμμανουήλ Μπριλάκη, oρθοπαιδικό χειρουργό, επιμελητή Γ' Ορθοπαιδικής Κλινικής του Νοσοκομείου «Υγεία», υπεύθυνο ορθοπαιδικό του Γυναικείου

Τμήματος Basket του Πανιωνίου ΓΣ (brilakisorthopaedics.gr).

Η οστεοπόρωση χαρακτηρίζεται ως «σιωπηλή επιδημία» γιατί αναπτύσσεται χωρίς συμπτώματα. Όταν όμως εκδηλωθεί με κάποιο κάταγμα χαμηλής βίας, τότε μεταμορφώνεται σε ιδιαίτερα «θορυβώδες» πρόβλημα.

Η νέα αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης

Η αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης έχει αλλάξει πολύ τα τελευταία χρόνια. Για να ξεκινήσουμε ή όχι φαρμακευτική αγωγή, δε βασιζόμαστε μόνο στη μέτρηση της οστικής πυκνότητας, όπως παλαιότερα.

Σήμερα, εξετάζουμε την πιθανότητα να συμβεί κάποιο κάταγμα στο συγκεκριμένο ασθενή, με το συγκεκριμένο ατομικό και οικογενειακό ιστορικό, που πάσχει από συγκεκριμένες παθήσεις και λαμβάνει συγκεκριμένα φάρμακα. Ο λόγος προέρχεται από την παρατήρηση ότι ορισμένοι ασθενείς με μέτρηση στα όρια της οστεοπενίας εμφάνιζαν κατάγματα και ορισμένοι ασθενείς με μέτρηση στα όρια της βαριάς οστεοπόρωσης δεν εμφάνιζαν. Γι’ αυτό πραγματοποιούμε εργαστηριακές εξετάσεις που ελέγχουν τον οστικό μεταβολισμό και χρησιμοποιούμε προγράμματα που υπολογίζουν τον καταγματικό κίνδυνο.

Ασβέστιο έχεις; Δες σε ποιες τροφές υπάρχει που δεν έχεις φανταστεί

Κράτα την οστεοπόρωση μακριά με την άσκηση

Πότε θα πάρει αγωγή ο ασθενής

Η οστεοπόρωση είναι μια κατάσταση η οποία με το πέρασμα των ετών επιδεινώνεται, όμως, δεν είναι αυτός ο λόγος που χορηγούμε αγωγή. Η εμφάνιση ενός κατάγματος εξαρτάται από δύο παραμέτρους, τη βία της πτώσης και την ευθραυστότητα του σκελετού.

Αν η βία είναι πολύ μεγάλη, δε χρειάζεται να έχει κάποιος οστεοπόρωση για να πάθει κάταγμα. Αυτό που θέλουμε είναι να προστατέψουμε τα άτομα που έχουν αυξημένη ευθραυστότητα και όχι να δίνουμε φάρμακα σε όλους.

Έχουμε πια καταλάβει καλά ότι τα φάρμακα για την οστεοπόρωση μετά από μακροχρόνια χορήγηση δημιουργούν προβλήματα, γιατί, ενώ βοηθούν στην αντοχή, δεν έχουν ανάλογη επίδραση στην ελαστικότητα των οστών. Έτσι, εάν δίνουμε φαρμακευτική αγωγή χωρίς να είναι αναγκαία, δεν προστατεύουμε το άτομο, καθώς το φάρμακο μπορεί να μην είναι διαθέσιμο αργότερα όταν θα χρειαστεί.

Η σωστή διαχείριση

Η διαχείριση της οστεοπόρωσης έχει πτυχές στις οποίες δε δίνουμε μεγάλη βάση. Η εκπαίδευση των ασθενών ξεκινά από την κατανόηση ότι η ισορροπημένη διατροφή και η τακτική άσκηση είναι πιο σημαντικά από οποιαδήποτε φαρμακευτική αγωγή στις περιπτώσεις που δεν υπάρχει μεγάλη ευθραυστότητα.

Ο ετήσιος έλεγχος με μέτρηση οστικής πυκνότητας και ειδικές αιματολογικές εξετάσεις βοηθά στην παρακολούθηση της σκελετικής υγείας, τη διατήρησή της σε καλά επίπεδα και την έγκαιρη παρέμβαση όταν υπάρχει λόγος.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i